2005-02-09 NoPro Filmisch


Rini Konings gaf een overzicht van de stand van zake bij het Zoetermeer project. Joop Meerburg was zeer teleurgesteld over de kwaliteit van het geluid bij een aantal films uit de voorselectie en deed daarom een voorstel om hier wat aan te doen. Het voorstel van Joop behelsde een stapsgewijze aanpak van het

geluidsprobleem. Beginnen met het originele geluid en daaraan vervolgens muziek, commentaar etc. toevoegen. Als laatste het op elkaar afstemmen van de sterkte van de verschillende geluiden, zodat het een prettig hoorbaar geheel wordt.

Daarna keken we naar “Praktijkonderwijs in beeld”, een film van Jacques van Herten. De film was bedoeld om zijn school (Het Atrium) te promoten. Met fraaie beelden en ondersteund door een goed geluid werden verschillende activiteiten van de leerlingen in beeld gebracht. Camerawerk van Jacques van Herten en Joe Toet. Goede verduidelijkende tekst. Het was erg leuk om de leerlingen ook zelf aan het woord te laten, hetgeen vanwege de achtergrond van deze leerlingen een prestatie op zich is. Kortom een mooie film met dito geluid. Je kunt zien dat aan de film de nodige tijd is besteed.


bieschbosch

John Riegen had nog opnamen gevonden van ons clubuitstapje naar De Biesbosch. Het bandje was beschadigd geraakt en hij had geprobeerd om de beelden voor zover mogelijk te restaureren. Helaas ging dit een beetje mis, omdat bij het afspelen van de band bleek dat de computer op hol was geslagen en we deels te snelle beelden kregen. In het rustige deel zagen we nog de beschadiging in beeld, maar toch was het leuk om de beelden nog eens te zien.


Eddy Jansen had een super-8 film uit 1983 overgezet op video en deze wat bewerkt. We zagen “Fort Buoux, Citadell de Luberon”.

De beelden waren voorzien van een goed en informatief commentaar.

Jammer van de soms wat lange zinnen en de soms wat mindere verstaanbaarheid. Toch een leuk idee om je oude films te redden van de vergetelheid.


dieren-zutphen

Van André van Dam zagen we beelden van een “Rondreis Dieren - Zutphen”. De opnamen waren niet door André zelf gemaakt, waardoor hij regelmatig zelf in beeld was als trotse opa te midden van de kleinkinderen. De beelden waren niet echt gemonteerd en aan het geluid was nog weinig gedaan. Door een misverstand was deze film toch gedraaid, terwijl het alleen maar de bedoeling was om te kijken of de opnamen op de aanwezige apparatuur te vertonen was.
© FVCZ.NL