Verslagen


2022-09-07

Na een lange en zeer hete zomer zijn wij vanavond weer bij elkaar. Voorzitter Ton opent de avond en heet iedereen welkom. De opkomst is goed 14 leden!

Floor vertelt dat hij niet meer beschikbaar is voor het koffiepunt en dat de opvolger ingeschreven moet zijn bij Palet Welzijn. De procedure wordt in gang gezet.

Leo vertelt in het kort over zijn oproep tot ideeën voor het programma voor het komend seizoen. De response is bijzonder laag. De programmacommissie zal dan haar eigen ideeën én de ideeën uit de club samenvoegen tot een aantrekkelijk programma.

Gerrit en Ton bewandelen moeizaam het pad om onze club, die 50 jaar bestaat, bekendheid te geven in het Streekblad.

Over het 50 jarig bestaan gesproken, John Riegen heeft zich de afgelopen maanden ingespannen om uit 50 jaar documentatie, clubkrantjes, artikelen en anekdotes een leuke samenvatting te maken. Hij is bezig met de afronding van zijn project.

Op 25 oktober is Filmgroep Zoetermeer uitgenodigd door Filmclub ‘Het Toverlint’ uit Gouda. Hierbij de oproep; wie wil er mee en wat gaan we presenteren?

Filmgroep Zoetermeer heeft een eigen YouTube kanaal met dezelfde naam. We kunnen dit weer nieuw leven inblazen met de hulp van oud lid Ben Verbeek. Wordt vervolgd.

Diverse leden hebben hun video’s meegenomen die zij in de vakantie hebben gemaakt.

Wim had een video meegebracht ‘De preekstoel van Wateringen’ een documentaire over een oude preekstoel. De preekstoel, ontworpen door Pieter Post,  is in opdracht van Frederik Hendrik gebouwd voor zijn slot Honselersdijk in 1644. De video laat prachtig houtwerksnede zien zoals de granaatappel en figuren van koper zoals een vis, als houder van het doopfont, een slang als kaarsenhouder en een lelie als ondersteuning van de bijbel. De uitleg in deze video is van Kerkrentmeester Teus van der Plaat.

Jammer dat het geluid hol klinkt. Verder een goede uitleg.

Na de pauze liet Jos zijn video over een fiets/caravan reis naar Zuid Frankrijk zien. Een soort ‘Wij zijn er bijna’. Goede shots en een leuk verhaal, herinnering van de deelnemers van ASCI Caravan reizen.

Rob was weer in Frankrijk en heeft een goede impressie gemaakt van Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul de Troyes

Jan maakte in zijn vakantie een fietsrondje Kleef waarbij waarbij een boodschappen tasje dienst deed als mondkapje om op een pont een riviertje over te steken.

Tenslotte is Gert-Jan, met zijn vrouw, druk bezig met een documentaire over de Eerste Wereldoorlog en met name de slag om Verdun en de Somme. Om ons enthousiast te maken heeft hij een korte trailer gemaakt.

Zo eindigde de eerste avond van een nieuw seizoen. Ton bedankt iedereen.

2021


2021-10-13

Verslag 13 oktober 2021

De opkomst is groot, 17 leden m/v.

Ton opent de avond en begroet John van der Meer, die in FCP is geïnteresseerd en Jeffrey Kieffer, die op uitnodiging van Arthur is meegekomen. Zij komen kijken en zich oriënteren of Filmgroep Zoetermeer iets kan toevoegen om hun hobby naar een hoger niveau te brengen. Dit komt goed uit omdat John Sterk een presentatie heeft voorbereid en ook zal laten zien hoe je kunt werken met Keyframes en ook beelden kunt vertragen of versnellen. Hij doet dit aan de hand van een filmopname in een Duits Heimat museum. De conservator van dit museum was voorzien van een draadloze microfoon. John heeft de camera continu laten lopen, om niets van zijn uitleg te hoeven missen. Achteraf vergt dit veel montage-werk. 

Hierna vertelt John iets over het versnellen of vertragen van het beeld, het zogenaamde retimen.

En passant laat John diverse andere handige tools zien, die de editor ten dienste staan. Als je een deel van je tijdlijn, wat project heet bij FCP, klaar hebt, kun je alle clips die hier instaan groeperen door er een Compound Clip van te maken. Die kan altijd weer geopend worden als je er iets aan wilt veranderen. Hierna laat John het compleet gemonteerde filmpje zien. 


Na de pauze wilde Jan de Bloois zijn film 1:43 laten zien op BluRay, maar die deed het niet. Ook de standaard DVD van dezelfde film deed het niet. Dan maar een ander filmpje van Jan, wat op USB stick stond. Een kort verslag van een Hymer Exsis treffen in Kehl. Jan heeft dit gemonteerd op zijn iPad met het programma LumaFusion

Hierna bleek de DVD van Jan het toch weer te doen, zodat 1:43 vertoond kon worden. 1:43, gaat over het restaureren van Dinky Toys en die hebben een schaal van 1:43, in deze video gaat het om een Chevrolet Corvair. Jan volgt zijn buurman (hobby restaurateur van Dinky Toys). Mocht je het fimpje nog nooit gezien hebben, klik dan HIER.

Sommigen hadden een opmerking over de vele stukken muziek die gebruikt waren. Zou één stuk, of twee niet beter geweest zijn? Jan reageerde hier op, door uit te leggen, dat het filmpje verdeeld is in een aantal fasen van het ‘renovatie’ proces, en dat dit beklemtoond wordt door elke fase zijn eigen stuk muziek te geven, meestal een ingekorte versie van het originele stuk. 

Arthur laat een video zien van het herstellen en opnieuw installeren van de air conditioner die een tijdje geleden was geïnstalleerd maar niet volgens normen en procedures.

Hier kon Arthur zich aan spiegelen want ook bij zijn video is er niet volgens de normen gewerkt. Het begin is verkeerd, er zitten te veel springers in en de lengte van de clips . De muziek is te hard en Arthur heeft Braziliaanse muziek gebruikt. Totaal niet in overeenstemming met de film. Hier hoort een “industrieel” stukje muziek onder.
Arthur gaat voor de herkansing. John Sterk zou graag over twee weken een verbeterde versie zien.

