2007-12-09 Filmfestival van Videoclub De Ronde Venen


Rob Kleijn zorgde voor onderstaande tekst, John Riegen voor de foto’s.

Afgelopen zondag meldden Mieneke Meij, John Sterk, en Hans van Woerkom zich om 08:30 bij mij.  We hebben de slaap uit de ogen gewreven, wat bijgepraat,  een kop koffie gedronken en zijn vertrokken naar Vinkeveen.  Mieneke kwam bijna rechtstreeks uit New York en was nog maar net begonnen met het verwerken van haar jetlag.  Het achtste Videofestival Ronde Venen Open was ons doel. Via Utrecht reden we in korte tijd erheen en waren ruimschoots op tijd om nog een bak koffie te drinken en een leuk plekje in de filmzaal te bemachtigen. 
We ontmoetten de andere clubleden Jan de Bloois en zijn zus; John Riegen en Eddy Jansen.  Fijn dat een zo groot aantal leden van onze club aanwezig was.

Jan de Bloois neemt een boeket bloemen in ontvangst

Exact om 10:15 startte het festival.  Er waren ca 130 mensen in de zaal van het centrum De Boei in Vinkeveen.  Een prettige ruime zaal met sfeervolle kerstambiance.  De techniek en de presentaties van de films waren perfect in orde.  Zelfs werd er in HD geprojecteerd.  Onze verwachtingen waren gespannen.  Voor de meesten was het de eerste film en de eerste keer dat we aan een festival deelnamen. De door ons ingezonden films waren Eigenbelang van Mieneke Meij, De Maya’s van Hans van Woerkom en Hoe Zeere Vallen Zij Af van Jan de Bloois.

Er waren in totaal 44 films ingezonden.  Het festival dat sinds 2000 wordt gehouden is nu slachtoffer van haar eigen succes.  Er moesten 12 films worden afgewezen door tijdgebrek.

Hans was als derde met zijn film snel aan de beurt. De jury vond het inhoudelijk een prima verhaal met veel informatie en een goede cameravoering. Een film op chronologische volgorde met als tip wat minder oppervlakkig te zijn. 

In de categorie overige films eindigden de Maya’s als 9de van de 12 met 189 punten. Zo zie je maar de jury verschillen; daar een prijs, dan een goede vermelding en hier wat lager gewaardeerd. 

De jury vond het fotografisch heel mooi maar had graag wat macrofoto’s gezien. Hij eindigde in de categorie overige films op de 4de plaats van de 12 met 213 punten. Gefeliciteerd Jan.
De spanning liep verder op. Er kwamen hele mooie films voorbij zoals De Sollicitatie van Michiel Bakker uit Sint Oedenrode . Een knul op weg naar een sollicitatiegesprek, maar zijn reis daarheen verliep allesbehalve vlekkeloos.


image035

Zou leuk zijn als ons bestuur de hand op deze film zou kunnen leggen voor vertoning in onze club.  Wie van het bestuur pakt dit op? We kunnen hier veel van leren.
Eindelijk als 28
ste van de 32 kwam in de verre namiddag Eigenbelang aan de beurt.  John Sterk had hem op professionele wijze ingekort tot 20 min.  Alleen als je de film heel goed kent zag je waar er was gesneden.  Tijdens de eindscene met de ruzie aan tafel kwam er gelach vanuit de zaal.  Een blijk van publieke waardering, en hoop voor ons!  De jury vond het acteerniveau van prima kwaliteit.  

Verbeterpunten: 

Meer standpuntwisselingen en maak er minder een toneelregistratie van. In de uitslag eindigden we in de categorie speelfilms op de 9
plaats van de 17 met 219 punten. 

De winnaar “Grofvuil” van die Chinees scoorde 258 punten, maar die knaap was dan ook afgestudeerd aan de Filmacademie.

Concluderend: een alleszins bevredigend resultaat, voor clubleden die hun eerste film maakten, maar jammer voor Hans dat hij bij deze jury niet een hogere waardering kreeg.

© FVCZ.NL