2006-03-23 Vakantiefilms maken

Vakantiefilms door Gerrit van Doornen.

Een onderwerp dat met een zekere regelmaat terugkomt op de agenda van de club is het onderwerp

“Vakantiefilms”. Vaak heeft het ook een wat negatieve klank: “het is maar een vakantiefilm”, alsof we daarmee willen zeggen dat normale regels hiervoor niet van toepassing zijn.

Gerrit van Doornen is een ervaren rot en tevens een van onze meest reislustige leden. Hij vertelde deze avond dat er grote verschillen bestaan tussen de verschillende soorten tijdens een vakantie gemaakte film. Volgens Gerrit is het maken van een vakantiefilm iets anders dan het maken van een wedstrijdfilm voor de club.

Dat vereist natuurlijk een verdere toelichting, omdat veel van de films van Gerrit, ook die bedoeld zijn voor wedstrijden van club en NOVA, gemaakt zijn tijdens de vakantie. Kenmerk voor de “vakantiefilm” is volgens hem dan ook, dat het een stukje eigen belevenis is, leuk om vast te leggen en later aan de familie weer te laten zien. Je hele leven is immers een verhaal, dat je kunt bewaren en dat je later weer kunt laten zien. Een filmverhaal is daarbij een plakboek met filmbeelden. Toch komt een aspect steeds weer terug: het is zeker niet gemakkelijk en steeds wil je het beter doen dan vorig jaar, simpel weg omdat het altijd nog beter kan. Een ander aspect bij vakantiefilms is wel dat het je vakantie is en dat je daarvan moet genieten. Laat je niet teveel vastleggen door de camera. Kies daarom onderwerpen uit, maak die goed en geniet verder van de vakantie. Aan de hand van een PowerPoint presentatie en filmfragmenten liet Gerrit zien wat je zoal tijdens je vakantie (en uiteraard het monteren thuis) kunt maken.

1) Reisverslag (Dagje Egypte), weergave in chronologische volgorde.

2) Familiefilm (Koekange, 1996), vooral om thuis weer terug te zien.

3) Documentaire (Namibie), veel informatie.

4) Impressie (Las Vegas), een onderwerp maar zonder verdere informatie.

5) Vrij werk (Uit het goede hout gesneden), iets wat je nergens kwijt kunt.


Uit de getoonde voorbeelden werd wel duidelijk dat het eenvoudig weg chronologisch vastleggen van een vakantie wel leuk kan zijn voor thuis, maar dat verdere pretenties kunnen worden vergeten. Aan de andere kant kan een tijdens de vakantie gemaakte opname, mits goed voorbereid en uitgewerkt, ook voor buitenstaanders boeiend zijn. Dat je ook uit verschillende vakanties opnamen kunt verzamelen en in de prijzen kunt vallen heeft Gerrit in het verleden bewezen met zijn film “Twee, twee, veel”. Goed om daar weer eens bij stil te staan als we weer eens op reis zijn en de camera vanzelfsprekend hebben meegenomen. Op een terrasje win je geen prijzen, je moet er wel wat voor doen ….

We hopen in het najaar te kunnen zien hoe onze leden dit probleem hebben opgelost!!


© FVCZ.NL