2019-06-12 Filmavond

Verslag Filmclub Zoetermeer 12 juni 2019

Harry heette iedereen welkom op de Apple avond. John Sterk is nog op vakantie daarom had Jacques besloten om er een algemene avond van te maken. Dit was niet aan dovemansoren gericht. De opkomst was 16 leden. Van zowel de Apple groep als de PC groep.

Jos trapte de avond af met een film van de makeover van zijn tuin. Een project van drie weken dat in 12 minuten werd weergegeven.
Jacques had een opmerking dat zo’n film gefilmd moet worden niet in de automaatstand in verband met kleurzwemen die kunnen optreden.

Jan vertoonde een film over het schaapscheren op Landgoed Dorrepaal gelegen langs de Vliet tussen Voorburg en Rijswijk. Het was voornamelijk een kinderdag waarbij Tanja Hilgers als kruidenvrouw uitleg gaf aan de belangstellende dat er zoveel planten in het wild groeien die gewoon als kruiden gegeten kunnen worden.
Aansluitend nog een filmpje van de Paasbrunch in Jan zijn privé omgeving. Of alle paaseieren die verstopt waren zijn gevonden werd niet verteld. Deze film is gemonteerd op de iPad.

Theo liet een opgepoetste film van 1998 zien die toen op DVD stond maar die nu geheel opnieuw is gemonteerd in Pinnacle 22! Een leuke film over een vakantie in Turkije.

Leo van Dijk kwam met een film over een boottocht met de Ooievaart van Zoetermeer, Boerderij Geertje, naar Vlietlanden. Het was hier feestje van de Ski en Nordic Walking Club. Leo vroeg van te voren al om positieve, opbouwende kritiek. Het was zijn eerste film. Er viel nog het een en ander aan te verbeteren.
De muziek is te hard ten opzichte van de voice over. De beelden gemaakt in de lengterichting zijn mooi genoeg om te gebruiken. Dus geen haakse beelden ertussen monteren. Eveneens werd geadviseerd om de “rasterverhouding” in de zoeker in te stellen zodat de verhouding onderwerp en blauwe lucht of water de juiste verhouding krijgen.

Hans kwam met een video uit 2015 “Schenkeveld Tomaten” uit Schipluiden. Het hele proces onder een dak, vanaf het produceren van dozen, het planten, het bestuiven/bevruchten door middel van hommels, het opbinden van de planten en tenslotte het plukken van de tomaat en in de dozen leggen. De dozen, opgestapeld 15 lagen hoog, worden geheel automatisch naar de centrale opslag gereden.
Nog meer informatie konden wij zien en horen over water, regenopvang, een bron, verwarming en CO
2 Voor de meesten was deze informatie teveel en bleef ook niet hangen. Leuk einde met de vrachtwagen die uit het beeld rijdt met de naam van het bedrijf er op. Dit is door Hans met tracking in het Apple programma Motion gemaakt.

Na de pauze

Was het Jacques die, hij had wat in te halen na zoveel tijd afwezig te zijn geweest, begon met de “Dag van het Kasteel”. Het was een coproductie met Midvliet. Kasteel Duivenvoorde organiseerde diverse activiteiten. Meisjes in prinsessenkleding. Kinderen die insecten schepten uit het water, picknicken en dit alles met interviews en omlijst met een zanger met accordeon en een kazu.

De tweede film van Jacques ging over de Koeiendans in Stompwijk. De eerste dag van de lente dat de koeien de stal uit mogen en de groene weide opzoeken. Van blijdschap springen de koeien en genieten van het frisse verse gras.

De derde film van Jacques werd onder embargo vertoond.
De titel: “Constantijn ‘ontdekt’ Rembrandt”.
Een film die een relatie weergeeft tussen deze twee personen. Dit jaar, 2019, is het 350 jaar geleden dat Rembrandt overleed. Jacques heeft voor deze productie tien dagen in Nederland gefilmd en vier dagen in Duitsland en dan nog de nodige dagen voor de montage. 

De locaties zijn onder andere Hofwijck, Mauritshuis, Lakenhallen, het Rembrandt huis, Rijksmuseum en musea in Duitsland.

Een knappe prestatie van Jacques en zijn vrouw Desi om dit zo mooi in beeld te brengen.
Een leerschool voor al onze leden. Ontleed deze film en leer ervan. Opmerking van Jacques: “een makkelijk filmpje, laat de mensen maar het verhaal vertellen!”.

Bijna tien minuten na half elf sloot Harry de avond onder dankzegging van alle leden die films hadden laten zien

© FVCZ.NL