2013


2013-12-11 Slotavond

Alweer de laatste avond van het seizoen 2013. Omdat we nog opnamen willen gaan maken van het Dickens festival in de Dorpsstraat keken we naar opnamen van Jan de Bloois van het Dickens Festival Deventer uit 2003. Veel publiek, een koor en ook een bellenorkest. Leuke impressie en een idee wat te wachten staat.

hollands plaatje

Van Rinus Vollebregt zagen we "Winter 2013", opnamen gemaakt tijdens schaatsen op de Rottemeren.
Mooie beelden van een marathon op natuurijs. Of we dat komende winter ook weer kunnen zien is voorlopig nog afwachten.

Van de regio kregen we den film over de making-of van het Regiofestival april 2013 en het daarbij gesloten huwelijk van de oude regio's ZH1 en ZH2. Lia van Asten en Henk Molenaar hebben daarbij best een mooi resultaat bereikt.

Na de pauze gingen we met Rinus Vollebregt naar Japan. Het land verkennen doen we dan zoals we van Rinus gewend zijn. Mooie plaatjes, gefilmd uit de hand. Goede montage en een duidelijk en ondersteunend commentaar. En niet te vergeten …. Verkennen van het land doen we op zijns Hollands, dus met de fiets. 

2013-12-04 Films van leden

Aan het begin van de avond komt een voorstel op tafel om in de komende tijd opnamen te gaan maken van het Dickens festijn in de Zoetermeerse Dorpsstraat. Hiervoor hebben we 4-5 filmers nodig en moeten we mogelijk ook nog wat oefenen in het filmen in het (schemer) donker met het licht van vele kaarsjes.

Als eerste film van de avond zagen we "Hawaii Big Island" van Gerrit van Doornen. Na een verblijf in Hawaii met de familie besloot Gerrit om nog een week naar het Big Island te gaan. Een duidelijk minder toeristisch gebied met veel lava. Met een huurauto werd het eiland doorkruist en zagen we soms een troosteloos landschap, dan weer een prachtige bloemenpracht. De film was een chronologische vastlegging van het verblijf op het eiland en we volgden Gerrit van dag tot dag. Soms zaten we in de duikboot Atlantis, dan weer op een verlaten koffieplantage. Maar overal een overweldigende natuur, mooi vastgelegd en voorzien van een goed commentaar. Jammer dat een geplande vlucht naar de kratermond door het slechte weer moest worden afgebroken. Dat het niet altijd droog is bleek bij het bezoek aan de Tropical Botanical Garden. Dat regen een positieve invloed heeft op de kleuren in de film was een mooie bijkomstigheid. Aangezien ook nog een bezoek werd gebracht aan het "Hawaii Vulcanoes National Park" weten we nu ook als toeschouwer wat vulkanische eilanden zijn midden in zo;n grote oceaan. De muziek was vooral achtergrond muziek en zou ook best eens afwezig mogen zijn. 

populierenmeerzichtlaanverdwijnen 1zoetermeer

Van Jan Boelhouwer zagen we "Bomenkap Meerzichtlaan". De daar veertig jaar geleden geplante populieren bleken aan het eind van hun cyclus te zijn en dienden te worden gekapt. We kregen een goed beeld van de werkzaamheden van kappen, zagen en afvoeren van hout tot hergebruik. De takken werden verwerkt tot haksel en zullen worden hergebruikt in Zoetermeerse parken. De Meerzichtlaan is nu een kale laan, maar de herplant van wat duurzamere koningslinden moet in de toekomst daar verbetering in brengen. Jan moet nog wat doen aan het live geluid en het inspreken van commentaar. Verder is het een mooi initiatief om een dergelijke activiteit op video vast te leggen voor het nageslacht.


Willem Koelewijn had een film gemaakt over Auschwitz. De film is nog niet klaar en Willem wil graag tips voor de montage en muziek. Ook de tekst moet nog worden gemaakt. Aan het live geluid moet nog worden gesleuteld. Ondermeer de gids is door de muziek niet te verstaan. Het live geluid is eerder storend dan zinvol. Ook het gebruik van zwart-wit stilstaand beeld over bewegend kleurenbeeld is niet zo geslaagd. Beperken van de beelden is belangrijk. Bij deze opnamen wordt een verklarende voice-over van groot belang. Mooie opnamen van een opzicht erg emotioneel geheel.
Van geheel andere aard was de boottocht met als titel "De RVCV op stap" van Jacques van Herten. Mooie afwisselende beelden gemaakt door een fietser en gemaakt vanuit de boot. Erg goede standpunten, mooie kleuren. Je voelt de voorbereiding.


