2010-03-24 "Korte verhalen schrijven" met Mieneke Meij

"Korte verhalen schrijven" met Mieneke Mei.

mieneke 1Een onderwerp waarbij je niet direct een grote deelname hoeft te verwachten, maar toch waren 16 leden aanwezig om onder leiding van Mieneke zich bezig te houden met het schrijven van een kort verhaaltje (dat uiteraard ook te verfilmen zou moeten zijn). 

Volgens Mieneke wordt vaak te moeilijk gedacht over dit onderwerp. De aanpak op deze avond was dan ook heel praktisch gericht. Iedereen kent wel iets uit het dagelijkse leven. De eerste opdracht was dan ook om 3 alledaagse gebeurtenissen van de afgelopen dagen op papier te zetten. Heel kort en slechts in een paar zinnen. 


mieneke 4

Vervolgens werden deze gebeurtenissen verteld aan de buurman of buurvrouw. Iedereen weet wel hoe men iets moet vertellen. Het leuke was dat de ander vervolgens een keuze mocht maken uit de 3 onderwerpen om dit verder te laten uitwerken. Dit onderwerp moest daarna worden uitgewerkt, waarbij geadviseerd werd dit te beperken tot de kern en het zo beeldend mogelijk te beschrijven. Hoe concreter hoe beter! Gedachten worden daarbij niet uitgesproken. In het verhaal diende ook een wendingspunt te worden opgenomen. Hierdoor gaat het anders dan verwacht. Als in het oorspronkelijke verhaal zo'n wending ontbrak, diende die erbij te worden verzonnen. Een verrassend einde aan het verhaal is altijd positief.

mieneke 3Het resultaat was een groot aantal leuke beschrijvingen, waarbij ook onderwerpen die op die manier best verfilmd konden worden.

Opzet:

Beschrijf een gebeurtenis uit het dagelijkse leven. Begin met " ik maak nooit iets mee, maar wat me gisteren (of vorige week) is overkomen."  Want toen......... Zorg voor een wending in het verhaal en zorg voor een verrassend einde.

Vervolgens kregen we een verhaal uit de fantasie. Iedereen kreeg een tweetal foto's. Een bedoeld voor het aangeven van een lokatie, de ander met een (veelal vrouwelijk) personage. 

mieneke 2Dit leverde een aantal grappige verhaaltjes op. In een volgende bijeenkomst op 28 april zal verder worden ingegaan op personages en dialogen.

Mieneke bedankt dat je iedereen zo enthousiast aan het werk kreeg.
Foto's: Jan de Bloois


© FVCZ.NL