Ton sluit de avond af en stelt de vraag of de twee gasten zich hebben vermaakt en iets hebben geleerd van de avond. John van de Meer komt klem te zitten met zijn werkzaamheden en denkt te weinig te komen en dus ervan te kunnen leren. Helaas neemt hij het besluit om voorlopig geen lid te worden van Filmgroep Zoetermeer. Jeffrey daar en tegen gaat zeker door en we mogen Jeffrey dan ook als lid verwelkomen. 

Tekstbijdrage Jan de Bloois voor het FCP gedeelte.

  

2020


2020-11-25 drone demo en enkele films

Verslag 25-11-2020

Omdat Ton deze avond verhinderd was, nam Jan de Bloois de honneurs waar. Jan heette alle aanwezigen van harte welkom, na een gedwongen pauze van twee weken. Er waren geen huishoudelijke mededelingen.

Er waren voldoende films meegenomen om de avond te vullen.


Jan had zijn drone meegenomen, de DJI Mavic Mini. Hij vertelde er het één en ander over, o.a. dat deze drone slechts 249 gram weegt en er dus geen licentie voor nodig hebt na 31 december 2020. Ook de opvolger, die Mini 2 heeft, weegt zo weinig, maar heeft een iets betere camera. Jan vloog er even mee door het middenpad van de zaal. Het landen daarna op de beamer ging niet helemaal goed. 


Hierna was het tijd om films te bekijken, en er over te praten. Tine Markies had twee DVD’s meegenomen. Het programma VLC Mediaplayer op de laptop van Jos speelde dit niet af zoals gewenst, dus werd de Blu-ray speler aangesloten. Hierop ging het perfect. 

De film heette ‘Meesterlijk’, en was het resultaat van een gezamenlijke inspanning van een aantal leden van een andere filmclub, waar Tine ook lid van is. De film, eigenlijk een documentaire, ging over de Leidse grimeur en toneelkleding verhuurder Wim Hoppezak (*1936  -  † 2019 ). 

Een boeiend verhaal, waarin de heer Hoppener verteld over zijn geschiedenis, terwijl we zien hoe zijn zoon en opvolger van de zaak omgetoverd wordt tot schilder Rembrandt van Rijn. Een mooi document, goed gefilmd, met mooie barokmuziek. Enige kanttekening was het iets te hard opgenomen geluid van de heer Hoppezak, waardoor dit af en toe vervormd was. 

Tweede film was ook een groeps-productie. De film had de titel ‘Kunst in Zilver’, en ging over de zilversmid Jan van Nouhuys. Ook hier weer een mooi gemaakte productie, maar de montage was naar hedendaagse maatstaven wat traag. Sommigen hadden ook graag meer van het maak-proces gezien, maar Tine legde uit, dat bepaalde technieken niet gefilmd mochten worden. Het geheim van de smid!

Mocht je interesse hebben in het werk van Jan van Nouhuys bezoek dan zijn website: https://www.studio925.nl/janvannouhuys

Voor de pauze was er nog tijd voor een korte film van Jan de Bloois, waarin hij uitlegt wat de ‘Regel der Derden’ is, en wat het verschil is met de Gulden Sneden. Een leerzaam filmpje dus. Wil je het ook zien? Dat kan via deze link: https://youtu.be/knMJp4W3nkc
Na de pauze keken we eerst naar een mooie reisfilm van Hans van Woerkom. In 2019 had hij een mooie reis naar de V.S. gemaakt. Prachtige beelden, zoals we van Hans gewend zijn, goede muziek en een duidelijke voice-over, die interessante dingen wist te vertellen over hetgeen we zagen. Over het Yellowstone park bijvoorbeeld. Een zeer vulkanisch gebied. Eenmaal in de 600.000 jaar komt het daar tot een gigantische uitbarsting. De vorige keer was 650.000 jaar geleden. Dus als je daar ook wil filmen zou ik maar opschieten. De verwachting is, dat, áls het daar ooit tot een uitbarsting komt, er weinig van Noord Amerika over zal zijn.


Hierna werd een film van Jos vertoond, over een vaartochtje met een fluisterboot over de Berkel, in de omgeving van Zutphen. Een mooi filmpje, in een verrassend mooi gebied. Rien merkte terecht op, dat er veel ‘over de as’ werd gegaan. Als je afwisselen links en rechts uit een boot, auto of trein filmt, dan zie je de ene keer het landschap naar links aan je voorbij gaan, en dan weer rechts. Als kijken wordt je hierdoor in verwarring gebracht. Gaan we steeds heen en weer? 
In interessant Nederlandstalig filmpje over dit onderwerp kun je vinden op
https://youtu.be/4G3cpJ9ZoqsOok daar eens varen? Kijk dan op https://www.fluisterboot-zutphen.nl/


Tenslotte liet Rien en al wat ouder filmpje zien over de geboorde van een kalf. Rien mocht er bovenop staan. Veel boe-geroep, maar dat had niets met de indringende beelden te maken.
Tegen half elf sloot Jan de avond af en bedankte iedereen voor zijn aanwezigheid en inbreng. Tot de volgende keer.

© Jan de Bloois, Zoetermeer

Met vriendelijke groet, 

Jan de Bloois

2020-10-14 voice-over en enkele films

Verslag Filmgroep Zoetermeer 14 oktober  2020

Ton opent de avond en heet iedereen welkom. In verband met de COVID19 regels hebben wij het advies gekregen om om 22.00 te sluiten en na 20.00 geen alcohol te schenken.
Vanavond behandelt Ton een presentatie hoe maak je een goede voice-over.

Ton verzorgde het programma voor de pauze met een powerpoint presentatie én voorbeeldfilmpjes met als thema de voice-over en technische ondersteuning van Jan de Bloois (die aan de knoppen zat). Een onderwerp dat ieder filmenthousiast ná aan het hart ligt.  Aan de orde kwamen o.a. Het stemgebruik, oefeningen om de stem “los” te krijgen, zorgen dat je ontspannen bent vóórdat je (liefst staand)het inspreken gaat starten. Ook werden de diverse microfoons belicht. Een volgende keer zal Ton wat verder ingaan op de technische kant van het verhaal, zoals: op welke instellingen je moet letten e.d. De leden zullen per mail informatie over audacity ontvangen, een gratis audio-bewerkingsprogramma, waar een ieder zijn of haar voordeel mee kan doen.

