2021-10-13

Previous
Next

Verslag 13 oktober 2021

De opkomst is groot, 17 leden m/v.

Ton opent de avond en begroet John van der Meer, die in FCP is geïnteresseerd en Jeffrey Kieffer, die op uitnodiging van Arthur is meegekomen. Zij komen kijken en zich oriënteren of Filmgroep Zoetermeer iets kan toevoegen om hun hobby naar een hoger niveau te brengen. Dit komt goed uit omdat John Sterk een presentatie heeft voorbereid en ook zal laten zien hoe je kunt werken met Keyframes en ook beelden kunt vertragen of versnellen. Hij doet dit aan de hand van een filmopname in een Duits Heimat museum. De conservator van dit museum was voorzien van een draadloze microfoon. John heeft de camera continu laten lopen, om niets van zijn uitleg te hoeven missen. Achteraf vergt dit veel montage-werk. 

Hierna vertelt John iets over het versnellen of vertragen van het beeld, het zogenaamde retimen.

En passant laat John diverse andere handige tools zien, die de editor ten dienste staan. Als je een deel van je tijdlijn, wat project heet bij FCP, klaar hebt, kun je alle clips die hier instaan groeperen door er een Compound Clip van te maken. Die kan altijd weer geopend worden als je er iets aan wilt veranderen. Hierna laat John het compleet gemonteerde filmpje zien. 


Na de pauze wilde Jan de Bloois zijn film 1:43 laten zien op BluRay, maar die deed het niet. Ook de standaard DVD van dezelfde film deed het niet. Dan maar een ander filmpje van Jan, wat op USB stick stond. Een kort verslag van een Hymer Exsis treffen in Kehl. Jan heeft dit gemonteerd op zijn iPad met het programma LumaFusion

Hierna bleek de DVD van Jan het toch weer te doen, zodat 1:43 vertoond kon worden. 1:43, gaat over het restaureren van Dinky Toys en die hebben een schaal van 1:43, in deze video gaat het om een Chevrolet Corvair. Jan volgt zijn buurman (hobby restaurateur van Dinky Toys). Mocht je het fimpje nog nooit gezien hebben, klik dan HIER.

Sommigen hadden een opmerking over de vele stukken muziek die gebruikt waren. Zou één stuk, of twee niet beter geweest zijn? Jan reageerde hier op, door uit te leggen, dat het filmpje verdeeld is in een aantal fasen van het ‘renovatie’ proces, en dat dit beklemtoond wordt door elke fase zijn eigen stuk muziek te geven, meestal een ingekorte versie van het originele stuk. 

Arthur laat een video zien van het herstellen en opnieuw installeren van de air conditioner die een tijdje geleden was geïnstalleerd maar niet volgens normen en procedures.

Hier kon Arthur zich aan spiegelen want ook bij zijn video is er niet volgens de normen gewerkt. Het begin is verkeerd, er zitten te veel springers in en de lengte van de clips . De muziek is te hard en Arthur heeft Braziliaanse muziek gebruikt. Totaal niet in overeenstemming met de film. Hier hoort een “industrieel” stukje muziek onder.
Arthur gaat voor de herkansing. John Sterk zou graag over twee weken een verbeterde versie zien.

Ton sluit de avond af en stelt de vraag of de twee gasten zich hebben vermaakt en iets hebben geleerd van de avond. John van de Meer komt klem te zitten met zijn werkzaamheden en denkt te weinig te komen en dus ervan te kunnen leren. Helaas neemt hij het besluit om voorlopig geen lid te worden van Filmgroep Zoetermeer. Jeffrey daar en tegen gaat zeker door en we mogen Jeffrey dan ook als lid verwelkomen. 

Tekstbijdrage Jan de Bloois voor het FCP gedeelte.

  

© FVCZ.NL