Verslag 20 maart 2024

Vanavond ging het over interview techniek. En dan niet zozeer het beeld, want bij het vastleggen van een interview is vooral het geluid heel belangrijk. Als je publiek niet verstaat wat er gezegd wordt, kun je het beeld ook wel weglaten!
Er was dus gevraagd om in ieder geval iets mee te nemen, waarmee je geluid kunt opnemen. Tom en Leo hadden een digitale audiorecoder meegenomen, respectievelijk een Tascam en een Zoom. Jan had zijn Røde SC6-L kit meegenomen, een mobiele interview kit, die op een iPhone of iPad met Lighting connector kan worden aangesloten.
Na een inleidend praatje van de voorzitter gingen we in groepjes zitten, waarbij één persoon de andere interviewde. Deze gesprekken zijn opgenomen, en na de pauze zijn de resultaten afgespeeld. De omstandigheden in de zaal waren natuurlijk niet optimaal, maar dat zul je in de praktijk ook tegenkomen. Belangrijk in zulke gevallen is, om de microfoon dicht bij de sprekers te zetten. Er wordt dan zo min mogelijk omgevingslawaai opgenomen. Ook speelt de zogenaamde richtingskarakteristiek van de microfoon een zeer grote rol. Als de microfoon richtingsgevoelig is, worden achtergrondgeluiden ook meer onderdrukt.

Over dit onderwerp vond ik deze interessante website.

Van Leo en Ton heb ik geen audiobestanden ontvangen, dus hun opname resultaten kan ik hier niet laten horen, maar ik kan hier wel een stukje laten horen van mijn opname van een gesprekje tussen Jos, Willem K. en mezelf.

Opgenomen met een iPhone 11 en de Røde Mobile Interview Kit

Dit is zo uit de recorder. Met de juiste software is hier met gereedschappen als Limiter, Compressor en equalisatie nog enige verbetering mogelijk.

Ook was er nog tijd voor John, die liet zien hoe je een beeld over een ander beeld heen zet. Niet moeilijk als het beeld stilstaat, maar als het ene beeld beweegt, en de insert moet evenveel meebewegen, dan wordt het iets lastiger. Je zult dan het ‘onderste’ beeld moeten ‘tracken’, dat is het analyseren van de beweging. De informatie die dit oplevert moet dan als het ware ‘doorgegeven’ worden aan de clip die er bovenop komt. En die beweegt dan in dezelfde mate mee. Dit kan met Final Cut, dat kan met Motion, maar dit kan ook heel mooi met de Fusion module van het gratis montageprogramma DaVinci Resolve. Fusion werkt met zogenaamde ‘nodes’, blokjes, die ‘iets’ kunnen. Bijvoorbeeld ‘tracken’. Nodes kun je met elkaar verbinden, om zo complexe bewerkingen te maken.
Een tutorial over hoe je dit doet vond ik hier:

In slechts 1 minuut wordt dit uitgelegd! Gelukkig kunnen we het meermaals afspelen!

Voor veel mensen was dit ‘een brug te ver’. Maar het was toch interessant om te zien, wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.
We hebben vanavond weer van alles geleerd, en het was nog gezellig ook! En daar gaat het om!

Minder leuk was het feit, dat ons trouwe lid John R. vanwege allerlei problemen, die helaas met de leeftijd te maken hebben, zich genoodzaakt zag om zijn lidmaatschap van de club te beëindigen. Het lukt hem allemaal niet meer. Velen schudden John de hand, en wensten hem het allerbeste.

Ook dat hoort er bij, we worden allemaal ouwer, maar niet gauwer.

Opgetekend door Jan de Bloois.

Scroll naar boven