2012-11-21 Muziek bij de film

Met de uitspraak " Je moet kunde luisteren en knippen en plakken" begon Jan de Bloois zijn inleiding over "Muziek bij de film".
Daarbij kwamen in zijn Powerpoint presentatie de volgende onderwerpen aan bod:

1. Is muziek bij een film hetzelfde als filmmuziek?

Filmmuziek wordt speciaal geschreven voor een film en is daarom niet te gebruiken voor een andere film.
De muziek bij een film moet ondersteunen en passen bij de sfeer van de beelden.

2. Keuze van muziek is moeilijk.

Hierbij spelen vooral persoonlijke voorkeuren een rol. Toch zijn er een aantal muziek soorten die niet of minder geschikt zijn. Muziek moet niet te bekend zijn, omdat de kijker gaan mee neuriën.

3. Laten componeren is het beste.

Voor amateurs is het echter vrijwel ondoenlijk. De kosten zijn hoog. Wil je zelf inspelen stelt dat toch wel eisen aan je muzikale vermogens. Wel nemen de hulpmiddelen toe, zoals bijv. Garageband met heel veel mogelijkheden.

4. Je bent dus afhankelijk van wat er op de markt is.

Dit kunnen CD's zijn, maar ook online zijn tegenwoordig veel bronnen voor muziek. Soms gratis, soms betaald zoals bij iTunes en Spotify. De kosten zijn echter beperkt. Wel spelen daarbij rechten een rol. Dat is niet het geval bij muziek die "vrij van rechten" wordt aangeboden op een aantal sites.

5. Muziek kan film maken en breken.

Het is van belang dat de gekozen muziek past bij de beelden en de sfeer die overgebracht moet worden.
Muziek maakt wel 50% uit van de uiteindelijke film.

KEUZE VAN MUZIEK:
De keuze van muziek is zeer persoonlijk, maar toch zijn er wat richtlijnen.

Niet doen:
Wat we niet moeten kiezen is te bekende muziek (deze gaat dan een eigen leven leiden). Dat is ook het geval voor muziek die bekend is geworden van reclame spots. Ook het gebruik van liederen met teksten die niets met de film te maken hebben moeten we niet doen. Voor teksten die we niet kunnen verstaan is dat ook belangrijk, we moeten wel weten waarover gezongen wordt.

Wel doen:
Gebruik van muziek die bij het merendeel van het publiek onbekend is. Helemaal niet bekend is vrijwel onmogelijk. Gebruik bij voorkeur muziek die nooit gebruikt is in commerciële films, songs die geen tekst bevatten. Kies muziek die qua stijl en tempo past bij de beelden.

WAAR HALEN WE MUZIEK?
Er is een ruime keuze wat muziek betreft, zowel vrij beschikbaar als betaald. Gewezen kan worden op iTunes store en Spotify. Gratis muziek is ook ruim voorhanden. Een handige site is Freeplay Music, omdat we daar een keuze hebben uit verschillende soorten muziek en verschillende stijlen.

freeplaymusic

Link hiervoor: Freeplaymusic

Benieuwd naar meer mogelijkheden? Google dan een met "Music for movies" en meer van dat soort begrippen.
Een aantal jaren geleden hebben John en Harry ook eens een presentatie gegeven over muziek bij de film. John had een stick en computer meegebracht, zodat we daar nog kort naar konden kijken.

Na de pauze verteld Jan wat meer over het werken met Garageband en de mogelijkheden om daarin wat te doen met eigen composities. Belangrijk bij het knippen in muziek is het tellen van maten. Een aantal mogelijkheden werd gedemonstreerd. Daarbij kwam ook de invloed van verschillende instrumenten op de sfeer naar voren.
Al met al een interessante avond. De keuze van muziek bij de film is echter vooral onze eigen keuze.


© FVCZ.NL