2007-11-07 John Sterk over HD Video


Deze avond werd verzorgd door John Sterk. Hij wilde HD graag in een iets breder kader plaatsen door een link te leggen in de richting van de meer bekende TV. 
Het begrip 

HD video

 staat voor het geheel van opname tot vertoning. Volgens John is hetgeen over HDV geschreven wordt in populaire bladen voor 30% onzin, terwijl iedereen elkaar maar naschrijft.


image022


image020

Wat is 
HD Video?

 Zijn het alleen meer pixels of is het ook wat meer?
HDvideo een complete digitale verwerking met een grote impact op de film en videoindustrie. John laat een demofilm zien van de BBC.Videoformaten:
SD (de bekende DV) is 720*576
HD 720p25 1280*720
HD1080i50 1920*1080

Dit zijn de meest gebruikte formaten. 
Aansluiten op TV of monitor doe je met HDMI of component. 
Verschillende fabrikanten gebruiken jammer genoeg weer eigen systemen voor HD video. Norm voor HDV is 1440*1080 (anamorph geeft 1920), compressie in mpeg-2 en 4:2:0 sampling. 
Daardoor kennen we begrippen als HDV (opslag in mpeg2 op de bekende DV cassette en gebruikt door o.a. Canon, JVC, Sharp en Sony) alsmede AVCHD(opslag in mpeg4 op harde schijf of SD kaarten). 

Compressie:

Omdat videobeelden heel veel informatie bevatten is voor opslag een compressie nodig (een codec bevat daarvoor een compressie algoritme: bekend zij o.a. Mov van Quicktime/Apple, AVI van Microsoft en MPEG van het MPEG consortium).
In het algemeen kan men stellen dat meer compressie slechtere beelden oplevert (ook kleinere bestanden en dus meer opslag). Vraag daarbij is altijd “Wat ziet een mens wel en wat niet?”

MPEG-2 is oorspronkelijk ontwikkelt voor broadcasting en wordt gebruikt voor DVD, HDV en enkele andere semiprofessionele toepassingen).
Hierbij wordt gekeken naar de verschillen tussen de beelden. Bij HDV zitten 12 beeldjes tussen het eerste frameen het laatste. Een drop-out kan dus 12 beeldjes verlies opleveren. De duurdere HDV bandjes zouden de kans hierop moeten verkleinen, maar in de praktijk voldoen de standaard DV bandjes goed. 
AVCHD (Mpeg-4) is ontwikkeld voor Internet (streaming video)en maakt gebruik van een nog hogere compressie.

Interlaced (i) vs progressive (p):

Geleerden zijn het er niet eens over wat het beste is.
HD video 1080i/50: (=interlaced), I=50 halve beelden, 25 Mb/s
HD video 720p/25: (=progressive), 25 hele beelden, 19 Mb/s

Interlaced is al oud en kan niet op computer worden gebruikt. Het stilstaande beeld trilt altijd.

Progressive geeft al complete beelden en daardoor een perfect stilstaand beeld, maar bij vertoning is het beeld minder vloeiend en de beweging wat schokkend.

Welke camera als we HD video willen?
HDV lijkt het meest op de al bekende DV systemen en stelt minder hoge eisen aan montage systemen. Bandjes kunnen op DV en HDV worden gebruikt.
AVCHD geeft meer problemen met computerbewerking, omdat het eerst vertaald moet worden. Niet snel genoeg voor real-time.
Met HDvideo zitten we aan de grens van wat de lenzen van de camera aankunnen.
Criteria bij het kiezen van een camera:

  1. Hoe archiveren van films (voorkeur DV tapes).
  2. Lichtgevoeligheid (grootte van de chips, meer pixels en kleinere chips).
  3. Beweging met de camera (meer beweging dan kiezen voor HDV)
  4. Zoeker of niet (displays worden steeds beter).
  5. USB of Firewire (wat zit op de computer?)
  6. Welke compressie (meer is minder).
  7. Is geluid belangrijk? (externe mic ingang?)
  8. Handmatige correctie van licht en scherpte?
  9. Heb je grote of kleine handen (meeste camera’s ontworpen voor kleine Japanse handen, camera’s en knopjes worden steeds kleiner)
  10. Moet de hele keten worden vernieuwd? Als alles moet worden vervangen is dat een kostbare zaak. Gelukkig kunnen de meeste HD video camera’s ook in SD uitvoeren, waardoor montage system kan worden gebruik. Afspelen via DVD maakt vervanging van TV niet nodig.

De techniek gaat steeds verder, waardoor HD video de toekomst is.


Reactie Jan de Bloois: 

Degenen die gisteren de clubavond bezochten en John's uitstekende verhandeling over HDTV gehoord hebben zullen ook ongetwijfeld John's nieuwe "gadget" gezien en gehoord hebben: een zeer compacte, mobiele en betaalbare audiorecorder.


Voor degenen die er wat meer over willen weten hier wat informatie:
Naam en merk van het ding: Samson Zoom H2
Prijs: euro 199,- 


Opm:


Tijdens de opnamen van het Kerstoratorium in de Nicolaaskerk hebben we ook gebruik gemaakt van deze recorder. De opnamen waren voor 98% probleemloos te gebruiken. Alleen bij zeer hoge geluidspieken hadden we daarbij problemen omdat de automaat dit niet meer kon verwerken.


© FVCZ.NL