Jan de Bloois heeft in het verleden een tutorial “voice-over” gemaakt. Hij stelt deze aan de leden ter beschikking. Beide heren zijn dank verschuldigd voor deze leerzame bijdrage aan de - ondanks coronatijd - gezellige avond. (tekst bijdrage Leo Scheen)

Na de pauze laat Leo Scheen een video zien die hij heeft gemaakt tijdens een korte vakantie in Drenthe, genaamd “Rood met witte stippen”. 

    De vliegenzwam

Samen met zijn vrouw heeft Leo een boswandeling gemaakt en gefilmd met zijn action camera. Mooie rustige beelden door een bos dat nog net niet zijn herfstkleuren liet zien maar wel een schat van paddenstoelen, elfenbankjes, zwammen, boleten en natuurlijk de vliegenzwam (rood met witte stippen)


Rien laat een video zijn over het ontstaan van Drenthe. De tweede ijstijd heeft de definitieve loop van onze rivieren bepaald. Door de stuwing van het ijs uit het noorden werd een enorme hoeveelheid van rots en puin meegevoerd dat uiteindelijk “De Hondsrug” heeft gevormd. Beelden van openbaar media en eigen beelden heeft Rien een leuke documentaire gemaakt.

Hans van Woerkom laat de video “Schenkenveld Tomaten” zien. Een reportage van het proces hoe een tomaat wordt geplukt, gewogen, verpakt en verzendklaar gemaakt. Een goed stuk is hoe uit een plat stuk karton een doos werd gevouwen, geplakt en stapelbaar gemaakt. Stapelbaar tot 20 dozen hoog en dat maal 6 op één palet. Leuk dat Hans met Motion de tekst Schenkeveld Tomaten heft gemaakt en “geplakt” op een vrachtwagen die wegrijd maar de tekst staat gefixeerd.
In het laatste deel wordt nog het kweekproces en de onkruid bestrijding, onder meer door hommels getoond.
Goede documentaire.

Inmiddels is het 22.00 uur geworden. Ton sluit de avond en bedankt alle aanwezigen. Volgende week (21 oktober) is een FCPX avond verzorgd door Jan de Bloois. 

2020-10-21 voiceover in de praktijk

Verslag Filmgroep Zoetermeer 21 oktober 2020

Ton opent de avond, een FCPX avond, een verwelkomt de 8 aanwezige clubleden.
Jan de Bloois zal de avond verzorgen en natuurlijk is er ook ruimte voor het bekijken van video’s van de leden.

Jan gaat nog door op de presentatie van Ton van vorige week over voice-over. Hij laat zien dat het ingebouwde programma van FCPX, Logic, veel hulp biedt om de stem te verbeteren. Een video van een kort verblijf op een camper standplaats in Sotteville-sur-Mère in Normandië dient als voorbeeld. https://www.youtube.com/watch?v=YZlpUWt0Tyc&feature=youtu.be

Jan heeft een tekst op zijn scherm staan en gaat deze inspreken met een USB microfoon en laat zien hoe je een en ander moet instellen zodat het signaal niet wordt overstuurd. De opname is goed en Jan gaat compressie toevoegen. Dit is het versterken van zachte passages en het afzwakken van harde passages. Het signaal wordt in zijn totaliteit sterker. Daarna past Jan equalizing toe. De hoge- en lage tonen kun je hier nog aanpassen. (in de geluidtechniek wordt éérst equalizing toegepast en daarna compressie als het om voice en vocals gaat, Ton) Jan gebruikt ook nog een limiter en je ziet het signaal clippen!

Jan gaat aan de slag om de tekst in blokjes te knippen en de oneffenheden, zoals een smekje en te veel ademhalen, eruit te halen om vervolgens de blokjes tekst onder de juiste video clips te zetten. Je ziet nu dat sommige tekstblokjes te lang zijn voor de video clips (je moet al bij de ruwe montage opletten hoe lang de scenes kunnen/moeten zijn).

Nog even een leuk trucje om drone beelden te laten zien die eigenlijk worden gemaakt met Google Earth en een screen recorder. We komen hier nog op terug met een tutorial.

Hier onder aanvullingen van Jan:

>>>

Mijn ‘voice-over’ demo heb ik gehouden aan de hand van een filmpje, een soort ‘review’ van een camperplaats aan de kust van Normandië.

Dit filmpje had eerste alleen een Engelse ondertiteling, zie https://youtu.be/YZlpUWt0Tyc

De Nederlandse tekst had ik bewaard. Om een tekst te schrijven voor een voice-over heb je geen uitgebreide tekstverwerker nodig, zoals Pages (Apple) of Word (MS). Elk simpel tooltje waarmee je een tekstje kunt typen volstaat. Zelf gebruik ik meestal de App Notities, omdat daarin eenvoudig categorieën zijn aan te maken.

Ik heb de tekst in een keer opgelezen. Zo verkreeg ik dus één audiobestand. Dit heb ik eerst verbeterd, daarna heb ik de tekst in ‘blokjes’ verdeeld, en op de juiste plek gezet. Dat is minder werk dan elke zin apart opnemen, en zin voor zin bewerken.

Om mijn stem c.q. de opname te verbeteren heb ik drie dingen toepast: de compressor, de limiter, en de equalizer. Deze zijn allemaal standaard in Final Cut Pro aanwezig. 

Ik geef hieronder enkele linkje naar YouTube filmpjes, waarin het gebruikt hiervan uitgelegd wordt. Ik hoop dat je voldoende Engels verstaat om dit te volgen.

De compressor:

https://youtu.be/yfDsJkxLVvk

Nog een aparte tutorial over de beste instellingen voor de Compressor:

https://youtu.be/72rtkuk9Gb0

En hier een tutorial van de befaamde Larry Jordan over de limiter:

https://youtu.be/KTGsxvUV6aI

FCPX werkt niet met starre sporen, zoals andere NLE’s. Alles mag in principe overal staan. Er is een ‘primairy story line, en hierin is alles gekoppeld. B-roll en titels staan in principe BOVEN die primairy storyline, audio fragmenten staan er onder. 

Bij een complexe montage, met veel muziek fragmenten, life geluiden, voice-overs en geluidseffecten kan e.e.a. er gauw onoverzichtelijk uit gaan zien. Er zijn daarom ‘Roles’ bedacht, een ‘laan’, bestemd voor een bepaald soort geluid. Afhankelijk van de ‘rol’ van een bepaald geluid, of videofragment.

