2014-02-19 Multicam

Workshop met praktijkvoorbeelden:  Werken met multicam techniek. Synchroniseren van beeld en geluid bij opnames met meerdere camera's of bij het werken met een camera en afzonderlijk geluid. Dat was het thema van deze avond.
Onder leiding van John Sterk werden een aantal redenen genoemd waarom het synchroniseren van beeld en geluid belangrijk is bij het werken met meerdere camera's en/of los geluid.
We weten allemaal dat het met de camera opgenomen geluid vaak te wensen overlaat, zeker als we gebruik maken van een fotocamera. Met het aansluiten van een losse microfoon kunnen we wel wat verbeteren, maar niet alles. Het werken met speciale geluidsrecorders is daarbij in het voordeel. Een van de mogelijkheden daarbij is het gebruik van een Zoom H2 of H4 recorder. De kwaliteit is voor deze prijs erg goed.
Maar ook hierbij moeten we ons aan bepaalde regels houden.
- Zo dicht mogelijk bij de geluidsbron opnemen
- Geluid laten doorlopen als we de camera stoppen, bijv. voor wisselen van camera standpunt.
- De relatie beeld en geluid moet goed zijn.
- De dynamiek moet goed zijn, zeker bij klassieke muziek.

IMG 0812

Als we het geluid apart hebben opgenomen moeten we het naderhand synchroon leggen met het beeld. Als het camerageluid van redelijke kwaliteit is hebben we daarbij wat verschillende mogelijkheden.- Handmatig gelijk leggen op basis van de geluidscurve. Het hebben van een synchroon punt zoals een klap is daarbij een mooi hulpmiddel. Met wat schuiven en beluisteren komen we daarmee een heel eind. We moeten dat wel nauwkeurig doen omdat een afwijking van slechts 3 beelden al merkbaar is.- Gebruikmaken van de synchronisatie mogelijkheden van montage programma's maakt dit gelijk leggen veel eenvoudiger. Vroeger hadden we daarvoor een programma als Plural eyes, maar in de huidige versies van een montage programma kan dat al opgenomen zijn. Dit is ondermeer bij Final Cut het geval. Aan de hand van dit programma werd gedemonstreerd wat daarbij de mogelijkheden zijn.

IMG 9274

De gebruikte opnamen werden ter plekke gemaakt. Als eerste werd een opname gemaakt van het spelen van John Riegen op zijn keyboard. Het geluid werd opgenomen met de Zoom H2. Bij de tweede opname werd gewerkt met meerdere camera's (3 stuks) en werd het geluid eveneens met een Zoom H2 opgenomen.

Gedemonstreerd werd hoe je geluid (van de Zoom) gelijk legt met de beelden van de verschillende camera's. Na selectie van de beelden is het belangrijk dat de videosporen ook verankerd blijven, zodat later nog wat wijzigingen kunnen worden doorgevoerd zonder dat beeld en geluid verschuiven.
Al met al een leerzame avond, ook al beschikt niet iedereen over de meest geavanceerde mogelijkheden.


© FVCZ.NL