2011-03-16 Mieneke Meij over Alex van Warmerdam


Deze avond stond in het teken van Filmanalyse en werd verzorgd door Mieneke Meij. 
Over de film Vlaardingervaart' (naar een idee, scenario en regie van Mieneke) schreef de NOVA jury: De film doet in zijn verschijningsvorm denken aan producties van Van Warmerdam. 
Maar wie ís of was die Van Warmerdam? Mieneke Meij vertelde deze avond over kenmerken van films van Alex van Warmerdam en liet stukjes uit zijn film "Abel" en "De Noorderlingen". Om iedereen te laten meedenken werden na het vertonen van fragmenten ook opdrachten / vragen gesteld aan de aanwezige leden. 
Kenmerk van de films is dat het gaat over op zich heel gewone en normale situatie, maar wel overtrokken. Mieneke slaagde er goed in iedereen te laten meedenken. Hierdoor werd het een zeer interessante avond, omdat ook hierbij bleek hoezeer gedachten en meningen uiteen kunnen liggen.

alexvanwarmerdamMaar wie was nu Alex van Warmerdam?
Alexander Lucas Maria (Alex) van Warmerdam (Haarlem, 14 augustus 1952) is een Nederlands acteur, film- en toneelregisseur, schrijver, dichter, schilder en vormgever. Hij volgde de Grafische School en de Rietveld Academie en was in 1974 medeoprichter van toneelgezelschap Hauser Orkater (dat later opging in muziektheatergezelschap Orkater). In 1980 richtte Van Warmerdam samen met zijn broer Marc theatergezelschap De Mexicaanse Hond op. Sinds 1989 is dit de naam waaronder Van Warmerdam alle theatervoorstellingen die hij maakt uitbrengt. Minder bekend is hij als auteur. Van zijn hand verscheen zijn volledige theaterwerk, en een roman met de titel De Hand van een Vreemde, verschenen bij uitgeverij Thomas Rap. In 2006 verscheen de dichtbundel Van alle kanten komen ze bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Alex komt uit een zeer artistieke familie. Alex' vader Peter van Warmendam was toneelmeester in de Stadsschouwburg Velsen te IJmuiden. Zijn broer Vincent van Warmerdam is musicus en componist, en componeerde onder meer de muziek voor Abel, De Noorderlingen en De Jurk. Zijn broer Marc is directeur van theatergezelschap Orkater, producent van de films van Alex en oprichter van Het Ketelhuis, bioscoop voor de Nederlandse film in Amsterdam. Alex van Warmerdam is getrouwd met actrice Annet Malherbe. Hun zoon Mees is als muzikant betrokken bij voorstellingen van theatergezelschap De Mexicaanse hond.
Een zeer artistieke familie, maar nu terug naar zijn film "Abel" waarvan we voor de (late) pauze de eerste fragmenten zagen.
De 31-jarige Abel woont nog steeds thuis, en is in geen tien jaar buiten geweest. Vader Victor ergert zich hier zeer aan, maar door moeder Duif wordt hij juist vertroeteld. Hij brengt zijn dag door met het bespieden van de buren, het tegen elkaar opzetten van zijn ouders, en vruchteloze pogingen vliegen in volle vlucht met een enorme schaar door midden te knippen. De vader schakelt een psychiater in, die de schuld bij de moeizame relatie van de ouders legt; ontbiedt een magnetiseur, wiens werk prompt door Abel wordt gedwarsboomd; en probeert zijn zoon te koppelen aan een meisje van zijn toneelvereniging. Tot zover de fragmenten die we te zien kregen. De film gaat echter verder als volgt. Als moeder en zoon samen stiekem een televisietoestel blijken te hebben aangeschaft is de maat vol en zet de autoritaire vader - "Er komt geen televisie in dit huis." - zijn zoon op straat. Abel ontmoet Zus, die bij peepshow 'Naakte Meisjes' werkt. Zij ontfermt zich over hem. Zus heeft een verhouding met een getrouwde man. Abel komt erachter dat die man niemand minder is dan zijn vader. Moeder Duif ontdekt intussen waar Abel verblijft. In het huis van Zus komt het tenslotte tot een confrontatie.
alex van warmerdamNa de korte pauze keken we naar fragmenten uit de film "De Noorderlingen" (uit 1992). Het verhaal speelt zich af in de jaren zestig in een nieuwbouwdorp dat uit één straat bestaat, en het aanliggende bos, en vertelt het verhaal van de mensen die in deze straat wonen. Tijdens de Nationale Filmquiz 2006 verklaarde Van Warmerdam dat hij dit zelf zijn beste film vindt. Voor deze film won hij een Gouden Kalf voor de beste regie, en kreeg een nominatie voor de International Fantasy Film Award. Rudolf Lucieer won ook een Gouden Kalf voor beste acteur voor zijn vertolking van de boswachter Anton. In 2007 werd de Canon van de Nederlandse film bekend gemaakt en daar is deze film ook op terechtgekomen.

Beide film kwamen uit een verzamel DVD met een vijftal films van Van Warmerdam.
Het werd best een latertje omdat de belangstelling voor de film en de informatie van Mieneke bleef. Jammer dat door het wat late tijdstip enkele leden toch naar huis gingen en daardoor de avond niet naar behoren kon worden afgesloten. Mieneke had voor haar inzet tenminste een dankwoord mogen hebben voor de volledige groep. Nu kwam Mieneke er wel wat bekaaid vanaf en had zeker beter verdiend. 
Vanuit de redactie daarom een extra "Mieneke bedankt".

© FVCZ.NL