- Bestandsformaten PC/Mac

Bestandssystemen

Ben Verbeek, april 2013


Een schijf (usb stick, floppy disk, vaste schijf, dvd) wordt voor gebruik altijd geformatteerd, d.w.z. er wordt een bestandsysteem op aangebracht.

Een bestandssysteem is niets anders dan de structuur waarin bestanden opgeslagen en gecatalogiseerd worden waardoor die bestanden op zo’n schijf teruggevonden kunnen worden door het besturingssysteem van een computer.

Er is een aantal bestandssystemen, de meest bekende zijn:

Voor MS-DOS: Fat (of Fat12); voor Windows: Fat16 Fat32 NTFS exFat; voor Linux: Ext Ext2 Ext3 Ext4 en Jfs en voor Mac: Jfs, Hfs, Hfs+ en exFat,  en er zijn er nog wel een paar.

Meest voorkomend in onze omgeving: Fat32, NTFS, en HFS+ 

Beperkingen:

Omdat elk systeem zijn beperkingen heeft kun je je afvragen wanneer welk systeem gebruikt wordt.

Fat32 heeft een maximale betandsgrootte van 4 Gb en een max. volumegrootte van 2 Tb. Voordeel is dat je het zowel onder Windows als Mac kunt lezen en schrijven.

De meeste USB-sticks zijn zo geformatteerd en ook de SD-kaartjes in je camera.

Omdat een uurtje video op HD kwaliteit toch wel gauw 10-12 Gb vergt hebben we daarmee een punt van orde. Fabrikanten van videocamera’s lossen het op door een film in stukken van iets minder dan 4 Gb te hakken die later weer aan elkaar geregen worden. Dat heeft echter consequenties voor een doorlopende video/audio opname!

NTFS lost het probleem van de bestandsgrootte voor ons voldoende op (max 16 Tb) maar is minder uitwisselbaar: lezen / schrijven onder Win, alleen lezen Mac Os X.

Oplossing daarvoor: een extra programma.

in Mac 32bits: NTFS-3G for Mac OS X (gratis)

in Mac OS X 10.4 of later (voor zowel 32 als 64 bits): Paragon

in Mac OS X 10.5 of later: Fuse for OS X

Snow Leopard ondersteunt NTFS native, maar is niet stabiel

exFat (ook wel Fat64)

Bestandsgrootes en volumegroottes nog weer groter, maar alleen ondersteund vanaf Win XP met servicepack 3, Vista met Sp1,  Windows 7 en later en Mac OS X 10.6.5 en later. Stabiliteit nog niet helemaal zeker.

Technische nadelen: een enkele file allocation table, waardoor crash als je een stick uit de poort trekt terwijl er naar geschreven wordt; geen pre-allocation om te bepalen of een bestand wel op je schijf/stick past.

HFS+

Native bestandssysteem voor Mac OS X, bestands- en volumegroottes geen enkel probleem (8 exabytes , 1 exabytes = 1 millioen terabyte)

Lezen en schrijven in Windows via programma Macdrive ($50-$70)

Lezen in Windows via HFSExplorer.(gratis)


 CluB Webmaster:  Jan de bloois