2007-02-07/14 voorjurering.

7 febr./14 febr. Voorjurering voor de regio en nabespreking.

Vandaag dus het in praktijk brengen van jureren en de mogelijkheid onze inzichten te vergelijken met een heuse jury bestaande uit Bert en Coby Breeschoten en Gerrit van Doornen.

Op het lijstje stonden 8 films ter beoordeling. Door de jury werd een juryrapport opgemaakt, dat een week later door voorzitter Bert Breeschoten werd besproken. We volstaan daarom hier met een korte weergave van deze rapporten.

1. Lucht varen Rini Konings 15 min.

Het begin is te lang. Het is ook lang onduidelijk wat er gaat gebeuren. Sommige zaken komen tweemaal aan bod bv de landing. De poging om met Google de plaats te bepalen gaat de mist in en er valt nog meer weg door de invallende duisternis. De filmer rijgt een aantal prachtige beelden aan elkaar, maar volgt de camera chronologisch wat ten kost gaat van het verhaal. Life geluid en commentaar wordt echt gemist. Waar is de voice over? Muziek is ons ontgaan. In deze kleine ruimte is de close up van de medereiziger erg moeilijk.

2. De droom van Gaudi Harry van der Burgt 5 min.

Verhaal: Door goede informatie en overdracht krijgt de film de indruk van een ode aan de bouwer, de filmer is daar in geslaagd. De filmer is zichtbaar onder de indruk. De belichting is goed. De commentaarstem juiste vorm. Geluid wat springerig. Er zijn een aantal beelden die geen wezenlijke bijdrage leveren zoals bussen, die rijden. De camera wordt door de tekst niet letterlijk gevolgd, maar soms draagt hij wat op, we gaan de kerk in , maar het is moeilijk na te gaan of hij wel of niet is gegaan. Hij is wel gegaan.

3 Thee Eddy Jansen 7 min.

Het verhaal heeft onvoldoende begin. De inleiding had best iets mogen zeggen over de Unica. Verder wie wat waar en hoe een en ander tot stand kwam en ook aangegeven hoe moeilijk het was om de de film te maken. Muziek heel sterk aanwezig. Opname goed gebruik gemaakt van de zeer beperkte mogelijkheden. Beeld goede beelden gemaakt door goed geïnformeerde filmer die er grotendeels in slaagt het goed over te brengen. Er zijn enkele symbolische handelingen o.a. het offeren, die wat duidelijker hadden gemogen. Door de gehele entourage waren duur, spanning oproepen etc. nauwelijks te krijgen. Het programma werd aangeboden, zonder dat men vooraf kennis had van het gebeuren.

4 Marmaris en Cleopatra eiland Rob Kleijn 9 min.

Beelden sterk begin met duidelijke uitleg. Daarna loopt de film op twee gedachten. Documentaire of een geslaagd familie vakantie verslag. Verhaal is niet sterk Waar ligt dat Cleopatra Eiland nu precies. Geluid is zwak en draagt onvoldoende bij. Verhaal kent geen verassingen. Commentaarstem niet zeker van zichzelf. Door systematisch chronologisch de opname te volgen wordt het verhaal wat moeilijk te volgen. 

5. Salvador da Bahia Harry van der Burgt 13 min.

Onderwerpen teveel. De verteller wil van alles teveel meenemen en beschikt over teveel korte shots. In de snelheid wordt het idee van “sproeien bereikt”. Prachtige beelden maar door met het verhaal achter de zaken aan te lopen loopt de spanning terug. Teveel gegevens over een 3.000.000 inw. stad. Het leidt niet tot een stevig verhaal. Geluid is mooi. Montage goed. Tekst volgt de camera. De stratenmakers krijgen teveel aandacht. De grap wordt niet begrepen. De gids is monddood gemaakt.

6. Op zoek naar … John Riegen 5 min.

Goed gefilmd, de uitleg is duidelijk. Probeert naar een climax te werken. Tekst te kort. Teveel opnames met te weinig rustpunten. Clou valt weg. Eind is abrupt. Marieke snel vergeten. De maker is na het ontdekken van de waarheid snel klaar en wegwezen. Technisch: de beelden, zoals oa. de lucht. Er is geprobeerd die aan te passen. Hierdoor zijn er kleurverschillen, maar ook is de duidelijkheid in het geding.

7. Van klant tot plant Rinus Vollebregt 6 min.

Het betreft een voorlichtingsfilm. De maker kent de business en is zelf expert. De jury vraagt zich af of de titel wel de lading dekt. De klant, maar ook de trostomaat komen te weinig aan het woord. Voorstel: de trostomaat als eindproduct in een verfijnde kassen techniek. Verhaal: duidelijk film blijft boeien tot aan het eind. Beeld helder en duidelijk. Geluid :goed, niets teveel. Commentaarstem is iets eentonig en snel. Titelvoorstel: hoe komt een trostomaat tot stand. De eis van de opdrachtgever beïnvloedt de samenstelling van de film.

8. Maya’s, de bouwers van piramide, tempels en paleizen Hans van Woerkom 15 min.

Gefilmd strak. Regie zeer consequent. Verhaal eenvoudig en sterk. Maker heeft zich erg goed voorbereid op de inhoud. Intervallen met aanduiding op de map erg goed. De kijker reist mee, interesse verslapt niet. Geluid goed. Stem goed zakelijk duidelijk. Inbreng 1 jurylid: je raakt overspoeld door de samenvatting aan het einde. Terugblik te snel waardoor de tekst verloren gaat.

Toelichting van de jury:

De jury heeft het moeilijk met het geven van een cijfer.

De inhoud, het verhaal en de beelden verschillen teveel van elkaar. Als hoofdmotief is genomen: Verhaal moet juist en duidelijk zijn en blijven boeien. De beelden dragen bij tot een duidelijke film, waarbij de beelden ook van goede kwaliteit moeten zijn. Het geluid zowel live, als op welke wijze dan ook opgenomen, verhogen het geheel.

Wij vonden dat:

Hans van Woerkom Maya’s : de bouwers van piramiden, tempels en paleizen.

Rinus Vollebregt Van plant tot klant

Harry v.d. Burgt De droom van Gaudi

Eddy Jansen Thee

John Riegen Op zoek naar…………….

het verdienden om mede te dingen naar een plaats in het regio festival

De jury: Coby Breeschoten Gerrit van Doornen Bert Breeschoten

Door enkele leden werd het formulier ingevuld en ingeleverd. De resultaten van de jury en de zaaljury liepen voor de eerste 3 films gelijk. Daarna kwamen kleine verschillen naar voren. Zo zie je maar: “Het blijft mensenwerk”.© FVCZ.NL