2019-09-18

Verslag Filmclub Zoetermeer 18 september 2019

Floor heette iedereen welkom. Zoals gemeld is John Sterk op vakantie en daarom was het een Windowsavond. De complete Magix- en Pinnacle groep was vertegenwoordigd. 14 m/v clubleden waren er. Leo Scheen had Ferd Grobben uitgenodigd, een Magix Filmer. Wellicht wordt Ferd lid van Filmgroep Zoetermeer. 

 
Clubavond 18 september 2019


Zoals gezegd John Sterk was nog op vakantie zodat we konden voortborduren op de effecten die we vorige week hadden behandeld.
Leo Scheen kwam met een oplossing om negen beelden (video’s en/of foto’s) door middel van beeld-in-beeld toe te passen. Hij heeft berekend dat ieder beeld een waarde moest hebben van 650 x 366. De positionering had hij ook door drie gedeeld zodat de vlakverdeling ontstond.
Je kunt door de beelden te degroeperen de plaatsing en grootte aanpassen. Effecten importeren per beeld behoort ook tot de mogelijkheden.
Ferd merkte op dat je effecten kunt opslaan. Kijk onder:
effecten/video-objecteffecten/video-effecten opslaan en
effecten/titeleffecten/titeleffecten opslaan


9 beelden verdeeld op het scherm (foto Leo)

Na deze uitleg met een aantal variaties, liet Leo een film zien over:
Street-Art Madonnari Festival in Delft. Dit na een tip van Just Vecht van vorige week.

Het tekenen en schilderen op straat in 2D en 3D.

Dit gebruik vond reeds plaats in de 18e eeuw. De Italiaanse Madonnari zijn terug te voeren tot de zestiende eeuw. Het waren rondtrekkende kunstenaars, van wie velen naar de steden waren getrokken om aan de enorme kathedralen te werken. Wanneer het werk voltooid was, moesten ze een andere manier vinden om de kost te verdienen. en zo maakten zij vaak de schilderijen van de kerk op het trottoir! Zich bewust van festivals en heilige dagen in elke provincie en stad, reisden ze om deel te nemen aan de festiviteiten om geld te verdienen van kijkers die muntstukken zouden werpen als ze het werk van de kunstenaar konden waarderen.

Ton had een video meegebracht waar hij beelden van New York op de maat van de muziek had geplaatst. Dit heeft hij handmatig gedaan. De tijdlijn van de muziek zo breed mogelijk gemaakt om exact het juiste punten te vinden. Na de pauze gaf hij een korte uitleg met voorbeelden. Het lukt Ton (en ook de andere Magix- en Pinnacle gebruikers) niet om dit met “key frames” te doen. We blijven verder zoeken!
De muziek is The Origin of Species van
Audiomachine. www.audiomachine.com

Just Vecht liet eveneens een filmpje zien over het Street-Art Madonnari Festival in Delft. Hij had hier muziek gebruikt van Two Steps From Hell.

Ferd Grobben op bezoek bij onze club liet een drietal video’s zien:
Trackrun Barendrecht de mensen. Een kijkje achter de schermen van de organisatie die elk jaar er weer voor zorgt dat jonge en oudere mensen met een verstandelijk beperking een dag van hun leven hebben. Een prachtig opening shot met een drone gemaakt van het Hillfresh terrein in Barendrecht waar deze Truckrun van start ging. De film staat op Youtube. https://www.youtube.com/watch?v=VlWAcJjpxpA&list=UUlS_qw5v0g5NkdobLm7b30A&index=2&t=0s

Een tweede film die Ferd liet zien was: B&B Le 4 Stagioni een film over een Bed & Breakfast in Umbrië. Ook hier een mooie sfeervolle weergave van maar twee minuten over de gastvrijheid en de omgeving van het B&B. Op Youtube.
https://www.youtube.com/watch?v=C4dTKIfXivA&list=UUlS_qw5v0g5NkdobLm7b30A&index=13&t=0s

Ferd sloot af met een video over zijn andere hobby: Treinen. Een leuke video hierbij had Ferd een kleine camera op een wagentje vóór de locomotief geplaatst. Dit gaf en leuke indruk over zijn treinbaan in een ruimte van maar
3 x 3 meter! De geluiden komen onder andere van een CD van Madurodam.
https://www.youtube.com/watch?v=Wlat85Y5WNM&list=UUlS_qw5v0g5NkdobLm7b30A&index=5&t=0s

Floor, ook een modeltrein liefhebber,  sloot de avond af.

Volgende week zal Dick ten Broek niet aanwezig zijn (hij viert zijn verjaardag). Jos is waarschijnlijk nog op vakantie. Dus even met een paar man de video- en geluidsinstallatie opzetten. 

© FVCZ.NL