Over het gebruik van ‘Roles’ en het nut er van kwam ik deze tutorial tegen:

https://youtu.be/lEf8Jv2LJDc

<<<

Na de pauze laat Hans van Woerkom een video zien uit 1989 over het fabricage proces in de fabriek van Brinkers aan de Bleiswijkse weg in Zoetermeer. De video begint met het komen aanrijden van een tankauto met vet vervolgens de ketels, het fabriceren van de plastic kuipjes het vullen van de kuipjes en in dozen doen en het wegrijden van de vrachtauto met de lading. Kortom een mooi stukje historie van een oude industrie die Zoetermeer rijk was. Hans vroeg zich af of er nu wel of geen voice-over bij moet. De meeste stemmen waren voor de voice-over.

Ton sluit de avond om 22.00 uur en bedankt Jan voor zijn presentatie en Hans voor zijn video.

2020-09-30


Verslag Filmgroep Zoetermeer 30 september 2020
Het is een bijna volle bak als Ton de avond opent. 15 leden zijn gekomen om eenpresentatie over MAGIX te zien. Ton heeft uit eigen voorraad een dasspeld microfoon meegenomen en aangeslotenop het mengpaneel. Iedereen kon alles verstaan.

Leo Scheen heeft zich de afgelopen weken ingeleefd om een presentatie over MAGIX te maken. Vanaf het eerste begin tot een complete film.

Hij begon met een intro video van Fabian Hüsken. zie ook https://www.youtube.com/c/FabianH%C3%BCskenMediaICT/videos

Goede tip van Leo, luister eens naar de muziek op het audio library kanaal https://www.youtube.com/c/audiolibrary-channel/videos

Hier kun je rechten vrije muziek vanaf halen. Bedankt Leo!

Hans van Woerkom laat een video zien over het Westerpark, een project waaraan hij twee jaar heeft gewerkt. Een prachtige video, mooie beelden, gemaakt met een iPhone. Mooi rustig pianospel met vogel geluiden op de achtergrond. De vogeltjes waren misschien een beetje te nadrukkelijk aanwezig, maar dit zit in de muziek.

De vraag van Hans is: moet er een voice-over bij deze film. De meeste leden vinden deze uitvoering prachtig dus een voice-over hoeft eigenlijk niet.


Jan de Bloois laat een speels filmpje zien over het bakken van een ei (uitsmijter).

Willem Koelewijn laat een kweekkast opzetten in zijn volkstuin.
Leuk op de muziek gemonteerde video met een tijd van 1 minuut, de eerste inzending?


Rien laat uit zijn beroemde archief een aantal video’s zien:

Big City een impressie van een drukke stad waar mensen lopen, telefoneren en druk bezig zijn. Rien kan het niet laten om af en toe mooie jonge vrouwen te volgen. En dit allemaal op de muziek van “Big City” van Tol Hansse.

De Frambozentuin een reportage van wat er allemaal moet gebeuren voor de framboos in het wel bekende groene doosje ligt. We zien de irrigatie, het uitdunnen, het inspecteren op beestjes en een interview met de eigenaresse van deze frambozen kwekerij.

“Er was eens” een video over de Neanderthaler die vanuit het zuiden van Europa naar Drenthe trokken waar zij hun doden begroeven in/onder Hunebedden.

Ton sluit de avond en bedankt iedereen.

2020-09-23

Verslag Filmgroep Zoetermeer23 september 2020

Ton opent de avond om precies acht uur!Er zijn op dat moment 9 personen, exclusief de voorzitter en Floor. Tijdens de opening komen er nog twee leden binnen.

Vanavond staat op het programma ‘Laat zien wat je hebt’.

Dus: heb je een film of filmpje ‘in de steigers’ staan, en je komt niet verder of je wilt advies over muziek, voice-over, of wat dan ook: neem het mee, laat het zien, dan praten we er over!

Het eerste filmpje wat vertoond wordt is van Jan de Bloois en gaat over het in elkaar zetten van een kast. Men vond de muziekkeuze prima, en er waren geen opmerkingen over de montage. Was je er niet bij deze avond? Dan kun je het filmpje ook hier zien: https://youtu.be/PPR9mrCRrskHet tweede filmpje heet ‘D 27’ en is van Ton. Het gaat over het grootste hunebed in Drenthe. Het is een ruwe opname, met drie soorten muziek, bedoeld om uit te vinden welke van de drie het beste bij de beelden past.De meesten vonden het tweede stukje muziek het meest geschikt.

Ook had Ton een vraag over de eindtitel, met als achtergrond een close-up van een van de stenen. Wit, grijs, geel of groen? Jan deed de suggestie wit met een klein zwart randje. Het derde filmpje was ook van Ton, en ging over Kamp Westerbork.

Ook hier een vraag over de muziek. Het moet natuurlijk droevige muziek zijn.

Een van de door Ton voorgesteld muziekstukken zou zeker geschikt zijn. Jan deed ook nog een suggestie, namelijk ‘The funeral of Queen Mary’, te beluisteren op https://youtu.be/OeYJPRzZH2g 

Het vierde filmpje was van Just. Gefllmd met zijn nieuwe drone. Het ging over de sloop van de flat aan de Diederik van Teilingenlaan. De gekozen muziek was te kort, maar met behulp van Audacity heeft hij dit vrijwel onhoorbaar verlengd. Jan legde nog uit, dat met behulp van markers in Final Cut een stuk muziek makkelijk te timen is, waardoor er ook makkelijk op de maat van de muziek gemonteerd kan worden, maar ook verlengd of ingekort.De beelden van Just, maar dan met muziek die er door Jan de Bloois bijgeplaatst is, zijn te zien op https://youtu.be/yUmjaoJqjcg

Het vijfde filmpje was van ons Drentse lid Rien. De titel is Selamat Datang en gaat over Bali, ‘de parel van Indonesië’. Een mooie reisdocumentaire, met een opvallende goede voice-over. De teksten zijn goed, en de muziek, voornamelijk ter plekke opgenomen, is mooi. 


Na de pauze ging Gert-Jan Tates verder met zijn film over een amateur band die aan het oefenen is in een geluiddicht gemaakte container. De Band wordt gevolgd vanaf de oprichting tot en met de generale repetitie. Een leuk onderwerp, en een leuke montage. 

