Verslag van 27-9-2023

dit is ook de banner van de Facebook groep
Filmgroep Zoetermeer

Beste Filmvrienden.

Onze voorzitter Ton Smit opent deze avond met het thema: Hoe nu verder…ik kom er niet meer uit en geeft het woord aan John Sterk.
John zal vanavond uitleg geven over het gebruik van de gratis Blackmagic app voor de iPhone en hij geeft een kleine terugblik naar afgelopen zaterdag, waar enkele leden bij de molen aan het filmen zijn geweest.
Voordat het woord aan Arthur wordt gegeven, die over het molen-gebeuren wat wil vertellen, komt eerst de mededeling dat alle (680 !!!) video’s van Jacques van Herten zijn overgedragen aan het Haags Gemeente Archief. Heel bijzonder en waardevol. 

Arthur geeft aan dat het toch aardig wat haken en ogen geeft om een goed resultaat te krijgen. Hij had ter voorbereiding vooraf mails naar de deelnemende leden gestuurd. Hij heeft uiteindelijk zelf ook gefilmd, wat eerst niet de bedoeling was.

Alles op de automatische instelling en hij heeft getracht de richtlijnen van John te volgen. Hij heeft zo zijn twijfels over de kwaliteit van zijn eigen prestatie en hoopt dat er toch voldoende materiaal is om een goede montage mogelijk te maken.
John geeft aan dat uit de praktijk blijkt, dat als in groepsverband gefilmd wordt, de druk groter is. Het kan geen kwaad op de club werkavonden te gebruiken om te oefenen om in groepsverband te werken.
De cameraman/vrouw moet uiteindelijk de functies van de camera blindelings kunnen vinden.

Zelf geeft hij aan wellicht voor het nemen van de shots dit niet altijd goed genoeg te hebben overgedragen, ook dat is een punt van aandacht. Dus voldoende voer voor één of meerder werkavonden.
John zal de beelden via iCloud met de leden delen, zodat ieder met een montage aan de slag kan. Een leuke uitdaging om te zien wat hiervan de uiteenlopende resultaten zullen zijn.

Jan de Bloois biedt Arthur Hoppener en Wim Dijkman aan om bij hem thuis met FCPX aan de slag te gaan. Het mes snijdt dan aan twee kanten. Én er wordt een montage gemaakt, én Arthur en Wim kunnen dan de kneepjes en knopjes van FCPX leren kennen. Arthur en Wim reageren hier positief op.

Dan kan John aan de gang met de uitleg van de gratis Blackmagic App voor de iPhone. Deze app tovert de iPhone om tot een volwaardig professionele camera. Dat er heel wat uit te leggen blijkt wel uit het feit dat John hiermee drie kwartier bezig was. Arthur Hoppener heeft alles gefilmd, dus dit kan later worden teruggekeken. Voor wie niet zo lang wil wachten of kijken , is de volgende link een mooie tutorial van 6.24 minuut die ik op YouTube vond.

Maak gratis een Cinema Camera van je iPhone

Er worden hier zelfs nog een paar aspecten belicht die door John niet zijn benoemd, zoals het actueel communiceren en samenwerken met meerdere personen. Volgens mij een mooie korte uitleg, helaas in het Engels, dat weer wel.

Is de gratis Blackmagic App beter dan de niet-gratis App Filmic Pro?

Hier nog één! Ook in het Engels, maar je kunt desgewenst de Nederlandse ondertiteling aan zetten!

Na de welverdiende pauze toonde Jan zijn drone-beelden van de molen, waarbij John Sterk opmerkte dat de contrasten wel erg hard overkomen.

Wim Beij verraste ons met een waardig eerbetoon aan Jacques van Herten met zijn montage ‘Man behind the camera;. Een mooie herinnering aan Jacques, vanzelfsprekend als van ouds prachtig op de maat van de muziek gemonteerd.

Ron Alewijnse begon met de vertoning van de multicam-montage van het onvolprezen duo Arthur en Jan, die hierin optraden voor een volgepakte zaal met toeschouwers, waarbij geen wanklank werd gehoord.

Daarna de andere wereld van Escher op het scherm. Deze montage toonde de duidelijke hand van Rob, zoals we die van hen kennen. Vakkundig en verrassend gemonteerd.

Arthur wilde ons deelgenoot maken van het professionele green screen werk bij het Eurovisiesongfestival. Voor een clubopdracht waarschijnlijk te hoog gegrepen, maar wie weet …………………..???

Wouter van der Bijll liet ons een filmpje zien van een kunstwerk dat op een door hem gemaakt draaiplateau werd gefilmd. Wie wil kan dit draaiplateau van hem lenen om er zelf mee aan de slag te gaan

Jan liet daarop zijn huisvlijt van het maken van een kleine dolly zien. 

Het bouwproces van deze tabletop dolly van Jan

Ton droeg nog een alternatief aan: Zet je camera op een (hand)doek op de grond en sleep de camera rustig vooruit. Geeft ook leuke shots.
In reactie op wat er deze avond werd besproken, kon gelijk wat invulling aan de club. avonden van 25 oktober en 1 november worden gegeven, oftewel:

25 oktober 2023: Werkavond met het draaiplateau van Wouter Wie wil neemt de camera mee! 
01 november 2023: werkavond  cameravoering. Dus eigen camera meenemen.

Ton bedankte de aanwezigen voor de gezellige avond, John, Arthur, Wim, Rob, Wouter en Jan voor hun bijdrage en sloot af.

opgetekend door Jan de Bloois.

Scroll naar boven