Verslag 7 februari 2024

Korte introductie over de werking van de website toekomstige clubfilms (Jan)
Opm. S.v.p. geen foto’s en/of video van clubleden op het internet plaatsen, zolang de betreffende pagina’s nog niet met een wachtwoord afgeschermd zijn. (red.: inmiddels is dit gebeurd).

Hierna liet Jan een probeersel zien: een intro voor toekomstige clubfilms. Jan riep de leden om, om ook eens te proberen zoiets te maken. Lengte 15 à 20 seconden. Hier het voorbeeld van Jan.

Vertoning film over de bouw van een school, IKC ‘De Telescoop‘ in Voorburg (Jos).
Nabespreking : interessante film, leden geven tips voor eventuele wijzigingen waaronder tekstueel, muziekkeuze en weglaten live geluiden, toepassen van J- of L-lassen en wellicht toevoegen geluiden uit de bouw. John opperde een idee, om de oude Amerikaanse eik, die tijdens het ontwerp en de bouw steeds ontzien is, maar kort na de opening van de school door een storm het loodje legde, in een aparte film te verwerken.

Vertoning film over optreden van een Indische gitaarband met zangeres (John). Dit in het kader van ‘Gluren bij de buren‘.

Het filmpje van John, gefilmd met zijn iPhone 15

Nabespreking: voorbereiden op actie van individuele muzikanten zou prettiger zijn maar is onder deze omstandigheden niet mogelijk geweest. Tip : mix van droog (origineel) en nat geluid (bewerkt) kan verbetering in audio geven.

Vertoning 1 minuut filmpje Wim Dijkman. Act van een aantal heren in Lederhosen. Nabespreking: vermakelijk tafereel.

Vertoning film waarin de vraag wordt beantwoord ” wat is een AV? (Jan)
Nabespreking : de door NVBG vervaardigde video wordt op prijs gesteld. De behandelde elementen zoals draaiboek, volgorde, onderwerp, muziekkeuze etc. zijn nuttig.

Vertoning video over de iPhone 15 die is gemaakt door Bright (Wim D.)
De vraag ‘is filmen met iPhone 15 kwalitatief van hetzelfde niveau als filmen met een professionele kit?’
Nabespreking: de iPhone opnamen kunnen met een additionele kit worden verbeterd naar een hoger niveau. Een professionele camera heeft nog altijd meer mogelijkheden maar is met een volledige set veel duurder en je sjouwt met een koffer vol material rond. Als je het filmpje nog eens terug wilt zien….

Vertoning film waarin middeleeuws geklede acteurs in Zoetermeer de geschiedenis van Zoetermeer uitbeelden. (Hans vW)
Nabespreking: mooi om te zien ook al dateren de opnamen van meerdere jaren terug.

Vertoning film waarin de Zoetermeerse kinderen een demonstratie van het gebruik van middelen wordt voorgeschoteld door Zoetermeerse Politie en Brandweer (Hans vW)
Nabespreking : interessant om te bekijken. De opnamen zijn gemaakt met een camera met tape en in de montage opgerekt waardoor de beelden niet helemaal correct zijn.

John heeft DaVinci Resolve nader bestudeerd. Zijn conclusie is ook de vraag: ‘Waarom is DVR zo ingewikkeld in verhouding tot Apple’s Final Cut Pro?’. Voorts geeft John een korte analyse van de verschillen tussen de instellingsmogelijkheden van de standaard video App van Apples iPhone en de app Blackmagic Cam.
Ook wijst hij op de mogelijkheden om het aantal fps op de iPhone in te stellen. Filmen met 25 fps (PAL) is goed mogelijk. (Zie menu Camera Instellingen video).


Volgende week is de clubwedstrijd. Voor de juryleden is een flesje wijn leuk als attentie. Ook is een kilometervergoeding gebruikelijk. We bepalen zelf de afspeelvolgorde. De te vertonen films staan HIER.

Opgetekend door Arthur.

Scroll naar boven