Het tweede filmpje van Gert-Jan ging over Sail 2015. Een sfeervol filmpje met als muziek ‘Sailing’ van Rod Steward. Een leuke sfeerimpressie.Hierna was Hans van Woerkom aan de beurt. Hij maakt altijd mooie reisfilms, en deze keer liet hij de film zien van zijn reis naar Peru. We hebben met plezier naar de lange versie van deze film gekeken, de korte versie is te zien op het Vimeo-kanaal van Hans, https://vimeo.com/238469077
Hiermee kwam een einde aan een avond vol met leuke en/of mooie films. Het was wat later geworden dan anders, maar dat vond niemand erg. Voor herhaling vatbaar dus!

Opgetekend door Jan de Bloois

2020-09-16

Verslag Filmgroep Zoetermeer 16 september 2020Ton opent de avond en verwelkomt de 13 leden. Deze avond zal Jan de Bloois specifieke vragen van leden beantwoorden over FCPX. Zo zult je altijd zien dat er een ‘ pdate' is en dat daar even  op moet worden gewacht. 

Ondertussen kijken we naar twee video’s van Jan.

Een fietstocht door de Alde Feanen, een natuurpark in Friesland een kleine 20 kilometer ten zuid oosten van Leeuwarden.Mooie beelden, fietsend door dit gebied.

Tweede film van Jan is het leggen van laminaat opgenomen als timelaps.

De “update” is nog bezig dus een film van Gert-Jan. Het is een animatie van het Schlieffenplan.

Natuurpark Alde Feanen

Het Schlieffenplan is het plan dat de Duitse generaal Alfred von Schlieffen (1833-1913) ontwikkelde om in geval van oorlog met Frankrijk laatstgenoemd land zo snel mogelijk te kunnen overrompelen. Gert-Jan heeft een oude kaart maar ook een kaart met animatie. Hij vraagt zich af welke hij het beste kan gebruiken. De zaal reageert met een aantal suggesties.
Ondertussen is de “update” afgerond en Jan kan beginnen met zijn presentatie.Alles heeft hij als een Youtube filmpje gepresenteerd. https://youtu.be/S4bHPowbuKk

In de pauze zijn de drankjes op rekening van Jan omdat hij 17 september 68 jaar wordt. Dank je wel Jan en een fijne verjaardag.

Rob Alewijnse geeft uitleg van zijn laatste video van Niki de Saint Phalle. Door een effect toe te passen, dat een verloop van een beeld creëert lijkt het dat een beeld dat zich herhaalt, langzaam wegrolt. Leuk en goed gevonden. In onze, andere, montagepakketten zit ongeveer hetzelfde effect. Even zoeken.

Hans van Woerkom is kortgeleden naar het Belgische natuurpark Pairi Daiza geweest.Pairi Daiza is een dierenpark in Cambron-Casteau en is opgericht voor het behoud en de bescherming van bedreigde diersoorten. Het ligt vlak tegen de Franse grens. En we kennen Hans die er weer een goede video met een goed verhaal van heeft gemaakt.

Pairi Daiza

Wim Beij sluit de rij van video’s deze avond met een bezoek aan Kasteel Amerongen.Kasteel Amerongen is een kasteel in de uiterwaarden van de Neder-Rijn in de buurt van het Utrechtse dorp Amerongen. We zagen Wim met zijn vrouw en Jacques van Herten met Desi. Een eerbetoon aan een goed video lid.

Kasteel Amerongen

Gert-Jan heeft nog tip voor het BBC geluiden archief. Het komt voor dat je video toch niet dát mooie geluid heeft opgenomen dat je wilde. Dan is het ‘ enen' van prachtige opnamen van de BBC een fluitje van een cent. http://bbcsfx.acropolis.org.uk

Ton bedankt iedereen voor zijn bijdrage en wenst Jan nogmaals een goede verjaardag toe.

Volgende week een avond voor iedereen die nog niet tevreden is met zijn/haar video en graag advies wil.

2020-09-02

Verslag Filmgroep Zoetermeer 2 september 2020

Na zo’n vijf maanden zijn wij als Filmgroep Zoetermeer weer bij elkaar. Het is een gepuzzel geweest om het maximale aantal leden in de zaal te krijgen.

Om niet het risico te lopen om geïnfecteerd te raken zijn er vijf afmeldingen en 3 leden zijn nog op vakantie. Een aantal leden zijn afwezig zonder een reden.
Cees Boef heeft door persoonlijke omstandigheden zijn lidmaatschap opgezegd.

Ton stond stil bij het overlijden van Eddy Jansen en Jacques van Herten. Twee leden die markant waren voor de Filmgroep.

Een aantal mededelingen: de buitendeur blijft open voor de nodige ventilatie, de koffie is deze avond gratis en aangeboden door het bestuur en Floor zal in de komende week ons verzoeken € 20,00 over te maken voor het lidmaatschap van de NOVA en ZH’12.
Ton hoopt deze week een nieuw programma te maken tot aan de kerstvakantie.

Tijd om te gaan starten met het vertonen van videoproducties van onze leden.

Gert-Jan Tatus heeft een mooie documentaire gemaakt: Centrum Kanaal. Dit kanaal verbindt de rivier De Maas met de Schelde en bij de Belgische stad La Louvière, ligt een groot complex van scheepsliften. Deze scheepsliften staan op de Wereld Erfgoedlijst van de UNESCO. Door het grote verval in het kanaal worden de schepen omhoog en omlaag getakeld.Het is een goede documentaire. Een goede voice-over stem en goede ondersteunende muziek.

Scheepslift van Strépy-Thieu

John Riegen liet een video zien van Arthur Hoppener die bezig was zijn huis aan het schilderen. Een komisch filmpje met een paar versnelde beelden.
Een korte video AURA gaf in 7 seconde weer wat hij ziet als een soort van migraine aanval heeft.

Rien haalde iets uit de oude doos en heeft een video over Obidos opgepoetst.
 

Het middeleeuwse stadje Óbidos is een van de meest pittoreske en best bewaarde vestigingsstadjes van Portugal.


Leo Scheen heeft een DJI OSMO Action camera die hij heeft uitgeprobeerd op de fiets. Samen rijdt hij met zijn vrouw Adrie rond Pijnacker, ondersteund met muziek van Queen, “I want to break free”.

Just heeft een DJI Mavic Mini Drone en heeft opnames gemaakt van de sloop van het laatste flat in Palenstein.

