2005-10-05 NoPro Filmisch

De eerste NoPro filmisch van het najaar had nog maar een beperkt aanbod van films opgeleverd. Jaap Leeuwe had een paar films meegebracht, gemaakt tijdens reizen van de SKC. De eerste film “Harlingen” was gebaseerd op het optreden van een Shanty koor uit Grubbenvorst. Jaap had dit optreden vastgelegd in een film van 20 minuten en tussendoor wat shots gebruikt van een vlag en boot in de haven van Harlingen. Ook werden enkele opnamen gebruikt van het aanwezige publiek. Omdat slechts met één camera werd gewerkt zaten hier wel wat veel camera bewegingen bij. Voorgesteld werd om de film in te korten tot ca 5 min. en meer inserts te gebruiken. Ook het publiek kan dan een grotere rol spelen.

De tweede film van Jaap ging over de “Oostvaardersplassen”. De daar aanwezige dieren werden gefilmd vanuit een busje, waardoor de bewegingsvrijheid beperkt was. Heckrunderen, Konikpaarden (Koń is Pools voor paard, konik (konjiek) voor paardje), grauwe ganzen en edelherten kwamen in vaak mooie beelden aan ons voorbij. Wel werden enkele details gemist. Jaap heeft toegezegd een aantal wijzigingen te gaan aanbrengen in deze film, zodat we die later nog eens te zien krijgen.

Na de pauze keken we naar een film van Harry van der Burgt over “Parijs 1993”, die hij als reserve voor deze avond had meegenomen. In 23 min zagen we de bekende punten van Parijs. Het commentaar werd node gemist. Over enkele andere aspecten verschilden aanwezigen van mening, met name het gebruik van de musette muziek die na verloop van tijd wat gaat vervelen.© FVCZ.NL