2014-03-12 Wat neem ik mee op reis?

Als filmer krijgen we altijd het probleem "wat nemen we mee tijdens een vakantie". En daarbij denken we daarbij vooral aan onze filmspulletjes. 
John Sterk had als voorbeeld zijn rugzak meegenomen en gaf aan waarom hij juist dit meeneemt.

1. Camera
In zijn geval een 3CCD Panasonic met voldoende groothoek.Camera op auto focus met eel mogelijkheid tot handmatig scherpstellen. Met face recognition automatisch scherpstellen op gezicht. Soms is het contrast te gering voor een automaat, omdat deze automatisch kiest voor detail met het hoogste contrast. Witbalance op daglicht (zonnetje). Laag diafragma is het beste bij de belichting. Zebra instelling op 100%, voor blanke mensen is 70% beter. Een hoge lichtbron mag wel strepen geven. Kleuraanpassing kan soms wenselijk zijn (bijv. +1), terwijl iets onderbelichten vaak beter is (- 3) omdat dit tijdens de montage gemakkelijk kan worden aangepast en details zichtbaar blijven. Overbelichting is funest. Ook de witbalans kan beter wat omlaag (-3) omdat dit warmere kleuren geeft. Automatische belichting is eigenlijk alleen te gebruiken bij gemengd licht.

2. Universele lader
Liefst een lader voor lichtnet en auto. Er bestaan ook laders met verwisselbare houders voor camcorder en fotocamera (bv. Desktop charger van OTB).

3. Draagriem voor om de nek
Het zou de vakantie bederven als de camera plots op de grond valt. Het is te hopen zonder schade, maar voorkomen is beter dan….

4. Hulpmiddel voetje
Sommige statieven hebben de mogelijkheid van een hulpmiddel aan de voet voor extra steun bij een-beenstatief. 

5. Extra microfoon en koptelefoon
Bijvoorbeeld een kleine Sennheiser, ook beschikbaar in opvouwbare vorm.

6. Zoom H2 geluidsrecorder
Met SD kaartje en pennlight accu's gedurende uren te gebruiken. Kan met steuntje op veel plaatsen worden neergezet en geeft prima geluid.

7. Tas met veel vakjes
Het wordt anders zo rommelig in de tas met kans op zoekraken. Met veel vakjes heeft alles een eigen plekje.

8. LED lampje met penlight.
Daglicht kleur goed bruikbaar voor oplichten gezichten. Afhankelijk van de stand meer gericht of strooilicht.

9. Rijstzakje
Wel extra mee te sjouwen, maar erg handig. Leg het ergens neer en de camera staat veel stabieler.

10. Zender/ontvanger
Gebruik van een draadloze microfoon geeft meer mogelijkheden (zeker als de sterkte regelbaar is).

11. Zakje met een plastic hoes
Lijkt wat overbodig, maar is erg handig tijdens een opkomende regenbui om de camera te beschermen. Trouwens in een regenwoud komt altijd wel wat naar beneden.

12. Zakje met klein grut
Hiermee wordt bedoeld onmisbare spulletjes als lenskwastje, lensdoekje. Kom nooit met blote vingers aan het kwastje en zeker niet met blote vingers of vuile zakdoek aan de lens. Voor de goede orde: de beste manier is eerst blazen, dan poetsen met een kwastje, wasemen op de lens en tenslotte poetsen met een doekje.

13. Los oortelefoontje
Altijd handig om te gebruiken, neemt weinig ruimte in en je hoort toch wat de camera opneemt.

14. Audio snoertje
Voor aansluiting van microfoons, anders dan de standaard. Bij insteken draaien tot het niet meer kraakt. XLR is minder gevoelig voor storing van buitenaf.

15. Eenbeen statief
Bij voorkeur een statief met een gedempte voet. Deze kan staan en een pan kan nog aardig worden gemaakt. Zo'n statief is ook te gebruiken als steadycam, al moet je wel eerst zoeken naar het goede evenwicht. Bovendien kan zo'n statief ook gemakkelijk boven het hoofd worden gehouden voor een vogelperspectief.

16. Reserve accu
Een reserve accu (of meerdere) hoort natuurlijk niet te ontbreken. Opladen is immers niet altijd overal mogelijk.

17. Witbalans kaart
Voor het witten is een standaard kaart gewenst. We hebben dan altijd hetzelfde wit als uitgangspunt.

18. Opslag media
Voor de opslag voldoende SD kaartjes of tapes. Beter teveel dan te weinig.

19. Kabels
Voor het afspelen van de opnamen op een TV is het handig om zelf te zorgen voor een HDMI kabel of eventueel een composiet kabel. Dit hangt natuurlijk ook weer af van je manier van werken.

20. Gebruiksaanwijzing
Natuurlijk mag een gebruiksaanwijzing of een selectie daaruit niet ontbreken in de tas/rugzak/koffer.
Of het moet zijn dat je alle geheimen van je camera en andere hulpmiddelen door en door kent.

Dit waren de 20 dingen die John altijd bij zich heeft. Voor ieder van ons kan een eigen invulling worden gemaakt, maar John heeft laten zien dat je bij een goede keuze met een beperkte rugzak alles bij de hand hebt.

agneta


Na de pauze keken we naar een film van gast Jos Maessen. Hij had in de afgelopen jaren opnamen gemaakt van de Agneta Molen. De film was bedoelt als een instructiefilm voor bezoekers van deze molen. Ongeveer een jaar werd gewerkt aan deze film, waarvan de opnamen in een periode van 1 tot 1 1/2 jaar werden gemaakt. Het waren mooie beelden en een goed commentaar, verzorgd door een goede commentaar stem. Het geheel kwam goed over, alhoewel op enkele details de continuïteit verloop nog wat beter zou kunnen.  Best een film om trots op te zijn. In zijn toelichting gaf de maker aan sommige dingen nu anders te zullen doen.
 

Ook geïnteresseerd in deze molen en het werk dan veel vrijwilligers doen voor het instandhouden ervan, kijk dan eens op het website


© FVCZ.NL