Rob Alewijnse komt met video’s van “Bombardement Rotterdam”, een kleurimpressie van beelden van de overzichtstentoonstelling van Niki de Saint Phalle in het museum Beelden aan zee.

Jos Houdijk sluit de avond af met een verslag van de sloop van het oude pand van Hokatex in Voorburg en het nieuwbouwproject dat daar voor in de plaats kwam: “Vlietoevers”.

Het is weer ouderwets gezellig geweest en Ton sluit de avond en bedankt iedereen voor zijn inbreng.

2020-09-09

Verslag Filmgroep Zoetermeer 9 september 2020


Ton opent de avond met de mededeling dat Ferd Grobben wegens drukte, onder andere MIDVLIET TV heeft besloten zijn lidmaatschap bij Filmgroep Zoetermeer op te zeggen. Nog even met elkaar een aantal ideeën besproken voor de agenda. Vanavond zijn er 10 leden aanwezig.

Gert-Jan Tates heeft een video (twee delen) over IJsland naar aanleiding van het 40-jarig huwelijk in 2018.

 

Een goede weergave van een mooi vakantieland. Erg goed is de dubbele voice- over samen met zijn vrouw. Erg knap gedaan is de intro titel met bewegende lijnen. En goede muziek/geluiden verhouding. Muziek die ook werd gebruikt in de reisprogramma’s van Floortje Dessing.


John Riegen heeft een video uit zijn archief gehaald: “Het Mentor Project”.

Het project zet zich in voor leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool. Het Mentorproject werkt met jongvolwassenen in de leeftijd van 18-23 jaar die, gedurende een heel schooljaar, één dag in de week, minimaal één uur door willen brengen met een basisschoolleerling. De bedoeling is dat de leerling in de mentor een grotere broer of zus vindt die met hem of haar leuke dingen gaat doen, een luisterend oor biedt, maar waar je ook een goed gesprek mee kan voeren. Hij wist niet meer met wie hij dit heeft gefilmd. (iemand?)
Zijn tweede film is een korte uitleg over scherpte diepte. Helaas viel de tekst weg waardoor het een beetje onbekend overkwam.

Ton laat zien dat je prachtige “dronebeelden” kunt maken met ….. Google Earth.
Met een screen recorder neem je het beeld van Google Earth op. Je kunt Google Earth met je muis besturen dus inzoomen en roteren.

Hij zal er nog een korte handleiding van maken. 

Leo Scheen liet op zijn laptop zien hoe hij met een oud plaatje op een cel (vroeger werden deze gebruikt om tekenfilmpje mee te maken) een leuke titel kan maken. Opmerking; beter is het plaatje te bewaren als een png file. Een png file blijft te allen tijde scherp als je deze gaat bewerken dit in tegenstelling tot een jpg file.

Rien sluit de avond af met de video “The Great Irish Exodus”.
De leefomstandigheden in Ierland rond het midden van de 19de eeuw waren bar en boos. De bevolking nam snel toe, maar dit was niet bepaald gunstig. Ongeveer driekwart van alle arbeiders zat zonder werk mede veroorzaakt door de industrieel revolutie.
De Ieren waren erg afhankelijk geworden van aardappels en dit werd pijnlijk zichtbaar tijdens de Ierse aardappelhongersnood van 1845. Een groot gedeelte van de oogst mislukte dat jaar door een aardappelziekte en tot 1849 zou geen enkele oogst slagen. Dit was het moment om te emigreren naar de Verenigde Staten. De gevolgen voor Ierland waren desastreus. Het land verloor in deze periode 2 miljoen inwoners; 1 miljoen aan de gevolgen van ziekte of ondervoeding en 1 miljoen aan emigratie.

Ton sluit de avond af.

 

2020-03-04

Verslag Filmgroep Zoetermeer 4 maart 2020

Ton opent de avond en verwelkomt Bernard Benner voormalig lid van Toverlint uit Gouda en dochter Linda. Beide werken met Adobe en willen bij onze club meer gevoel met het filmen krijgen.

Afmeldingen waren er van Hermien, Cees, Jacques, Rob Vrolijk, Anthoni, Leo Scheen, Harry en John Riegen.

Arthur merkte op dat men voorzichtig moet als men griep- of verkoudheid verschijnselen bemerkt dat men thuis blijft en niet op club andere leden mogelijk zal kunnen aansteken.

Op het programma staat de 1-minuut filmavond maar is zoals bekend verschoven naar een latere datum. Ideeën voor de 1-minuut film?
Er zijn al een aantal leden die al plannen hebben voor een leuk filmpje!

John Sterk komt met een voorstel om de huidige montage systemen separaat maar toch gezamenlijk te laten zien zodat je de systemen onderling met elkaar kunt vergelijken.

Nu Ferd ook regelmatig filmpjes maakt voor Midvliet TV attendeert hij ons er op dat regelmatig naar lokale zenders te kijken (bijv. Ziggo, kanaal 41) ook genoeg inspiratie is te halen voor het maken van korte filmpjes.

Hans IJdo en Leo van Dijk hebben zich opgegeven voor een Magix training van het HCC.

Jan wil op 11 maart een en ander laten zien dat je muziek op een mini keyboard kunt maken aangesloten op een iPad.

Genoeg gepraat.

Theo laat zijn Multicam film zien. Hij heeft geen kleurcorrectie toegepast. Hij liep tegen een probleem aan.

Jan de Bloois laat zijn Multicam film zien.

Voorstel van John Sterk om van de Multicam een 1-minuut filmpje te maken van leuke of grappige uitspraken.

Jos heeft een film van zijn familiebedrijf “Drukkerij Excelsior” gemaakt. Het bedrijf bestaat in juni 100 jaar. Het is de bedoeling dat de film tijdens de open dag wordt vertoond. Het is een goed product geworden alleen zou er een ander stukje muziek onder moeten. Maar goed, Jos heeft nog een paar weken.

Arthur liet een filmpje zien van de upgrade van zijn Mac. Een aantal weken geleden heeft hij een “lange” versie laten zien maar nu is het een korte, snelle en toch overzichtelijk filmpje geworden.

Rob Alewijnse laat een op-de-muziek-gemonteerde film zien over een expositie van de wereldberoemde Nana's van de Franse beeldhouwer Niki de Saint Phalle. In het Museum Beelden aan Zee. Leuk gevonden zijn de opnames die worden verkleind tot venster in het totaalbeeld.