2013-11-27 Low-light filmen

Wegens ziekte van de spreekster moesten we uitwijken naar een alternatief programma. Aangezien er plannen zijn voor het filmen van de Zoetermeerse kaarsjesavond werd aandacht besteed aan het filmen bij weinig licht. Iedereen kon hierdoor oefenen met de mogelijkheden van ieders eigen camera, omdat ook gezorgd was voor een paar kaarsjes.Vooraf gaf John Sterk wat mogelijkheden. In de professionele wereld worden avond/nacht opnamen veelal overdag gemaakt, omdat men dan over voldoende licht beschikt. Bij de bewerking wordt dan een avond of nachtsfeer door kleurcorrectie.Aan de hand van wat eigen opnamen werd getoond hoe dat in zijn werk gaat. 

screenshot 867

Bij het filmen bij weinig licht hebben we met enkele problemen te maken. Vaak wordt teveel versterkt, waardoor ruis in beeld ontstaat. Wat de beste methode is hangt ook weer af van de mogelijkheden van de camera. Bij spotlight is het verlichte object helder, de omgeving blijft dan donker. Speel wat met de mogelijkheden van de camera en kies een aanvaardbare belichting.

Een ander probleem is het scherp stellen. De automaat heeft hiermee veel moeite omdat er onvoldoende contrast in het beeld kan zitten. Kies voor handmatige scherp stelling. Zoom helemaal in, stel dan scherp en ga dan terug naar de gewenste uitsnede.

Na de pauze keken we naar een film over het comprimeren van video vanaf het analoge tijdperk tot het HD tijdperk van nu. Het digitale materiaal van nu is gemakkelijk te kopiëren zonder verlies in kwaliteit. In het analoge tijdperk werd met elke kopieerslag het beeld kwalitatief minder.

2013-11-20 Films van leden

Door omstandigheden kwam het onderwerp gastspreker of club op bezoek deze avond te vervallen.
Allereerst werden wat mogelijkheden besproken die binnenkort aan de orde kunnen komen, zoals filmen van kaarsjes avond, Dickens activiteiten in de Zoetermeerse Dorpsstraat of de mogelijkheden van een cursus FCPX en Motion. Van dit laatste pakket werden door John een aantal mogelijkheden vanaf zijn iPad vertoond.
Ook de mogelijkheden van kleur grading werden vertoond aan de hand van een film van Croocked Path Films. 

Jan de Bloois was een oude film tegengekomen bij Zeeland TV. Gesproken werd over Cor Dees, een zeer bekende amateur filmer uit Middelburg in de jaren 80. Naast de film zagen we ook de "making of" en konden zien hoeveel tijd er destijds in een animatiefilm ging zitten. Dan is dat nu met de moderne computersystemen wel eenvoudiger geworden, maar ook nu nog is het hebben van een idee erg belangrijk.

Jan de Bloois had opnamen gemaakt van het trio waarin zijn zus zingt. Opnamen werden deels gemaakt voor een green screen, terwijl de geluidsopnamen tevens werden gemaakt op een geleende Zoom H2. Op marktplaats heeft hij inmiddels een exemplaar kunnen vinden en aangekocht, omdat hij toch wel enthousiast was over de mogelijkheden hiervan.

duivenvoorde

"Een historische ontmoeting in de herfst" van Jacques van Herten bracht ons bij kasteel Duivenvoorde. Volgens de voice-over was het een verrassende ontmoeting met fraaie herfstbeelden. En dat hierbij geen woord teveel is gezegd, hebben we allemaal met eigen ogen kunnen zien. Prachtige beelden, veel oog voor details en een mooi commentaar. Jammer dat het kasteel niet altijd te bezichtigen is, maar voor de enthousiaste wandelaar is er rond dit kasteel erg veel te beleven en kan men genieten van een pracht stukje natuur in onze druk bevolkte randstad.

