Verslag 6 maart 2024

Na de opening door de voorzitter gaf Jan de microfoon door aan de penningmeester, die heugelijk nieuws had: het ‘bevroren’ tegoed van de oude -opgeheven- bankrekening van de club was 100% overgeheveld naar het nieuwe bankrekening nummer. We kunnen dus weer gelden ontvangen, en uitgeven! De meesten hebben inmiddels hun contributie betaald.

Hierna deelde Ton een lijst uit met suggesties, ideeën en voorstellen van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer. (zie website). Hierop een stuk of 17 suggesties om films over te maken. Wie gaan hiermee aan de slag?

Ton wil binnenkort een oefening doen met het opnemen van een voice-over. Een stukje tekst zal hiervoor ter beschikking worden gesteld.

Hierna gaf John Sterk uitleg over KLEUR. Waarom zien wij kleur? En waarom zien wij kleuren anders dan ze in het echt zijn? Dat heeft ondermeer te maken met kleurtemperatuur. Die wordt gemeten in graden Kelvin.

Van warm naar koud licht: de kleurtemperatuur van verschillende lichtbronnen

Hierna liet John zien, hoe je in vrijwel elk videomontage programma kleur en belichting kunt aanpassen. Toen Final Cut Pro X uit kwam, had Apple hier het Color Board bedacht. ‘Old school’ editors vonden dat helemaal niets, dus na lang aandringen heeft Apple ook de kleurenwielen weer toegevoegd. Beide tools hebben 12 regelaars, die precies hetzelfde doen. Je kunt gebruiken wat je het fijnste vindt om mee te werken. Hieronder zie je ze allebei naast elkaar.

Hierna liet John een filmpje zien van Filmmaker IQ, met de titel ‘The History and Science of Color Temperature. Het filmpje kun je hieronder zien. Desgewenst kun je met 6e icoontje van rechts de ondertiteling aanzetten.

De geschiedenis van en de techniek achter kleurtemperatuur.

Na de pauze liet Jan een al wat ouder filmpje zien over een wandeling door Leiden. Jan vroeg om vooral op de voice-over te letten. Na afloop kreeg Jan te horen, dat er wel erg veel tekst was, ook veel overbodige tekst, en er werden te veel jaartallen genoemd. Wat over moest komen als een rustige wandeling leek zo wel een sprint. Op diverse plekken was de balans tussen gesproken woord en muziek ook niet goed. De muziek was vaak nog te luid. Als je het filmpje nog eens wilt zien, of je hebt deze avond gemist: hieronder kunt je hem zien.

Klik op de tekst om het filmpje op YouTube te zien.

Hierna liet Arthur een filmpje zien over een vriend van hem, die op zeer hoge leeftijd nog een actieve schaatser is.

Ook Rob had een korte, snelle montage over short-track schaatser. Heel knap gemonteerd, het zou zó op de televisie kunnen.

Het was weer een gezellige en goed gevulde avond. Tot ziens allemaal.

Opgetekend door Jan de Bloois.

Scroll naar boven