2013-12-04 Films van leden

Aan het begin van de avond komt een voorstel op tafel om in de komende tijd opnamen te gaan maken van het Dickens festijn in de Zoetermeerse Dorpsstraat. Hiervoor hebben we 4-5 filmers nodig en moeten we mogelijk ook nog wat oefenen in het filmen in het (schemer) donker met het licht van vele kaarsjes.

Als eerste film van de avond zagen we "Hawaii Big Island" van Gerrit van Doornen. Na een verblijf in Hawaii met de familie besloot Gerrit om nog een week naar het Big Island te gaan. Een duidelijk minder toeristisch gebied met veel lava. Met een huurauto werd het eiland doorkruist en zagen we soms een troosteloos landschap, dan weer een prachtige bloemenpracht. De film was een chronologische vastlegging van het verblijf op het eiland en we volgden Gerrit van dag tot dag. Soms zaten we in de duikboot Atlantis, dan weer op een verlaten koffieplantage. Maar overal een overweldigende natuur, mooi vastgelegd en voorzien van een goed commentaar. Jammer dat een geplande vlucht naar de kratermond door het slechte weer moest worden afgebroken. Dat het niet altijd droog is bleek bij het bezoek aan de Tropical Botanical Garden. Dat regen een positieve invloed heeft op de kleuren in de film was een mooie bijkomstigheid. Aangezien ook nog een bezoek werd gebracht aan het "Hawaii Vulcanoes National Park" weten we nu ook als toeschouwer wat vulkanische eilanden zijn midden in zo;n grote oceaan. De muziek was vooral achtergrond muziek en zou ook best eens afwezig mogen zijn. 

populierenmeerzichtlaanverdwijnen 1zoetermeer

Van Jan Boelhouwer zagen we "Bomenkap Meerzichtlaan". De daar veertig jaar geleden geplante populieren bleken aan het eind van hun cyclus te zijn en dienden te worden gekapt. We kregen een goed beeld van de werkzaamheden van kappen, zagen en afvoeren van hout tot hergebruik. De takken werden verwerkt tot haksel en zullen worden hergebruikt in Zoetermeerse parken. De Meerzichtlaan is nu een kale laan, maar de herplant van wat duurzamere koningslinden moet in de toekomst daar verbetering in brengen. Jan moet nog wat doen aan het live geluid en het inspreken van commentaar. Verder is het een mooi initiatief om een dergelijke activiteit op video vast te leggen voor het nageslacht.


Willem Koelewijn had een film gemaakt over Auschwitz. De film is nog niet klaar en Willem wil graag tips voor de montage en muziek. Ook de tekst moet nog worden gemaakt. Aan het live geluid moet nog worden gesleuteld. Ondermeer de gids is door de muziek niet te verstaan. Het live geluid is eerder storend dan zinvol. Ook het gebruik van zwart-wit stilstaand beeld over bewegend kleurenbeeld is niet zo geslaagd. Beperken van de beelden is belangrijk. Bij deze opnamen wordt een verklarende voice-over van groot belang. Mooie opnamen van een opzicht erg emotioneel geheel.
Van geheel andere aard was de boottocht met als titel "De RVCV op stap" van Jacques van Herten. Mooie afwisselende beelden gemaakt door een fietser en gemaakt vanuit de boot. Erg goede standpunten, mooie kleuren. Je voelt de voorbereiding.


© FVCZ.NL