2006-02-01 HDTV

1 febr. Avond over HDTV, verzorgd door HCC Multimedia groep.

De avond NoPro filmisch werd op 1 februari ingeruild voor een wat vreemde en ook bijzondere avond. Vreemd omdat de avond werd erzorgd door de HCC (de hobby computer club). Bijzonder ook vanwege het onderwerp HDTV. Jaap Leeuwe had zich als lid van de HCC ingespannen om in Zoetermeer zo’n avond te verzorgen.

barbarino

Giovanni Barbarino van de vertelde over het nieuwe medium HDTV, voor ons meer bekend als HD video. Barbarino, Siciliaan van geboorte, vertelde ons in goed Nederlands, over de huidige situatie van HDTV. In Japan en Verenigde Staten is opmars van HD al ver gevorderd.

In Europa lijkt 2006 het jaar van HDTV te worden (WK2006 -voetbal). In Japan zenden vrijwel alle zenders zowel standaard als in HDTV.

In de VS zijn al duizenden HDTV-kanalen beschikbaar, ook Discovery heeft al HDTV versies. In Europa nemen nu de meeste producenten hun programma’s en sportevenementen in HDTV op in afwachting van de doorbraak in HDTV. België startte de Europese omroep in HDTV Euro1080 (HD1, HD2 en HD5) via Astra.


We kennen bij HDTV twee verschillende standaarden:

1) 720 progressief standaard buiten Europa, 50 hele beelden per seconde NTSC ( minder details, snelle verwerking). Werkelijke resolutie is 1280 x 720 beeldpunten.

2) 1080i (interlaced), Europese standaard?, 25 hele beelden per seconde (meer details, trage verwerking bij snelle beweging). Werkelijke max. resolutie is 1920 x 1080 beeldpunten.

Komende maanden nemen omroepen in Duitsland en Groot-Brittannië het voortouw. BBC en Sky binnen afzienbare tijd. Sinds einde oktober zenden de Duitse commerciële zenders ProSieben en Sat1 uit in HDTV. Duitse zender Premiere heeft drie HDTV-kanalen (wel met abonnement). 

Marktontwikkeling: Maart/april 2005: doorbraak m.b.t. het verkopen LCD/Plasma schermen i.p.v. de oude tv-kast.

Hoe HDTV te ontvangen?

A) Je hebt een satelliettuner nodig, op dit moment uitzendingen door Euro1080 in Europa. In maart komt er een nieuwe standaard voor de tuner met MPEG4 i.p.v. de huidige MPEG2. Opmerking : Het is nu niet verstandig om een HDTV tuner aan te schaffen..

B) UPC en Philips zijn nu een samenwerking aangegaan om HD via de kabel aan te bieden.

Technische eisen voor beeldscherm voor weergave HD.

Beeldscherm dat geschikt is om HD weer te geven (denk hierbij aan de HDready logo). Aansluiting voor HDV =YUV(analoog), DVI of HDMI aansluiting.

Waar gaan wij deze beelden opslaan.

Mediacenter. Dit is een apparaat met een harddisk en een besturingssysteem met een menu. Hier kun je beelden, dus films in HDV kwaliteit, maar ook geluid etc opslaan en weergeven.

Showcenter Pinnacle. Dit is, een soort modem/netwerkkaart met een menu die verbinding maakt tussen de TV en de computer (HDTV voorbereid) draadloos of via netwerk kabel.  Dit ook ter afwachting van de HD DVD of Blu-ray, DVD met veel opslag capaciteit.

De verwachting:

In 2008 verwacht men dat 4,6 miljoen Europese huishoudens naar HDuitzendingen zullen kijken. Einde 2003 waren er maar 50.000.

Duitsland Frankrijk en Engeland en Italië zullen de Europese markt gaan leiden. 

Naschrift redactie:

Met de Wereldkampioenschappen voor de boeg (en inmiddels ook weer achter ons) een ideale mogelijkheid om de verkoop van HDTV te promoten. In de afgelopen maanden zijn de verkopen met wel 80% gestegen t.o.v. vorig jaar. Het verhaal van de HCC groep was erg  toegespitst op HDTV kijken. Best begrijpelijk. Wel werden terloops wat opmerkingen gemaakt over de mogelijkheden bij video. Deze zijn voor ons echter veel interessanter. Waar moeten wij als videoamateurs rekening mee houden?

Als je er geld genoeg voor over hebt natuurlijk kopen. De kwaliteit van het beeld is door de hogere resolutie erg goed. Of het contrast en de kleur beter is dan bij 3CCD camera’s kan niet zomaar worden gezegd.

Realiseer je ook dat voor een optimaal gebruik van HDV ook de montageapparatuur moet worden aangepast voor het hogere signaal. Het systeem moet immers een 4x grotere datastoom verwerken. Voor vertoning is gebruik van een HDTV of projector met 720 of 1080i mogelijkheden noodzakelijk.

Maak je gebruik van de oude apparatuur dan blijft een gewoon (maar wel erg goed) signaal over. Pas over enkele jaren zal het gebruikelijk worden de beelden in hoge resolutie op moderne DVD te zetten en te vertonen op HDTV, die dan normaal zullen zijn. Wellicht een idee voor de programmacommissie om eens te kijken wat het resultaat is op onze EIKI projector bij gebruik van de 1080i mogelijkheden.© FVCZ.NL