2007-10-10 Hulpprogramma's bij VideomontageOp de NoPro-avond van woensdag 10 oktober heeft Jan de Bloois ons kennis laten maken met een paar van de hulpprogramma's die hij gebruikt bij het maken van een film 

Voor velen is het inspreken van teksten bij een film een steeds terugkerend probleem. In het ergste geval komt er helemaal geen tekst meer bij de film.

image010

Een handig hulpmiddel is het programma Prompt. We kennen dan geen geritsel meer met papier, positie van de microfoon (we willen nog van papier kunnen lezen) etc. 
Het gebruik van een headset is erg handig omdat de microfoon dan altijd in dezelfde positie staat t.o.v. onze mond. 

Bij TV gebruikt men voor dit doel een half doorlaatbare spiegel, maar voor ons is dat een te grote investering. De nieuwslezer kan dan in de lens kijken en zijn tekst uitspreken. We kennen dit beter als autocue.Het programma Promt heeft 2 versies. Bij de ene maakt men gebruik van informatie op het scherm, bij de andere versie is het beeld gespiegeld. Programma is bruikbaar voor PC en Apple en beschikbaar in versie 7.0. Beschikbaar als demoversie met een limiet, of als koopversie voor 44 dollar.

image011

De tekst verschijnt dan op het scherm en we kunnen oplezen. Het opgenomen audio bestand kan dan worden ingelezen in een audio bewerkingsprogramma, zoals bijvoorbeeld het door Jan gebruikte Audacity. Audacity is gratis en beschikbaar voor PC en Apple. We kunnen daarin de opnamen bewerken, versterken, van ruis ontdoen etc. Als we tevreden zijn kunnen we de (eventueel al in stukken geknipte) opnamen uitvoeren als mp3 of aif en opnemen in ons montageprogramma. Jan laat dit zien aan de hand van iMovie.

Natuurlijk zijn er ook andere methoden, maar als je toch een computer voor je hebt staan kan kun je die hiervoor gebruiken.

Hierop kwam nog een reactie van Ben Verbeek. Ben was wat gaan Googlen en kwam wat interessante tips tegen, die we hier laten volgen:

  1. Het commentaar bij uw film moet u zelf schrijven. Het inspreken kunt u beter aan anderen over laten.
  2. Commentaar moet de beelden ondersteunen. Bij sommige films is het net andersom. 
  3. Commentaar schrijven bij een film is moeilijk. Sommige filmers denken van niet. 
  4. Gebruik in uw commentaar steeds dezelfde uitdrukkingen. Dat lijkt op een eigen stijl. 
  5. Gebruik gerust zo veel mogelijk getallen, onuitsprekelijke namen en onbekende woorden in uw commentaar. De kijker luistert er toch niet naar.© FVCZ.NL