2010-01-20 Clublid in het zonnetje

DSC_6407In de reeks "Clublid in het zonnetje" was het deze keer Jacques van Herten. Bij de wat oudere leden vooral bekend om zijn geduld bij het maken van opnamen, de goede fotografie en zijn belangstelling voor de natuur in alle aspecten. 

Hoewel Jacques ook al actief was in de super-8 periode (hij kocht zijn eerste camera in 1973), kregen we hier niets van te zien. De reden hiervan was eigenlijk een erg vervelende, omdat om wat voor reden dan ook de emulsie van de oude films was aangetast. Ook inschakelen van het laboratorium van Kodak bracht hier geen oplossing.

Jacques had wel het gevoel wat snel ja te hebben gezegd tegen de uitnodiging, omdat het toch meer werk was dan voorzien. Ook de keuze van de films was wat moeilijk, omdat hier de vraag speelde welke films de leden wel of niet gezien hebben. Gekozen werd uiteindelijk voor een aantal korte fragmenten van films, onderverdeeld in blokken van verschillende onderwerpen. Daarbij had hij er wel voor gezorgd de onderwerpen fietsen en bijtjes zoveel mogelijk te vermijden. In 1980 begon hij met video op een school in Scheveningen, verzorgde later (1983-1987) met collega's een schooljournaal, maakte speelfilms met de groep Espresso en maakte later de overstap op breedbeeld en HDV. Ook deze laatste films waren niet in de selectie opgenomen om het overzetten van de beamer te vermijden.

Blok 1: Vakantiefilms

breitenbergbahn

Zoals Jacques het zelf vertelde waren reisfilms vooral iets uit een eerder filmleven. We maakten een "rondje Montblanc" en bezochten "Salzkammergut". Tijdens "een dagje zonder fiets" zaten we uit te waaien in de Breitenbergbahn bij Pfronten, vervolgens aan zee tijdens een "Herfstvakantie op Ameland". "De wieg van de beschaving" bracht ons naar Egypte voor een cruise op de Nijl, om te besluiten met "Bloemen in de Egeische zee" tijdens een bezoekje aan Lesbos. Bij deze film speelde Desi een belangrijke rol door Jacqes te filmen en op komische manier de draak te steken met zijn hobby. Het gaf wel duidelijk weer dat hij niet tevreden is met een enkel shotje, maar telkens op zoek is naar nog een iets beter shot.Blok 2: Films met commentaar:

In de periode 1995-2004 maakt Jacques een aantal films, waarbij ook het commentaar (voice-over) een belangrijke rol speelt. We begonnen met fragmenten van de "Rottemeren", kregen een impressie van een uniek natuurpark in Zoetermeer te zien "Het Buytenpark", met "De kop in de wind" zagen we een fragment van een documentaire over Hollanse molens. "Vervoer" gaf een beeld van verschillende vormen van vervoer en de drukte in een grote stad. "Geen film over de tuin" was wel degelijk een film en wel over een bekende Zoetermeerse natuurtuin. De vraag "wat valt er te filmen in een gemiddeld stadstuintje" werd volledig gelogenstraft omdat we wel degelijk iets te zien kregen in de vorm van fraaie close-ups van bloemen en planten.

kite surfen Minder groen was er bij het onderwerp "Zand, zandduinen en zandverstuivingen", gemaakt tijdens een wandeling in de Loonse en Drunense duinen. "Spelen met wind en water" gaf een geheel ander onderwerp te zien. We zagen fraaie opnamen van kite-surfen op het Oost-Voornese Meer, om te besluiten met een gedeelte van de film "Crystal Clear". De opnamen van deze zwemtocht over de Rijn van Zwitserland naar Rotterdam werden gemaakt door Joe Toet en gemonteerd door Jacques. Opvallende hierbij was het goede Engelstalige commentaar vertaald en ingesproken door een leerkracht van de British School in Den Haag.
Blok 3: Reportages

In dit blok kregen we voorbeelden te zien van bruidsreportages en jubilea, veelal van familieleden of bekenden. Zo zgen we de bruiloft van Fenny en Sander, Joe en Diet, Charlotte en Wim, Jurie en Nickie. Van Joy en Theo zagen we een film die gemaakt werd bij gelegenheid van hun 50 jaar samenzijn, met veel beelden uit het oude Batavia en hun herinneringen. Films met veel gevoel voor de "mooiste dag" en weergegeven in een eigen stijl.

Blok 4: Opdrachtfilms

Een andere groep films zijn de films gemaakt in opdracht van een instantie, veelal met een pedagogische achtergrond. Zo zagen we "Interne begeleiding" (zorgverbreding op een school in de praktijk), "Politie Haaglanden" (training bewust in beslagnemen), "Arbeidstraining in het VSD (een praktijkschool voor voorgezet onderwijs), "Leerlingenvervoer" (een mobiel netwerk in Zoetermeer) en "Gastvrijheid", functioneren van contract catering.

Blok 4: Films op maat muziek gemonteerd

buytenpark zoetermeerVervolgens keken we naar een aantal films, waarbij de maker had geprobeerd om deze op de maat van de muziek te monteren. Zo zagen we "Het Buytenpark", "Herfst aan de waterkant, "Eeen onvoltooid ..."(Sint Jan in Den Bosch), "Wintertinteling", "Het andere gezicht' (een impressie van Gran Canaria), "Lentekriebels", "Herfstmijmering" en weer een "Een bijzonder stadstuintje" over de Zoetermeerse Natuurtuin. Allemaal films met een mooie fotografie, passende muziek en beeldwisselingen die je voelde (hoorde) aankomen.
Blok 5: Korte films

In deze groep zagen we veelal korte films waarbij we kunnen denken aan korte speelfilms en persiflages op reclame. Het spoor speelde een rol in de eerste film (zonder titel of de schrijver heeft het gemist). De hond van de familie speelde een rol in de film "Dat doet hij natuurlijk anders nooit". In 1997 werd een korte speelfilm gemaakt met de titel "Rira bien, qui rira le dernier", de Franse tegenhanger van ons "wie het laatst lacht". Helemaal in Franse stijl met baguette en gendarme. Een sterspotje was "Alleen een vrije keuze is een lekkere keuze voor uw hond z'n kont". Reclame voor "Dampers" werd gemaakt door dierenarts van Herten. "Een lekker tussendoortje" met een muis en poes in de hoofdrol (eet verstandig en let op de risico's). Vermakelijk en met een bijzonder slot was de speelfilm "No problem" uit 1994. Hoe krijg je een pop (mens) in de auto. Gelukkig hebben we tegenwoordig voor alles een afstandsbediening. Als laatste film zagen we weer een Postbus 51 film "Af en toe geen trek in dagelijkse kost".

Vooral bij de laatste films kwam aan de orde "Hoe kom je op het idee?" Het antwoord van Jacques was even eenvoudig: veel opnamen maken en dan komt later het idee wel eens. Wat dat betreft heeft hij nog voldoende materiaal voor een andere avond. De goede opkomst en het prachtige materiaal geven aan dat "clublid in het zonnetje" best een goed programmapunt is. Jacques bedankt !


© FVCZ.NL