2020-11-25 drone demo en enkele films

Previous

Verslag 25-11-2020

Omdat Ton deze avond verhinderd was, nam Jan de Bloois de honneurs waar. Jan heette alle aanwezigen van harte welkom, na een gedwongen pauze van twee weken. Er waren geen huishoudelijke mededelingen.

Er waren voldoende films meegenomen om de avond te vullen.


Jan had zijn drone meegenomen, de DJI Mavic Mini. Hij vertelde er het één en ander over, o.a. dat deze drone slechts 249 gram weegt en er dus geen licentie voor nodig hebt na 31 december 2020. Ook de opvolger, die Mini 2 heeft, weegt zo weinig, maar heeft een iets betere camera. Jan vloog er even mee door het middenpad van de zaal. Het landen daarna op de beamer ging niet helemaal goed. 


Hierna was het tijd om films te bekijken, en er over te praten. Tine Markies had twee DVD’s meegenomen. Het programma VLC Mediaplayer op de laptop van Jos speelde dit niet af zoals gewenst, dus werd de Blu-ray speler aangesloten. Hierop ging het perfect. 

De film heette ‘Meesterlijk’, en was het resultaat van een gezamenlijke inspanning van een aantal leden van een andere filmclub, waar Tine ook lid van is. De film, eigenlijk een documentaire, ging over de Leidse grimeur en toneelkleding verhuurder Wim Hoppezak (*1936  -  † 2019 ). 

Een boeiend verhaal, waarin de heer Hoppener verteld over zijn geschiedenis, terwijl we zien hoe zijn zoon en opvolger van de zaak omgetoverd wordt tot schilder Rembrandt van Rijn. Een mooi document, goed gefilmd, met mooie barokmuziek. Enige kanttekening was het iets te hard opgenomen geluid van de heer Hoppezak, waardoor dit af en toe vervormd was. 

Tweede film was ook een groeps-productie. De film had de titel ‘Kunst in Zilver’, en ging over de zilversmid Jan van Nouhuys. Ook hier weer een mooi gemaakte productie, maar de montage was naar hedendaagse maatstaven wat traag. Sommigen hadden ook graag meer van het maak-proces gezien, maar Tine legde uit, dat bepaalde technieken niet gefilmd mochten worden. Het geheim van de smid!

Mocht je interesse hebben in het werk van Jan van Nouhuys bezoek dan zijn website: https://www.studio925.nl/janvannouhuys

Voor de pauze was er nog tijd voor een korte film van Jan de Bloois, waarin hij uitlegt wat de ‘Regel der Derden’ is, en wat het verschil is met de Gulden Sneden. Een leerzaam filmpje dus. Wil je het ook zien? Dat kan via deze link: https://youtu.be/knMJp4W3nkc
Na de pauze keken we eerst naar een mooie reisfilm van Hans van Woerkom. In 2019 had hij een mooie reis naar de V.S. gemaakt. Prachtige beelden, zoals we van Hans gewend zijn, goede muziek en een duidelijke voice-over, die interessante dingen wist te vertellen over hetgeen we zagen. Over het Yellowstone park bijvoorbeeld. Een zeer vulkanisch gebied. Eenmaal in de 600.000 jaar komt het daar tot een gigantische uitbarsting. De vorige keer was 650.000 jaar geleden. Dus als je daar ook wil filmen zou ik maar opschieten. De verwachting is, dat, áls het daar ooit tot een uitbarsting komt, er weinig van Noord Amerika over zal zijn.


Hierna werd een film van Jos vertoond, over een vaartochtje met een fluisterboot over de Berkel, in de omgeving van Zutphen. Een mooi filmpje, in een verrassend mooi gebied. Rien merkte terecht op, dat er veel ‘over de as’ werd gegaan. Als je afwisselen links en rechts uit een boot, auto of trein filmt, dan zie je de ene keer het landschap naar links aan je voorbij gaan, en dan weer rechts. Als kijken wordt je hierdoor in verwarring gebracht. Gaan we steeds heen en weer? 
In interessant Nederlandstalig filmpje over dit onderwerp kun je vinden op
https://youtu.be/4G3cpJ9ZoqsOok daar eens varen? Kijk dan op https://www.fluisterboot-zutphen.nl/


Tenslotte liet Rien en al wat ouder filmpje zien over de geboorde van een kalf. Rien mocht er bovenop staan. Veel boe-geroep, maar dat had niets met de indringende beelden te maken.
Tegen half elf sloot Jan de avond af en bedankte iedereen voor zijn aanwezigheid en inbreng. Tot de volgende keer.

© Jan de Bloois, Zoetermeer

Met vriendelijke groet, 

Jan de Bloois

© FVCZ.NL