Verslag 28 februari 2024

De voorzitter opende op 20.00 uur de avond. De opkomst was goed. Arthur en John R. waren met kennisgeving afwezig. Ook Kees ontbrak.

Jan ging van start met een kort verhaaltje over A.I., Artificial Intelligence. Hij deed dit aan de hand van een Keynote presentatie, die hij hiervoor gemaakt had.

In deze presentatie kwam het genereren van de tekst aan bod, aan de hand van het merk en het type van een bepaald model vliegtuig. Ook liet Jan zien dat er een afbeeldingen gemaakt kan worden door een korte beschrijving te geven, zoals ‘maak een afbeelding van een wat oudere man die met een pen en een schrijfblok aantekeningen maakt’. Deze afbeelding siert nu de website. Maar ook een meer absurde afbeeldingen zijn mogelijk. Zoals: maak een afbeelding van een eskimo op een kameel in de woestijn. De eskimo kijkt door een verrekijker en ziet in de verte een fata morgana. In de lucht zweeft een zeppelin met daarop in Gotische letters de naam ‘Hindenburg’. Een ander voorbeeld was, na het uploaden van de stem van Philip Bloemendal, de bekende stem van het Polygoon Journaal, het door die stem uit laten spreken van een bepaalde tekst. Met behulp van het aldus gecreëerde stukje geluid heeft Jan tenslotte een kort filmpje gemaakt. 

De presentatie is te downloaden vanuit een gemeenschappelijke map, die Jan in zijn iCloud ruimte heeft gemaakt. Er is zowel een Keynote versie te vinden, maar voor de Windows gebruikers is er ook een PowerPoint versie. De link naar die gedeelde map staat HIER.

Hierna liet Ton zien, en vooral horen, hoe hij het totaal mislukte geluid van een kort speelfilmpje heeft kunnen redden. Het filmpje was van een lid van Het Toverlint in Gouda. Na het opknappen van het geluid is het filmpje gejureerd voor het Nova ZH’12 Festival. Het filmpje won de eerste prijs! Om dit voor elkaar te krijgen heeft Ton vanaf het begin de Bèta versie van GOYO gebruikt. Eind 2023 is dit overgenomen door Supertone.
De plug-in heet nu dus Supertone Clear. De Bèta versie was gratis en zo heeft Ton ook de Clear gekregen.
Er zijn nu verschillende leveranciers die soortgelijke/gelijkwaardige plug-ins maken en leveren. Zie het filmpje op de pagina Tips voor overige software.

Hierna keken we naar een filmpje van Wim  Beij. Deze keer had Wim een tentoonstelling over het werk van M.C. Escher bezocht, en heeft daar op de hem bekende wijze weer een productie van gemaakt die een lust was voor oog en oor. Omdat het geluid alleen van rechts bleek te komen, doordat de pan regelaar van de mixer helemaal op rechts stond, is deze later nogmaals gedraaid. 

Jos liet de verbeterde versie zien van zijn film over de bouw van een school in Voorburg. Jos had goed geluisterd en had vele verbeteringen aangebracht. Thuis was hij niet tevreden over het geluid van de voice-over. Via de luidsprekers van de club leek het echter mee te vallen. Alleen was er iets vreemds met het volume aan het begin van elke zin. De oorzaak daarvan konden we niet achterhalen. Bij een test met Audacity, met de headset van Jos, gebeurde dit niet. Bij het aanmaken van een nieuw spoor in Audacity is dit automatisch een stereo spoor. Het geluid van de mono microfoon van de headset kwam keurig terecht op beide sporen, zodat het geluid uit het midden lijkt te komen. Maar door een foute instelling van de mixer kwam er alleen geluid van rechts. Nadat dit ontdekt en verholpen was, was het goed. Ton was van mening, dat je een mono spoor moet aanmaken als je mono geluid wilt hebben. Dit is echter onjuist, als je uiteindelijk in je film stereo geluid wilt hebben. Je hebt dan twee sporen nodig. Een mono opgenomen stem mag best op twee sporen staan, als beide signalen maar in fase staan, en even hard klinken. Dan klinkt die stem gewoon in het midden van beide luidsprekers. 

Na de pauze is het filmpje van Wim nogmaals gedraaid, nu met stereo geluid. 

Hierna was de avond weer om. Jan bedankte iedereen voor zijn/haar komst en sloot de avond af. 

Scroll naar boven