Westerpark-591x572Eveneens van Jacques was de film "Voorjaar in het Westerpark" (juni 2013). Opnieuw een goed verhaal gebaseerd op informatie zoals die door de Gemeente Zoetermeer op de website wordt gegeven. De mooie beelden, goede close-ups en de rustige muziek maakten deze film tot een lust voor het oog. Voor Zoetermeerders een andere kennismaking met de natuur in hun eigen stad. Voor deze film werd eerst de tekst geschreven en werden later de beelden geschoten. Een groot voordeel daarbij is wel dat Jacques tot de regelmatige bezoekers van dit park behoort en al wandelend of fietsend alle plekjes wel eens heeft gezien.

Een genot om naar te kijken.


2013-11-13 NoPro filmisch

Allereerst werden wat technische problemen besproken. Aan de orde kwam onder meer het verschoven zijn van beeld en geluid bij het binnenhalen van een DVD in Pinnacle. Mogelijke oorzaken werden genoemd en voorstellen werden gedaan om te kijken of dit probleem blijft optreden. Een zwart-wit beeld i.p.v. kleur bij opnamen vanaf een decoder is niet wat we willen en kwam vroeger regelmatig voor bij gebruik van een verkeerde scant kabel. Aangezien het hier niet de kabel betreft (immers wel weergave in kleur bij andere apparaten) wordt voorgesteld eens te kijken naar de volgorde van aansluiten en opstarten, Een probleem met snoertjes in oude projectoren is volgens Gerrit te verhelpen door een snaartje te halen bij Slager automaterialen en dat met een schaar en 1 seconde lijm op de juiste lengte te maken.

Een veel moderner probleem liet Jos zien. Hij had filmopnamen gemaakt op de iPad en vervolgens naar zij laptop gehaald in Avid. Daarbij bleek het beeld op zijn kop te staan. Via Roteren en aanpassen rotatie 180 graden en grootte (moet 100% zijn) was dit wel te verhelpen. Mogelijk dat het hierbij gaat om een niet implementeren in Windows.

grouse mountain

Van Gerrit van Doornen zagen we de film "Een dagje uit met de familie naar Grouse Mountain" in Canada. Daarbij ging de ene helft van de familie lopend naar boven, het andere deel met een kabelbaan. Boven zagen we beelden van een vogelshow. Een groot deel van de film ging over een houthakkers manifestatie, waarbij we versteld konden staan van de capaciteiten op het gebied van hakken en zagen. Ook de komische noot werd hierbij niet vergeten. Gerrit wil deze film nog aanzienlijk inkorten (tot ca 1/3) en daarbij de problemen met snelle bewegingen proberen op te lossen. Hierbij zou volgens John Sterk sprake kunnen zijn van een interface probleem. Het beste zou zijn te werken met 50p, maar dat wordt dan weer niet ondersteund door blue-ray.

CheyFidel

Theo Loomans had een hermontage gemaakt van zijn reisfilm over "Cuba" en deze teruggebracht tot een lengte van 20 minuten. We bezochten veel plaatsen op het eiland, zoals Santiago de Cuba met het standbeeld van Velasquez. Mooie beelden daarbij van een pinda verkoper. Ook Trinidad werd bezocht, een koloniale stad en op de werelderfgoed lijst van de Unesco. Overal zagen we mooie plekjes, veel muzikanten en de alom bekende oldtimers. Overal op Cuba zien we nog de overblijfselen van de revolutie en op veel plaatsen zien we beelden van Che Chevarra en Fidel Castro.

Het met een oude legertruck naar een berggebied gaan om daar te wandelen is natuurlijk ook een niet te missen onderdeel van je vakantie. 
Samen met de mooie muziek en de uitgebreide informatie is het een plezier om hiernaar te kijken.

2013-11-06 Reis om de wereld

Nederlanders zijn een reizend volkje en de leden van onze club maken daarop geen uitzondering. Het maken van een rondreis om de wereld is met films dan geen probleem.

Onze reis werd begonnen met "Korfou" (20 min) van Gerrit van Doornen (sept. 2007). We zagen veel bekende dingen voor de lens als strand, mooie villa's langs de kust, veel oude dorpjes, olijfbomen en typisch op toeristen gemaakte werkplaatsen en ruime winkel. Het branden van een kaarsen bij een muziek aan een klooster brengt ons dan weer dichter bij de mens. Alles bij elkaar een mooi verhaal met duidelijke informatie. Jammer dat de muziek wat overheerst en sommige beelden een stop minder hadden mogen worden belicht.

