2019-10-16 Camerabeheersing

Verslag Filmgroep Zoetermeer 16 oktober 2019  

“Beheers uw camera”

Grote opkomst voor de werkavond “Beheers uw camera”.

Ton opende deze avond en heette iedereen (22 personen m/v) welkom. Jos was weer terug van zijn vakantie in Castellane, een plaatsje in het departement Alpes-de-Haute-Provence in Frankrijk. Het ligt niet ver van de Gorges du Verdon.
Ook een welkom aan Chris Liem. Chris heeft contact met Jan, die hij kende uit het verleden. Chris heeft sinds kort een video camera gekocht, een Sony 4K, en samen met Jan en Just heeft hij het softwarepakket Kdenlive geïnstalleerd op zijn PC!
Cees Boef was wegens familieomstandigheden afwezig.

Deze avond was een werkavond met als onderwerp Beheers uw camera. De clubleden hadden in de afgelopen weken vragen kunnen stellen over problemen die zij tegen kwamen bij het bedienen van hun camera. Tien vragen waren er genoteerd.
John Riegen en John Sterk deden hun verhaal met uitleg door een kort filmpje te laten zien en met een camera die was verbonden met de beamer. John Sterk demonstreerde zijn nieuw aangeschafte videocamera een Sony 4K, FDR AX700.

Scherpstellen met scherptediepte werd uitvoerig besproken maar ook het probleem dat Jacques ervaart met de stand OIS (Optical Image Stabilizer) op de Panasonic. Het beeld zakt elke keer weg naar rechtsonder! Jacques liet dit zien aan de hand van een kort stukje film. Niemand heeft dit op zijn eigen camera meegemaakt maar afgesproken is dat men dit in de komende tijd gaat bekijken door opnames te maken.

Daarna was het tijd om zelf aan de slag te gaan.

John Sterk en Jacques, maar ook clubleden onderling, hielpen diverse clubleden bij de uitleg en instellingen van hun camera.

Ik zal proberen hierover een apart verhaal van te maken over de behandelende onderwerpen en die dan binnenkort separaat aan jullie door te sturen. Je hebt dan een naslagwerk!

In de pauze had ik een kort gesprek met Tine Markies. Wij hadden een vorige keer gesproken over het maken van een kort filmpje door clubleden. Kleine teams van 3 á 4 personen. Ik vertelde Tine dat ik wel enkele korte verhaaltjes (Andre van Duin strips) thuis had. Deze heb ik naar haar toegezonden. Tine heeft een keus gemaakt en een korte synopsis gemaakt. Dit gaat zij nu uitwerken en dan gaan we als club in groepjes het verhaal verfilmen. Uiteindelijk is het filmen onze hobby!
Binnenkort horen jullie van ons.

Na de pauze was er nog een opname van een brandende kaars op een zwarte achtergrond met rookkringen. Dit laatste dankzij de E-sigaret van Jan.
Dit was min of meer een oefening voor de komende tijd, de donkere dagen voor Kerstmis.
Allemaal thuis even het filmpje bekijken en misschien een keer meenemen.

Aan het einde van de avond liet Ton een 1 minuut filmpje zien met als titel Koffietijd.
Een filmpje over hoe Ton een kopje espresso maakt en ervan geniet.
Het is de bedoeling dat iedereen zo’n filmpje maakt. Voorwaarde gebruik de muziek die Ton op woensdagavond, in een separate mail, heeft doorgestuurd.
Op 30 oktober is er dan een 1 minuut filmfestival.

John Sterk is de komende weken op vakantie dus er is wat verschoven in het programma.

23 oktober is er een PC avond
30 oktober 1 minuut filmfestival

6 november is er de FCPX avond door John Sterk.

Ton bedankte John & John voor de uitleg en inspanningen die zij hebben geleverd en de aanwezige clubleden voor hun inzet en aanwezigheid.

Ton


 

© FVCZ.NL