2010-10-20 NoPro filmisch

Met een betrekkelijk kleine groep keken we naar een paar ingediende films en konden hierdoor er wat gemakkelijker over praten. In een kleine groep zijn de contacten wat directer.

Als eerste film zagen we "Mentorproject", gemaakt in opdracht van OPOZ. De opnamen waren de afgelopen maanden gemaakt door Jan de Bloois, John Riegen en Harry van der Burgt. John en Harry hadden de uiteindelijke montage tot een korte film van 4.5 min. De film is bedoeld voor middelbare scholen om daar leerlingen te bewegen om gedurende een uur per week een mentor-rol te vervullen voor leerlingen van groep 8 op de basisschool, die om een of andere reden begeleiding nodig hebben. De film was door de opdrachtgever erg goed ontvangen, waardoor in de toekomst mogelijk meer opdrachten kunnen worden verwacht. De film werd ook op de club goed ontvangen. In een korte toelichting werd wat meer informatie gegeven over het inmiddels succesvolle project.

John Riegen was de afgelopen weken naar een masterclass cameravoering geweest, gegeven door Steven Geldof. Met korte voorbeelden liet hij zien hoe je bepaalde oplossingen kunt creëren. Het waren leerzame voorbeelden, hoewel we natuurlijk als filmers altijd wel weer een andere mogelijkheid zouden hebben gekozen. Steven gebruikte de film "Children of man" als voorbeeld voor goed camerawerk.

Jan de Bloois liet ons een ca 5 jaar oude film zien met als thema "water". Naast mooie vondsten zaten in de film toch ook wel wat onbegrijpelijke beelden, waarbij het gebruik van de software belangrijker was dan het uiteindelijke resultaat. Jammer dat het einde zo lang was. Prachtige beelden in Oostenrijk van watervallen etc., maar ook hier een zekere verliefdheid op de beelden. Voorgesteld werd de opnamen van Liechtensteinklamm helemaal te laten vallen. De film is dan beter in evenwicht.


© FVCZ.NL