2014-12-03 NoPro filmisch

Bij deze NoPro filmisch avond begonnen we met "het aanleggen van een nieuw gasnet" op een vakantiepark, een film van Jos Maessen. De opnamen werden gemaakt in 7 draaidagen, maar bij de montage ging het nodige mis. Zelfs waren de beelden plotseling helemaal zoek. Uiteindelijk kwam het nog weer enigszins op zijn pootjes terecht, of beter weer op de tijdlijn. Wat we zagen was een eerste montage, waaraan slechts voor een deel muziek was toegevoegd en het opgenomen geluid was bewerkt. We zagen daarom nog veel herhalingen van beelden, met name bij het graven van de sleuf. Wat we ook konden zien was dat er voldoende details waren opgenomen, zodat een duidelijk ingekorte film een goed beeld kan geven van de werkzaamheden. Kunst zal echter wel zijn om de vaart in de film te houden, maar Jos heeft nog een paar maanden voor de gewenste vertoning.

Kruger Park Elephants 2

Wel reeds ingekort was een film opgenomen in Zuid-Afrika. Theo Loomans had een reeds gemonteerde film van DVD ingeladen en opnieuw gemonteerd met nu de nadruk op "De big five", buffel, olifant, neushoorn en Leeuw. Nummer vijf (het luipaard) had men helaas niet kunnen vinden, maar daarvoor in de plaats zagen we een paar cheetah's met een hoog knuffel gehalte. Dat hij deze opnamen heeft kunnen maken is toeval, maar brengt wel iets extra bij deze vakantie herinneringen. Aan het eind zagen we ook nog wat struisvogels, krokodillen nijlpaarden bij een boottocht op een meer. De pinguïns tenslotte hadden volgens de tekst als grootste vijand de walvissen, maar vanuit de kijkers werd opgemerkt dat dit toch wel orka's zullen zijn geweest. Leuke hermontage van een oudere film.

caodaisme

"Caodaisme", eveneens van The Loomans was een film met opnamen uit 2011 in Zuid-Vietnam. Mooie beelden van een samenvoeging van religies. Met name de getoonde tempel had aller bewondering. Ook de uitleg van Theo van het Caodaisme voegde het nodige toe aan de film.

Cao Dai of Caodaisme is een relatief nieuwe syncretistische en monotheïstische religie, officieel tot stand gekomen in Tay Ninh, Zuid-Vietnam in 1926. Đạo Cao Đài is de korte naam, de volle naam is Đại Đạo Tam Kỳ Phổ Độ. Het is een poging om de ideale religie te creëren van de Noord- en Zuid-Vietnamese religies voor de hereniging. Het resultaat is een kleurrijke mengelmoes van Boeddhisme, Islam, Confucianisme, Taoïsme, Vietnamees spiritualisme en Christendom. "Cao Dai" betekent letterlijk "hoge toren"; op deze manier wordt er verwezen naar God

Dichter bij huis bleven we met de film "Nuts FM" van Jacques van Herten, gemaakt in de studio van Midvliet TV van een techniekdag van de Nutsschool Wassenaar, groep 8. De jongens en meisjes leerden verschillende facetten kennen van een omroep en werkten in teamverband aan het maken van reportages voor radio en tv. 

Ook greenscreen  en interviews werden niet geschuwd. Uit de interviews met een aantal leerlingen bleek wel dat ze het een fantastische dag hadden gevonden. Als kijkers naar de film kunnen we dat echt wel begrijpen.

"Zeearend in slow motion", eveneens van Jacques van Herten, liet ons een demonstratie zien met deze vogels in de Gaia Zoo.
Regelmatig worden door roofvogel shows gegeven met een toelichting van kenners. De arend werd mooi in beeld gebracht, al was de film met ca 70 sec wat aan de korte kant. Genoeg echter om de arend tweemaal een vlucht te zien maken. Voor degenen onder de kijkers die het niet zo goed hebben gezien is de film nog te zien bij Midvliet TV uitzending gemist.

Een klassiek concert, opgenomen met vier camera's en geluidsrecorder werd via multicam techniek verwerkt in een film over het "Berlage Saxaphone Quartet" van Jacques van Herten.
Twee dames en twee heren leerden elkaar kennen op het Conservatorium in Amsterdam en bij het in opdracht samenspelen ontstond een klik. Zij besloten samen doorgegaan en met succes. 
De opnamen werden gemaakt van een uitvoering van 30 november 2014 in de serie “Concerten op de Zondagavond“ in de  Yi Jun Memorial Church, (voorheen de katholieke Gedachteniskerk Paus Johannes XXIII). Dit gebouw is door zijn akoestiek en intieme karakter uitermate geschikt voor klassieke muziek die wordt uitgevoerd door kleine ensembles en solistisch optredende musici.
Het eerste stuk van Geert van Keulen sprak niet iedereen even goed aan. Wat zwaar op de hand. De interviews waren een leuke afwisseling.
Muziek van geheel andere aard was te beluisteren in de volgende film van Jacques over het "ONK Dweilorkesten" in Leidschendam, waarbij de muziek van minder belang was, maar het vooral ging om uitstraling en vermaak.
Met namen als "gespleten klomp", "Flierefluiters" en "Eigenwijs" zal de aard van de muziek ook wel duidelijk zijn. Volgens de jury moet je het publiek vermaken en moet dat liefst in beweging komen. Dat met enthousiasme gespeeld werd konden we wel zien door de afwisselende shots. 


© FVCZ.NL