Ferd toont zijn filmpje gemaakt voor Midvliet TV met Alice Hooft als interviewster over De Kunstgroep Wassenaar die twee exposities houdt in “Galerie in de Molen”. Egbert van der Does - schilderijen, houten beelden en Josée Bastiaenen - beeldhouwen in glas vertelden enthousiast over hun kunst. Terugkijken? https://www.youtube.com/watch?v=Q8rtGSGr5Yo

Het thema 1-minuut is dan niet vanavond maar Ton en Theo laten hun koffietijd film zien.

Jan de Bloois komt met twee trailers van de Oorlogsgravenstichting. De eerste over de onderzeeboot O13 en de tweede trailer is Tarakan gelegen op Borneo.

John Sterk laat een filmpje van een paar jaar oud zien met de titel “We weten het beter”. Grappig wat John met een schilderijlijst kan doen. Het tweede filmpje is een stukje uit een serie films over gezondheid met als onderwerp Dementie.

Rien komt met “Vluchten kan niet meer” uit 2002. Een aangrijpende film over mensen over de hele wereld op de vlucht zijn voor oorlog, rampen en tegenspoed. Het lied kennen wij allemaal; Jenny Arean en Frans Halsema uit 1970.
Zijn tweede film is een 1-minuut film uit 2004
“Monument”. Een kort op elkaar gemonteerde film van televisie beelden over de aanslag op de Twin Towers.

Wim Beij sloot de avond af met twee films. Textiel Biennale impressie van het Textiel Museum in Rijswijk.
Zijn tweede film is de “
Taffah Tempel” in het Rijks Museum van Oudheden in Leiden. Hier laat Wim de tempel kleuren, schudden en uiteindelijk in elkaar storten


Ton Sloot deze avond af en bedankte iedereen.

2020-02-26 Jaarvergadering

Verslag Filmgroep Zoetermeer 26 februari 2020

Vanavond is de Algemene Leden Vergadering. 

Afgemeld waren: Arthur, Wim Beij, Rob Alewijnse, Rob Vrolijk, Jacques, Tine en Ferd. Dit gaf als resultaat dat 24 leden aanwezig waren. Harry, voorzitter a.i. opent de vergadering. Verslag van de vergadering volgt.


Algemene Leden Vergadering 2020 (foto: John Riegen)

Belangrijkste moment van de avond was het aanstellen van de nieuwe voorzitter t.w. Ton Smit.

Ton ontvangt de voorzittershamer van Harry (foto: John Riegen)

Na de pauze is het tijd voor een aantal video’s.

Ton laat zijn video zien over de multicam opnames met een speciale vraag aan Jan of FCPX ook teksten en afbeeldingen kan importeren in de titel applicatie. Ja, dat kan. In Magix is dit niet mogelijk maar de plug-in van NewBlue Titler Pro kan dit wel. We gaan daar op 25 maart uitgebreid op in als Jan over titels gaat praten/presenteren.

Leo Scheen laat ook zijn multicam film zien maar dan gemonteerd op uitspraken van de twee gasten. “Ik heb er verstand van” en “dit is een misvatting”.

Rien laat een filmpje zien over Giethoorn met als titel: “Waterlanders Giethoorn”.
De film is gebaseerd op de film van Bert Haanstra “De Fanfare”. Leuke impressie van festiviteiten in Giethoorn. Klein minpuntje, de voice-over balans is niet altijd goed.

Ton sluit de avond en wenst iedereen een prettige avond.

2019

2017

2016

2015


2015-12-09 Oogst van het jaar

Alhoewel het begrip "Oogst van het jaar" wat anders bedoeld was. hadden we toch een avondvullend programma. We zullen maar aannemen dat de makers dit jaar met deze films bezig zijn geweest.

Allereerst zagen we een film van Jan Boelhouwer "1961-1963 Films van Opa Naves", een digitale versie van oude opnames op dubbel-8 filmformaat. De kleur en de scherpte was niet wat we nu gewend zijn, maar de herinnering aan deze periode was daarvoor des te groter. We zagen Jan in zijn jongere jaren, spelend met zijn opgroeiende kinderen, zoals velen van ons zullen herinneren van de eigen films. Een deel van de films was nog in zwart-wit, hetgeen niet iedereen direct was opgevallen.

lissabon

Met Theo Loomans gingen we naar "1972 Portugal", een rondreis per auto. Een film van bijna een uur was door Theo weer ingeladen vanaf een DVD en bewerkt tot een versie van minder dan 30 minuten. Ww zagen ondermeer beelden van Braga (met de bekende kathedraal), Porto met aandacht voor Portwijn, een brug van Eiffel (een van de twee door Gustav Eiffel ontworpen bruggen) en het standbeeld van Don Pedro IV.

Via de vissers van Nazare en het bezoek aan een wijnproducent, kwamen we terecht in bedevaartsoord Fatima. Theo gaf daarbij een korte uitleg over het ontstaan van deze Maria bedevaartplaats.


Via Cabo Espichel kwamen we in Lissabon en zagen ondermeer een replica van het bekende Christus beeld van Rio de Janeiro. De rondreis werd afgesloten in de Algarve.
Deze kortere montage kon door allen worden gewaardeerd.

Na de pauze begonnen we met een door Ben meegebrachte film, niet van hem zelf, maar wel met de vraag hoe dat gemaakt zou kunnen zijn. Het was een videoclip van Katie Melua en het lied "I cried for You". Naast de mooie stem was er ook aandacht voor de beelden. Na twee keer draaien kon men wel enigszins vermoeden hoe de film zou kunnen zijn gemaakt. Wil je de film nog eens zien dan kan dat bij onderstaande link:

https://www.youtube.com/watch?v=OGnNcLi5SmY

Van Ben zagen we ook fragmenten van Cultuur Lokaal 2015 en wel het gedeelte na de pauze. Daarbij kwamen de optredens in beeld van de turngroep van ProPatria, alsmede een optreden van de Cadenza Theateropleidings groep en een soliste.
Vanwege de tijd werd besloten om het restant mogelijk op een later tijdstip te bekijken.

Toch een avondvullend programma met zeer uiteenlopende bijdragen.


