Verslag 21 februari 2024

Door Hans en Arthur.

De Penningmeester maakt bekend dat we een nieuw ING-rekeningnummer voor onze club hebben gekregen. Dit staat onderaan op elke pagina van deze website. Aan de overige problemen wordt nog hard gewerkt.  

Nadat vorige week de juryverslagen van onze clubfilms zijn gepresenteerd, worden vandaag de reacties op de jury beoordelingen door de makers besproken. Niet alle  inzenders zijn tevreden over hun waardering, ook  andere clubleden hebben opmerkingen.

Er wordt bij enkele inzendingen getwijfeld of de kennis van de jury past bij de tegenwoordige opzet van een film. John S. merkt op, dat er bij het aanmelden van een film maar 2 opties zijn: fictie en non-fictie. Er bestaan geen categorieën  voor puur kunstzinnige films.  

Het gaat hier over jury opmerkingen over o.a. :

  • wél of géén voice-over
  • langere of kortere shots
  • wisseling van shots op de maat van de muziek
  • of de titel ‘Gebouw De Unie’ wel of niet past bij bij de film die meer een portret is van de kunstenaar Karel.

Willem heeft 2 filmpjes over paarden meegebracht:

  • Paard in spierentherapie
  • Nieuw hoefijzer plaatsen bij een paard met voetblessures 

Beiden zijn heel interessant en goed in beeld gebracht. Willem ontvangt waardering en enige voorstellen ter verbetering. 

John legt uit hoe simpel het hacken van je PC kan zijn. Het wordt wereldwijd gedaan met software die op het darkweb te koop is. Algemeen advies : nooit op een link klikken, vermijd onbekende websites etc.

Na de pauze vertoont John nog een demo. Daarin zie je hoe je jezelf kunt versnipperen. Hij gebruikte voor deze truc de Fusion Module van DaVinci Resolve.

Ton heeft nog een tip n.a.v. de muziek bij de vertoonde paardenfilmpjes. 

In de soundtrack Netflix-serie Our Planet II staat muziek welke speciaal is gecomponeerd bij allerlei diersoorten. De site is te downloaden van Spotify.

Hier de link die Ton aan de leden stuurde.

Jan noemde nog de klassieke muziek ‘Carnaval der dieren‘ van de componist Saint Saëns.

In de pauze is er enige discussie over een plaatsgevonden mailwisseling. Betrokken leden hebben dit inmiddels besproken. Een leerpunt is om wat ingewikkelder onderwerpen persoonlijk met elkaar te behandelen en niet schriftelijk.

Ook Arthur heeft enige aantekeningen gemaakt, van en tijdens de opmerkingen van de drie juryleden. Een volgende keer nemen we de door de jury gepresenteerde beoordelingen met een recorder op zodat we hun teksten veel zuiverder kunnen vastleggen in ons verslag. Arthur stelt dat het door hem genotuleerde dus niet kan overeenkomen met de tekst van het betreffende jurylid. 

Korte terugblik opmerkingen Jury over onze voorgedragen films ….

Hans ‘Koffietijd’

Opm. Stabilisatie niet overal? Verhaalstructuur goed. Montage kan korter. De muziek is passend maat staat iets te hard.

Wim ‘Kees van Dongen Festival’

Opm. Geen verhaallijn , goede groepering en goed op muziek gemonteerd De film heeft een goede vaart en de muziek staat iets te hard.

Theo ‘Caodaïsme in Vietnam’.

Opm. Muziek en de Voice over meer in balans brengen (zie verder) – goede camerastandpunten en goed gekozen cd muziek. De montage was qua muziek zo goed dat niet te horen was dat er live muziek werd gebruikt 

Rob ‘Zandsculpturen in Den Haag’

Opm. Qua muziek en beelden een mooie film. Mooie beelduitsnedes en en veel beelden vanuit meerdere standpunten geeft mooie dynamiek, de close-ups zijn het vermelden waard. Probeer de kijker er meer bij te krijgen

Wim Klokkenmuseum Asten

Opm. Een genot, goeie muziek, de camera is speels en toont de details in de pan. Qua montage nog wat meer standpunten svp – meld bron van de muziek. Een Voice over kan van nut zijn,

Jan ‘Een Wandeling in Stenay’

Opm. Twijfel over nut van de pizza automaat en beelden van het Biermuseum. De dronebeelden aan het eind passen minder bij de film en de Voice Over komt soms te vroeg of laat bij een van de shots.  De door Jan gemaakte muziek muziek is goed. 

Clubproject Molen De Hoop

Opm. Forse productie, een goeie enthousiaste presentatie van Bree die uitnodigt te kijken, goeie vragen naar uitleg over de werking, beide molenaars tonen hun bevlogenheid en passie. De montage is mooi en ritmisch. Door gebruik drie camera’s en goed snijden ontstaat snelheid en levendigheid. De gele bakken zijn een aandachtspunt. Complimenten aan Bree.

Clubproject Gebouw De Unie

Opm. De film gaat meer om Karel dan om het Gebouw. Qua film wordt het verhaal vertraagd door de vragen en de kern komt er niet uit. Meer beeldwisseling door gebruik van een derde camera zou een optie zijn. Sommige verhalen zijn niet zo nodig. Een snellere montage zou Karel als moeizame spreker minder doen opvallen. De gekozen muziek is niet de beste keuze .

Hans van Woerkom – ‘Buytenpark’

Mooie film met mooie close-ups. De intro is heel mooi en boeit meteen. De afwisselende camera standpunten bieden afwisseling en de blijk van de aandacht van de filmer. Voice-over is mooi, het live geluid is mooi, het is beter de muziek weg te laten bij gebruik van de Voice-over en de live geluiden. Na de voice-over verdwijnt helaas wat structuur. Laat aan einde film muziek en beeld parallel uitlopen. De montage is mooi, de gehele film is een knap stuk werk.

Onze club ontving vier nominaties.. Resp 1 t/m 4.. De Molen, Buytenwegh park, Cees van Dongen en de Zandsculpturen. Hieronder nogmaals de puntenwaardering van alle films en alle juryleden. Bij 210 punten of meer krijgt de film een nominatie en mag deze naar het Nova ZH’12 Film Festival ingezonden worden. Inmiddels is dit gebeurd! Nu maar afwachten wat onze films gaan doen op 20 april aanstaande!

De uitslag, van hoog naar laag.
Scroll naar boven