Corsica3

Met Theo Loomans bezochten we "Corsica, Sardinië en Elba"
(16 min)
 . De aankomst met de boot op Corsica was een ervaring, temeer als je dan de gelegenheid krijgt om het wegslepen van een truck te verfilmen. Als de oplegger dan weer losschiet is het feest compleet. Daarna zagen we een spectaculair berglandschap en Ajaccio  de geboortestad van Napoleon. Natuurlijk staat zijn geboortehuis dan op de agenda. Fraai waren ook de opnamen van Corte, de oude hoofdstad van Corsica. Na een bezoek aan de vesting in Bonifacio en een reis per boot langs de krijtrotsen met hun grillige vorm, werd per ferry koers gezet naar Sardinië. Daar zagen we ondermeer het winnen van kurk en de verwerking daarvan. Ook hunebedden van 2000 jaar voor Christus werden bezichtigd. Terug naar Elba bezochten we Villa San Martino waar Napoleon verbleef tijdens zijn verbanning. Na de oversteek naar het vasteland verbleven we nog even in Voltera bij het klooster van de nonnetjes. Een mooi reisverslag en goede informatie.

Naar de andere kant van de wereld gingen met "Rio" (9 min) van Harry van der Burgt en maakten kennis met de bezienswaardigheden van deze miljoenenstad. Per helikopter werd een deel van de stad vanuit de lucht bekeken, waarna met een kabelbaan de Pao de Azucar werd bereikt. Een bezoek aan de Corcovado met het wereldbekende beeld van Christus de Verlosser werd per trein gemaakt, kronkelend door het Tijuca woud. Nog bekender dan het Christusbeeld is bij velen het beeld van de sloppenwijken. Het strand van de Copacabana is bij velen bekend en het kan er erg druk zijn. Wel een mooie plaats om van al het moois te genieten. Afgesloten werd met een bezoek aan een Samba show. 

De watervallen van "Iguazu" (6 min) op de grens van Brazilie en Argentinië waren het volgende onderwerp van Harry. Over een lengte van 3 km storten veel watervallen met donderend geraas een 80 meter diepe kloof in. Een bezoek per boot naar de onderkant van de watervallen kan worden aangeraden. Wel is een nat pak onder de plastic hoes bij de prijs inbegrepen. Ook de natuur in dit park is overweldigend.

Met Rinus Vollebregt gingen we naar "Japan, land van de reizende zon" (15 min). Met fraaie beelden maakten we kennis met de gewoonten van de Japanners, de mooie natuur en de mensenmassa's waarom Japan bekend staat. Het was een echte trektocht door Japan, een land waarmee Rinus bijzondere bindingen heeft. Het commentaar was duidelijk en informatief. De beelden zoals van Rinus bekend goed verzorgd.

Utopia texel

Als laatste landenfilm bleven we wat dichter bij huis, alhoewel ook daarvoor een bootreis nodig was. Met Jacques van Herten bezochten we "Texel" (19 min) in september 2013. Volgens de maker was het een weekendje uitwaaien op dit eiland. We volgden de fietsers op hun tocht over het eiland aan de hand van een knooppunten kaart. Regelmatig werd een stop gemaakt voor het bewonderen van het landschap, maar natuurlijk ook voor het maken van film en foto. We zagen o.a. Eierland, eens verbonden met Vlieland en nu onderdeel van Texel. Ook de waddenparel Utopia, een 28 ha groot natuurgebied werd bezocht. Het Utopia-project is van Natuurmonumenten. Het is een gebied met veel water en variaties in hoogte waar weide- en waadvogels graag zullen nestelen. Het ligt aan de binnenkant van de dijk vlakbij het kweldergebied de Schorren.  Mooie beelden en een goed commentaar met veel informatie.

Aan het eind van de avond werd nog even stilgestaan bij het overlijden van oud-lid Joe Toet. Van deze filmvriend had Jacques een herdenkingsfilm gemaakt, waarbij de film "Clear water" weer inbeeld kwam. Ook de tijdens het huwelijk gemaakte opnamen waren een mooie herinnering aan Joe. Een Joe zoals Jacques en ook veel andere clubleden hem willen herinneren. Een mooi verhaal en veel emotie.2013-10-23 Filmen met iPad, fotocamerapresentatie harry met pp

jan de bloois audacity

Als jullie gisteren mijn korte presentatie gezien hebben, dan zullen jullie het vast met mij eens zijn, dat dit een handig programma is.

