2007-03-14 Landkaarten in video


Rini Konings begon met de opmerking dat hij niet alles zou vertellen, maar dat zou overlaten aan de mensen die er echt verstand van hebben. Hij kreeg daarbij de hulp van Rob Kleijn en Ben Verbeek. Doel van de avond was de mogelijkheden te bekijken van opname van landkaarten in een film. Een kaart opnemen als plaatje is natuurlijk al mooi voor de plaatsbepaling, maar het is vele malen mooier als je daarin ook een bewegende route kunt opnemen. 

Een bekende leverancier van dit soort programma’s is het Duitse “Motion Studios”. Voor zowel pc (Vasca da Gama 3) als Casablanca (Columbus-2) zijn pakketten leverbaar tegen redelijke prijzen. De mogelijkheden werden gedemonstreerd met Vasca da Gama op pc. We kregen een mooi beeld van de verschillende mogelijkheden. Voor degenen die dit zelf eens willen proberen is een gratis demo te vinden op: http://www.motionstudios.de/ .

Ook eigen kaarten en foto’s kunnen worden verwerkt als deze de extensie hebben van .PNG, (“Portable Network Graphics”) een steeds meer gebruikt grafisch bestand. Verschillende programma’s hebben al de mogelijkheid bestanden te converteren, zodat je materiaal in BMP, JPG, GIF etc, kunt omzetten naar PNG. Heb je die mogelijkheden niet (omdat jezelf geen grafisch programma hebt???) dan kun je gebruik maken van het gratis (en legaal) van Internet te downloaden programma XnView. 

Ben Verbeek behandelde een ander bruikbaar programma “Road Trip Effect”, voor zowel Windows als Apple. Dit programma kent een “standaard” en een “Pro” versie. Link: http://www.solrobots.com/roadtrip/index.html 

De aangemaakte kaart kan weer worden gebruikt in het montageprogramma.

Toevoeging van Ben Verbeek:

Wil je een kaart niet scannen of zelf maken, dan

kun je ook gaan “google-en” en kaartmateriaal op

Internet ophalen met specifieke zoekopdrachten

op Afbeeldingen, bijvoorbeeld ga naar

www.google.com, selecteer Afbeeldingen en zoek

op: kaart Kenia.

Verder vind je ook op de website

http://www.digibordopschool.nl/ veel

kaartmateriaal en soms is het leuk om gebruik te

maken van http://maps.google.com/

Je kunt dan selecteren met de rechtermuisknop,

opslaan als.. Mocht dit niet lukken vanwege de

beveiliging, dan kan een grabber helpen (een

grabber is een programma dat in het geheugen van je PC een copietje maakt van wat er op het scherm te zien is en dat opslaat in een bestandje. Daarvoor zijn vele mogelijkheden, ik maak zelf vaak gebruik van het freeware programma Printscreen van Gadwin.

http://www.gadwin.com/download/)

Je kunt ook zelf je kaart samenstellen; ik doe dat als het om Europa gaat met de kaarten van Michelin (1 : 200.000).

Start het routeplannerprogramma op WWW.VIAMICHELIN.COM , selecteer een plaats en route en maak een schermafdruk of kopieer via een grabber het gewenste deel. Dit kun je eventueel nog bewerken. Wil je hierover meer weten, dan is Ben graag bereid je te helpen.


© FVCZ.NL