2016-04-27 FCPX

John Sterk gaf een korte samenvatting van hetgeen in de voorgaande avonden was behandeld. Uitgangspunt was de versie 10.2.3 van FCPX. Allereerst kwam de library aan bod, te vinden onder movies/films. Hierbij aandacht voor het importeren van films en het laten staan op de locatie. Optimized levert grote bestanden op, proxy veel kleinere bestanden. Wel rekening houden met losse schijven, omdat bij verwijderen hiervan ook de bestanden niet meer te vinden zijn.
Keywords zijn handig bij grotere projecten. Als je een overzicht hebt op je materiaal is het niet direct nodig.
Tevens aandacht voor de smart library met favourits en rejected files. 
Soms is het maken van een kopie van een project handig, omdat je dan allerlei wijzigingen kunt doorvoeren zonder het origineel te verminken.. Met consolidated kun je de gebruikte bestanden van allerlei disks bijeenbrengen in een library.
Met de optie delete generated files kun je veel ruimte winnen op de harde schijf.
Verder werd aandacht besteed aan het werken met de tijdlijn, aanpassen van clips en toevoegen effecten en overgangen.

Inspector:

Belangrijkste onderdeel van de presentatie was het werken met de inspector. Daarbij mogelijkheden voor video, audio en info (geeft informatie over de clip, gebruik etc., eventueel extra info met extended).
Behandeld werden transform (position, scale etc), crop (afsnijden), distort (verandering vanuit de hoeken), stabilization van video, rolling shutter (vooral bij pans van belang), spatial conform (fit, fill, als beeld kleiner is dan formaat film), compositing (bij twee lagen, oa ook opacity). De mogelijkheden van compositing zijn zo groot dat er wel een aparte avond aan kan worden besteed.

Keyframes:

Verder werd aandacht besteed aan Keyframes. Daarbij is sprake van het vastleggen van posities en waarde van het beeld, zodat deze in de tijd kunnen variëren. Dit zetten van keyframes kan zowel in de inspecteer als in de tijdlijn. Om de keyframes in de tijdlijn te zien moet voor de clip wel de Video Animation Editor worden aangezet (control-V).
Wil je dit in alle rust eens terugzien en uitproberen dan is er een Apple-helpfile: http://help.apple.com/finalcutpro/mac/10.2/#/ver8e3f20ea

Jammer genoeg is de keyframe functie nog niet beschikbaar bij de kleurcorrectie. Daar ontbreekt het keyframe symbool.


© FVCZ.NL