Verslag 24-01-2024

Jan opende de avond en heette iedereen welkom. Jan meldde, dat alle 9 films voor de clubwedstrijd op 14 februari via WeTransfer naar de drie juryleden zijn verstuurd. Tine merkte op, dat het ZH’12 bestuur verheugd was, dat wij weer meededen. Jan zei te hopen, dat we deze lijn voort kunnen zetten. Laten we proberen, om allemaal -en individueel- een 1-minuut filmpje te maken. Voor onszelf, maar ook om mee te doen aan het 1-minuut filmfestival. Een ander festival, waar me aan mee kunnen doen, is het Thema Festival van Nova ZH’12. Je kunt hier alles over lezen op deze website. Het thema is ‘Mijn favoriete plekje’.

Voor de pauze is er nog een klein stukje film afgespeeld. Het was een opname van een groep 8 musical, opgenomen in het inmiddels gesloopte Greg & Baud theater, wat lag tegenover de McDonalds aan de oostzijde van Zoetermeer. De camera’s werden bediend door ex-lid Ben Verbeek, en door Willem Koelewijn en Jan de Bloois. Ondanks de inzet van twee richtmicrofoons en een draadloze microfoon, aangesloten op een kleine mixer, was de verstaanbaarheid van de kinderen heel slecht. Eigenlijk had de film ondertiteld moeten worden. De opname is een leuke herinnering voor de leerlingen en hun ouders of grootouders, maar meer ook niet. De naam van de musical was Hospitaal Abnormaal. 

Na de pauze liet Ton, via een YouTube link, zien, hoe je zelf in je eentje een heel symfonie orkest kun spelen in je eigen computer. De plug-in die hiervoor nodig is, heet EastWest Hollywood Orchestra Opus Edition.
Het filmpje hierover kun je hieronder zien.

De Hollywood plug-in

Deze plug-in is echter niet gratis.
Er is ook een versie met allerlei koor-geluiden. Ook daar is een filmpje over te zien op YouTube, hieronder staat het.

De samples van deze plug-in klinken ook geweldig.

De plug-in van het BBC Symfonie orkest (‘Discover‘) is dat wel, die heeft Jan een keer laten zien


Aansluitend aan dit thema liet Jan een filmpje zien, over hoe je een filmpje, in dit geval een filmpje van 1 minuut, in GarageBand kunt voorzien van een zelfgemaakt muziekje. In dit filmpje van 34 minuten neemt Guy Michelmore je mee in het hele proces. Je ziet hem het filmpje maken, en terug in zijn studio gaat hij er mee aan de slag. Hij is gewend aan programma’s waar veel meer mee kan, maar toch komt hij met een leuk deuntje. 

Muziek bij een filmpje maken in GarageBand

Hierna was het alweer half elf! Jan bedankte iedereen voor zijn aanwezigheid en sloot te avond af. Jos ruimde de apparatuur weer op, Willem vulde de vaatwasser, en Jan telde de consumpties, vulde de lijst in, en rekende af. Tot volgende week!

Als ’test’ hier nog een linkje naar mijn SoundCloud account. Op SoundCloud kun je je zelfgemaakte muziek zetten. In WordPress, waarmee deze website gemaakt is, kun je ook een link daar naartoe aanbrengen. Hieronder een zogenaamde ‘Soundscape’, gemaakt met loops uit GarageBand en een zelf ingesproken tekst.


Jan de Bloois

Scroll naar boven