2015-02-18 Filmtrailers

We kennen allemaal wel filmtrailers vanuit de bioscopen of zoals tegenwoordig ook veelal de reclame voor films op de televisiekanalen. Vanavond gaf Jan de Bloois ons meer inzicht in het maken van zoiets. 
Het doel van een trailer is eigenlijk het kweken van belangstelling voor de echte film, je moet de film willen zien. Zo'n trailer staat wel op zichzelf maar moet ons wel nieuwsgierig maken.

Het maken van een perfecte trailer is daardoor nog niet zo eenvoudig en er is veel planning vooraf bij nodig. De opbouw hangt natuurlijk sterk af van het soort film: vakantie, drama, spanning, comedy etc.
Jan liet ons ook een aantal voorbeelden zien van professionele films.

Daarna kwam het maken van een trailer aan bod. De mogelijkheden in FCPX werden getoond, maar deze wijken niet veel af van een gewone montage, alleen korter, sneller. De mogelijkheid van een trailer-programma werden getoond met iMovie. Daarin zitten een aantal voorgekauwde mogelijkheden compleet met storyboard en muziek. Perfect op lengte, maar wel standaard. Natuurlijk is dan de vraag of wij dit echt zo willen, temeer daar de muziek ook al vast ligt.

screenshot 477

Meer informatie over trailers etc is te vinden op de door Jan geraadpleegde site: http://www.theguardian.com/film/2012/jun/16/how-to-make-a-movie-trailer. Daarin zitten ook de vertoonde trailers.

Het komische filmpje dat vertoond werd (plaatje hiernaast) gaf toch een mooi beeld van wat je wel en niet moet doen.Voor geïnteresseerden:deze film is te vinden op:
http://youtu.be/NHL-tJgl3Gw

Na de pauze Liet John Sterk ons opnamen zien, gemaakt met de kleine Sony RX100, van een vakantie in Turkije. Ook dit was in zekere zin een trailer, omdat John niemand wil belasten met langere films die vooral voor eigen gebruik zijn bedoeld. De beelden gaven echter wel een goed beeld van de kwaliteit die haalbaar is.Het antwoord op een vraag van Gerrit over archivering van films kan het best als volgt worden samengevat: Zet de films op YouTube of Vimeo en maak in de gebruikte database een verwijzing naar de films. Maak de database naar wens afzoekbaar met trefwoorden en andere zoekbegrippen. Ook een korte (sf langere) samenvatting kan dan gebruikt worden. Natuurlijk is een foto een extra informatie.

Jacques van Herten liet ons als slot nog een film zien "Kerstfestijn op het Damplein". Het was een sfeerbeeld van activiteiten op het plein, compleet met verschillende koren en een bedanken van het publiek door de organisatie. Het geluid was opgenomen met een Røde microfoon. Het opnemen van dit soort activiteiten is vaak moeilijk wat geluid betreft, zoals ook nu het geval was. Op het plein werd het geluid versterkt en weergegeven met zware boxen. Hiermee weet de automaat dan geen raad en krijgen we een pompen in de bassen, hetgeen niet door weghalen van lage tonen helemaal kan worden opgelost. Iets om zelf rekening mee te houden.

© FVCZ.NL