Verslag 24 april 2024

  • Een verslag van Arthur H. met enkele correcties van de betrokkenen.
    Jan en Wim zijn op vakantie.
    Aanwezig : Tine, Jos, Dick, John,Kees, Hans vW, Wim, Rob, Arthur, Ton, Leo, Willem, Theo, Hans IJ.

We blikken terug op het Filmfestival van ZH’12 d.d. 20-04-2024.
De 21 films worden met een korte synopsis en de persoonlijke beleving van de vijf clubleden die het filmfestival bezochten, behandeld op het scherm.
Aandachtspunten : de beoordelingen van jury roepen vragen op.
Sommige filmers worden meerdere keren prijswinnaar(s).

Omdat we een jurylid in ons midden hebben vragen we hoe een jury tot een besluit komt etc. De conclusie is : het blijft mensenwerk en wij zullen met onze films blijven meedoen.
Men maakte gebruik van a.i. om een bekend iemand (we begonnen met de lang geleden overleden Toon Hermans) de aandachtspunten van de jury te laten voorlezen na iedere film. Sommige aanwezigen uitten hier kritiek op (hoort niet en is niet menselijk) en door anderen “nieuw en interessant”
genoemd.

Onze film “ Molen de Hoop “ blijven wij een serieuze kandidaat vinden voor een prijs. We kijken nogmaals op het scherm. John ziet dat we soms met lichtinval te maken hebben die we niet volledig hebben kunnen aanpassen.

Een categorie die wij “ Kunst” noemen bestaat nog niet. De films van Rob en Wim beschouwen wij vaak als kunst. Hoe kunnen wij deze producties laten
meedoen ? Het antwoord op deze vraag moeten we zien te achterhalen. Bij een afwijzing zullen we ons nader oriënteren.

Discussie
John oppert om gezamenlijk na te denken over een te maken film. We komen spoedig op zijn idee terug.

Presentaties
A.I. (presentatie )
Leo heeft bij Videobewerkers een presentatie gezien van ClipChamp en Elevenlab. Leo heeft een filmpje van YouTube gedownload en voorzien van ondertiteling. Ton laat een voorbeeld horen van een met a.i. gemaakte stem.

We hebben recent over de onthulling van de Aldi stem in het reclamespotje gelezen. Menselijke stemmen zijn gebruikt om één door a.i. gegenereerde stem in het reclamespotje te laten horen.

Leo vertoont de video die is gemaakt door een in hoog tempo pratende Henrik Kniberg, “Creative a.i. in a nutshell” toont ons welke nieuwe mogelijkheden ons te wachten staan. Dit onderwerp zal vermoedelijk regelmatig terugkeren op onze agenda, want het is duidelijk dat a.i. een steeds grotere rol in ons leven gaat krijgen. Ook Apple werkt hieraan en op de nieuwe iPhone16 zullen naar verwachting nieuwe mogelijkheden komen waar we nooit eerder zelfs maar aan gedacht hebben.

Feedback: heel veel informatie in korte tijd en gaat dit bij sommigen niet de pet te boven?

Film
We zien een 1 minuut productie van Rob, getiteld “ De Blauwe Kamer”.
Feedback : Zijn montage toont wederom zijn op kunst lijkende aanpak.
Wim: Een 17 minuten durende film “ Het Postkantoor “, met o.a. opnamen van het postkantoor in Leidschendam, die is gemaakt door zijn echtgenote (te zien als medewerkster Postkantoor) en Wim. De film geeft een schets van het ontstaan en de ontwikkeling van wat wij ooit “het postkantoor noemden”. Ons vertrouwde postkantoor bestaat niet meer en was zó lang een markant en niet weg te denken onderdeel van ons leven. Niemand heeft kunnen voorzien dat in 2011 de deuren van het laatste Postkantoor op het Kerkplein in Den Haag definitief zouden worden gesloten.
Feedback : wát een werk moet het zijn geweest om deze beelden bijelkaar te smeden tot deze mooie productie van 17 minuten. De voice over door Wim’s echtgenote verraadde in het begin al dat de spreekster precies wist waar ze het over had.
Zij maakte ooit deel uit van het personeelsbestand, bleek later.
Deze film moet op veel meer mensen een grote indruk achterlaten. Met enige modernisering in de montage kunnen de beelden (gemonteerd in 2014) overal in Nederland worden vertoond.
Verder :
onze agenda hebben we niet af kunnen werken. Op het menu blijven de video over de Maastunnel (Tine, na haar vakantie tot begin Juni) en de film van Willem over de aquatraining van een paard.

Voorts komt de montage van Hans over de aanwezigheid van een aantal leden op het Filmfestival nog in beeld. Een voorstel voor de agenda van a.s. woensdag wordt binnenkort per email verzonden. Hierin wordt het voorstel
van HansvW, laten we gezamenlijk van John R. afscheid nemen op een clubavond (met haal- en thuisservice) opgenomen.

Scroll naar boven