2011-11-02 NoPro filmisch

"We verwachten de eerste films uit de vakantieperiode". Dat was de aankondiging voor deze avond NoPro filmisch. Wellicht dat dat de reden was voor een goede opkomst. Met een drietal aangekondigde vakantiefilms waren de verwachtingen hoog gespannen.

Canada 022

De eerste film was "Treinreis van Toronto naar Abbotsford" van Gerrit van Doornen. Samen met zijn vrouw wilde hij wel eens een treinreis maken dwars door Canada. Met Via Rail Canada werd de reis gemaakt en deze films was hiervan een verslag. De eindeloze reis met steeds maar hetzelfde weinig veranderende landschap werd slechts onderbroken door een tussenstop op een afgelegen plaats of door beelden in de trein. Aangekomen bij de Rockies zouden de mooie plaatjes moeten komen, maar het regenachtige weer was hier een spelbreker. Jammer van de wazige beelden, gemaakt door een vieze ruit van de trein. Volgens Gerrit was het een "hele leuke ervaring", maar hij liet er meteen op volgen "Het nooit meer te doen". De film zelf is een leuke herinnering aan deze reis, maar te lang voor buitenstaanders.


Bologna leaning towers

Met Jan de Blooijs maakten we een reis per camper naar "Umbrie en Toscane" (in 2008). Aan de beelden te zien was de camper onderwerp geweest van een grote schoonmaak actie. In de aanloop naar Italië maakten we verschillende tussenstops in België (Lac du Genval), Saarburg en Ulm om tenslotte op de ACSI verzamelplaats in Leifers te arriveren. Van daaruit trokken we na de pauze naar Bologna, waar we ook beelden zagen van een wandeling door de stad. Het afmaken van opnamen is vaak een probleem, zo ook bij deze film van Jan. Het geheel is een reisverslag met een toch wel evenwichtige opbouw van beelden en begeleidende tekst. Door de belevenissen onderweg in de film te verwerken wordt het een reisverslag, maar ook een te lange film voor niet deelnemers. We zagen nu pas op het einde van deel een een stuk met de overige deelnemers aan de reis. Het bezoek aan Bologna was voor de kijkers ook het meest interessante deel met mooie plaatjes en interessante informatie. Natuurlijk mochten daarbij de scheve torens van Bologna niet ontbreken. De aangekondigde zeven kerken konden we niet terugvinden in de beelden. Jammer blijft natuurlijk bij een reis met een groep en een gids, dat de mogelijkheid tot het maken van voldoende mooie plaatjes wordt ingeperkt. We moeten immers verder. We blijven benieuwd naar deel 2 van deze reis.Tussendoor liet John Sterk ons nog een demo zien van een functie in FCP X, nl het berekenen van tussenliggende beelden bij een vertraging in de beweging. Dit zag er goed uit en biedt zeker perspectieven.

vietnam 2006 048

Wat verder van huis gingen we met Theo Loomans met zijn film "2011 Rondreis Vietnam". Dit was voor velen een eerste film van Theo met een verrassend resultaat. Mooie beelden en een goed commentaar. Live geluid was  wel aanwezig maar zeker niet storend hoorbaar. Voor een rondreis een goede afwisseling van beelden met hier en daar veel aandacht voor details. De muziek was beperkt aanwezig en niet overdadig. Bij de zanger zou het geluid wat harder mogen zijn. Voorgesteld werd hierbij om dat geluid wat eerder te laten opkomen dan de beelden. Voor de Vietnam bezoekers onder ons waren er ook punten van herkenning. Met een mooie herinnering aan Vietnam, incl. de gruwelijke herinneringen aan de Vietnamoorlog, besloten we de serie vakantiefilms. Rest nog te vermelden dat Theo ook afdaalde in het stelsel van gangen van de Vietcong, dat nu onderdeel uitmaakt van een museum.

We weten nu dat Theo een mooie film kan maken en wachten met belangstelling zijn volgende film. 

Vervolgens zagen we nog een drietal korte promotiefilmpjes in het kader van het project Cultuur Lokaal. Harry en John hadden de opnamen gemonteerd van "Zoetermeers Mannenkoor", dameskoor "De jeugd van toen" en cheerleader groep "United Cheers". De films werden goed ontvangen.


© FVCZ.NL