2008-07-09 Analyse vakantiefilms

door Jan de Bloois


Omdat ik zelf ergens een film moest laten zien kwam ik pas even na achten in de zaal waar onze club zijn bijeenkomsten houdt.

Gerrit van Doornen, die deze avond zou invullen, zat er al helemaal klaar voor. Er waren een man of tien op komen draven, die allemaal nieuwsgierig waren naar hetgeen Gerrit te vertellen had over het thema "vakantiefilms". Gerrit's laptop stond al klaar, de beamer was al op temperatuur en de "sound-check" was ook al gedaan, zodat we direct konden beginnen.

Aan de hand van een lijstje en korte (2 minuten) videofragmenten liet Gerrit zien (en horen), dat er vele variaties mogelijk zijn, wanneer je het over "vakantiefilms" hebt. Het belangrijkste wat je je moet afvragen als je je tapes, die je tijdens je vakantie volgeschoten hebt, wilt gaan monteren is: "Voor wie is deze film bestemd?". 

Als je deze film alleen voor jezelf maakt, is alles goed. Alles mag, alles kan, maar laat hem dan verder aan niemand anders zien. De beelden zijn in de regel chronologisch gerangschikt. Alles mag je gebruiken, je was er immers zelf bij!

Als de film voor de familie is, dan mag er best veel familie in de film voorkomen, maar de film moet in ieder geval niet gaan vervelen. De film zal veel persoonlijke aspecten bevatten, maar moet wel leuk blijven.

Als de film bewaard moet worden "voor het nageslacht", en dus in feite fungeert als een herinnering, dan moeten personen, die in de film voorkomen, goed in close-up in beeld gebracht worden. De film moet goed laten zien hoe het "toen" was, moet een  logische opbouw hebben, die later inzicht verschaft aan de kijkers.

Anders wordt het, als je een film maakt, die bedoeld is om op de club gedraaid te worden. De film moet dan een goed verhaal hebben, en de bedoeling van je film moet duidelijk zijn. De film moet een goede opbouw hebben en extra informatie bevatten, bijvoorbeeld door een duidelijke voice-over. De film moet voldoen aan de geldende regels.

Als je van plan bent een wedstrijdfilm te maken, dan is de aanwezigheid van een "boodschap" in de film van belang. Denk hierbij aan de "Vijf W's", wie, wat, wanneer, waarom en waarmee. Wil je een kans maken op een wedstrijd, dan moet je film ook nog eens vernieuwend zijn. 

Samenvattend zei Gerrit: laat de film niet aan de verkeerde doelgroep zien. 

Tenslotte werden er nog enkele delen van vakantiefilms vertoond, namelijk van Wim Drost en van Joop Meerburg. Al met al was het een gezellige doch leerzame avond, met duidelijke voorbeeldfilmpjes van onze Gerrit. Gerrit stelde voor om deze presentatie in het najaar nog eens te herhalen, een voorstel waar ik helemaal achter sta.
© FVCZ.NL