Bovendien kost het niets, en het is er voor Windows, Apple en Linux.


Dit is de site van Audacity

http://audacity.sourceforge.net

Daar kun je het ook downloaden.

Ik heb een handleiding geschreven, die toegespitst is op het opnemen van een LP.

Hierin leg ik het opname proces uit, het verdelen van één kant van een LP in de diverse tracks, en het maken van een audio CD.

Deze handleiding is inmiddels ruim 5 jaar oud, er kunnen dus dingen een beetje anders zijn.2013-10-09 Montage 1 minuut film

Een grote opkomst en drie gasten ! Dat is waar we als club op hopen bij het organiseren van een activiteiten als het ieder voor zich monteren van opnamen voor een 1-minuut film.Aan het begin van de avond werden de gasten Christa, Rob en Max van Toneelgroep Thalia welkom geheten. Een korte speelfilm zonder acteurs is immers geen speelfilm.Dien films werden bekeken en daarna kort besproken, waarbij de inbreng van de acteurs erg interessant was. Zij kijken immers met niet-filmers ogen naar het materiaal.Uiteraard leken veel films erg op elkaar. Immers gebaseerd op hetzelfde materiaal en script.De making-of opnamen haven een mooi beeld van de activiteiten tijdens het opnemen van de beelden. Ook deze opnamen zullen worden betrokken bij de eindmontage die door John Sterk, Ben Verbeek en acteur Rob zal worden verzorgd. Van alle opnamen zal een DVD worden gemaakt voor spelers en deelnemers.

Aan het eind van de avond ging John Sterk nog in op de mogelijkheden die je met speciale effecten in de film kunt bereiken.


2013-09-25 Wat doen we met oude materialen?

Iedereen heeft, zeker als hij al wat langer een filmcamera heeft, veel of weinig materiaal in de kast liggen. Daarover kunnen we best een avond discussiëren  maar iedereen moet voor zich zelf uitmaken wat hij er mee wil doen. Alleen het overzetten van oude opnamen op een nieuw medium is niet alleen een kwestie van tijd, maar ook van beschikbaarheid van benodigde apparatuur. Hoe langer we wachten, hoe groter het laatste probleem. Wel willen we de leden informatie geven over het HOE en WAT bij het overzetten.
Zolang we nog zelf beschikken over een VHS/S-VHS recorder, Video8/Hi8 apparatuur kunnen we dat zelf nog bepalen. Met oude films op dubbel8/super8 hebben we al meer problemen. Laten overzetten door professionele bedrijven kan nu nog, maar hoelang?

Voor het overzetten van Super8 materiaal naar iets, waar wij in deze tijd iets mee kunnen doen kunnen we de leden wijzen op onderstaande sites:

http://www.supersens.nl

http://www.movie2video.com/links.php


2013-09-04 Openingsavond

screenshot 726

Een mooie opkomst bij onze eerste clubavond na de vakantieperiode. Ook een levendige, omdat een aantal leden al opnamen gemonteerd had van de proefopnamen voor een korte film. De samenvatting van Gerrie Kierdorff zoals we die na de pauze te zien kregen, gaf een mooi beeld van de activiteiten op de voorbije woensdagavond. In combinatie met de films voor de pauze van Jan, Eddy, John R, Theo en Ben kon wel een aantal aandachtspunten worden vastgesteld. Allereerst dat er ook bij dit soort opnamen sprake moet zijn van discipline en niet ieder zijn eigen weg gaat. Na de komst van John S was sprake van enige regie.


In de vertoonde films zat nog te weinig variatie in de beelden. Teveel camera mensen kan ook verstorend werken, zeker als alles vanaf statief wordt gefilmd. John S had voorafgaande aan de opnamen een scenario gemaakt en gaf een toelichting daarbij. Aan de hand van gemaakte opmerkingen zal nog wat gesleuteld worden aan dit scenario, zodat binnenkort de echte opnamen kunnen worden gemaakt. Daarbij zal ook aandacht worden besteed aan de spanningsopbouw en het gebruik van meer close-ups.
© FVCZ.NL