2015-12-02 Vakantiefilms

Vakantiefilms zijn een speciale groep films warvoor altijd wel belangstelling is en waaraan velen wel willen meewerken. Zo ook deze avond. Het begrip "vakantiefilms" was bewust wat ruim gehouden.
We begonnen met een paar films van Jacques van Herten, waarbij het begrip vakantie beperkt was tot een dagtrip. De eerste film "Paleis het Loo 2015" had als onderwerp de parade van de zomerkoning. Veel vreemdsoortig geklede bezoekers/deelnemers voerden de hoofdtoon. Een mooie kleurrijke registratie van dit onderwerp met een goede mix van live geluid en inserts.

Nog kleurrijker was de tweede film "Bollemvelden in beeld" met beelden van mooie bloemen rond het kasteel Keukenhof in Lisse. Volgens maker was hij wel enkele keren terug geweest om aanvullende beelden te schieten. Een goed beeld van de bloemen, maar ook van de drukte eromheen.

De derde films "Castlefest" bracht ons weer bij fraai uitgedoste figuren, waarbij de interviews werden gedaan door Desi. Hierdoor kregen we een goed beeld van de motivatie achter deze verkleedpartijen. De maker kan iedereen aanraden om zo'n onderwerp ook eens te filmen.

Van geheel andere aard was de bijdrage van Just Vecht. Zijn vakantie en vrije tijd wordt veelal gevuld door waterpolo. Zo ook deze bijdrage van een Bedrijfs waterpolo toernooi bij de Gouwe in Waddinxveen. Naast de bekende beelden van poloërs in het water nu ook het voorstellen van de verschillende ploegen en ingelaste beelden van een gesprek via Skype van een van de initiatiefnemers in Thailand. Zelf kwam hij als gesprekspartner daarbij ook in beeld.

Na de pauze een via multicam-techniek gemaakte film  "Zee" over het optreden van twee zangeressen (Nel en Ineke, samen het duo "Wij van Fleur" vormende) op verschillende locaties. De beelden van de zee dienden daarbij als onderwerp, bezongen door het duo.
Het kwam fraai over, waarbij het ook een voordeel was dat in alle gevallen gezongen werd met een geluidsband.

De avond werd besloten met een tweetal films van Harry van der Burgt over zijn vakantie in Brazilie. De eerste film "Op bezoek bij Huub en Afra" had als onderwerp de hoofdstad Brasilia en het verblijf bij familie. Verschillende gebouwen, ontworpen door architect Oscar Niemeijer, die pas enkele jaren geleden op 104 jarige leeftijd is overleden, kwamen daarbij in beeld. Het is een zeer planmatig gebouwde stad die in de zestiger jaren van vorige eeuw in korte tijd werd gebouwd. Grote contrasten tussen de mooie ontwerpen van Niemeijer en de blokkendozen voor bouwers van de stad en ambtenaren.

De tweede film had als onderwerp "Salvador do Bahia" , een aan de oostkust gelegen stad met een zeer gemengde bevolking en in het verleden de hoofdstad van Brazilie. Ook begon hier de Portugese invloed.
De oude binnenstad staat op de werelderfgoed lijst van de Unesco en wordt in snel tempo gerestaureerd.
Al met al een zeer gevarieerd aanbod aan films met uiteenlopende onderwerpen.


2015-11-11 Multicam 1 Opname

De eerste van een drietal avonden over "Multicam" onder leiding van John Sterk.De belangrijkste reden om met multicam te werken is dat je meerdere beelden hebt voor het monteren van de beelden. Je weet vooraf vaak niet wat in beeld komt. We kiezen dan voor opnemen met meerdere camera's, bijvoorbeeld bij een toneelvoorstelling, een musical of zelfs een interview. Belangrijk daarbij is dan midden voor een vaste camera hebben die altijd goed beeld heeft om op terug te kunnen vallen. Hieraan koppelen we bij voorkeur het geluid. Controleer dit bij opname door te werken met een hoofdtelefoon. Achteraf beluisteren van de opnamen heeft geen zin, ook achteraf bekijken van de beelden is niet zinvol. Wat we wilden opnemen is dan toch voorbij. Daarnaast kunnen we meerdere camera's inzetten vanaf de zijkant. Als we nog meer camera's hebben kunnen we links en rechts mensen inzetten met de vrije hand, waarbij we vooral denken aan het maken van close-ups.

Ken je camera!

Natuurlijk moeten we zorgen voor goede opnamen, waarbij instelling van de witbalans en de belichting belangrijk zijn. Voor de belichting kan het wenselijk zijn gebruik te maken van de spotlight instelling van de camera, zodat in elk geval het belangrijkste stuk goed van belichting is tegen een vrijwel altijd donkerdere omgeving. De automatische witbalans schakelen we UIT en maken gebruik van een vaste instelling als bijv. kunstlicht. Een verkeerde witbalans is minder problematisch dan een automatische witbalans.
De belichting zetten we vast. Eventuele verschillen tussen de camera's kunnen we achteraF nog wat op elkaar afstemmen bij de montage. Je moet dan wel weten hoe je een afwijkende belichting kunt corrigeren. Bij een vaste instelling kun je de totale opname in een keer aanpassen. 
Bij de belichting is het belangrijk dat de huidtinten (zebra op bijv. 20%) goed zijn.
Uiteraard besteden we ook voldoende aandacht aan het geluid omdat een te zwakke of een overstuurde opname de synchronisatie op geluid bemoeilijkt. Werken met een filmklap voorkomt deze synchronisatie problemen.

Bij het werken met meerdere camera's moet je de klokken zo goed mogelijk gelijk zetten, het geluid goed instellen, de belichting goed regelen en natuurlijk de scherpstelling goed verzorgen. Zoom in voor een goede scherpstelling, zet vast en zoom weer uit naar de gewenste beelduitsnede. Maak ook afspraken over de gewenste uitsnede van het beeld, stem dat op elkaar af en blijf daar ook bij. Ga niet op eigen houtje de instelling veranderen, tenzij je een volledig vrije rol hebt. Denk echter wel mee en blijf kijken naar wat je opneemt.
Stel alle camera's in op hetzelfde opname formaat, omdat anders omrekenen noodzakelijk is.

2015-10-07 NoPro technisch

Als eerste vroeg Ben Verbeek aandacht voor de verschillen in kleur bij gebruik van verschillende camera's bij het opnemen van een uitvoering als Cultuur Lokaal. Naast een vooraf afstemmen van de witbalans van de camera's blijft er tijdens de opnamen weinig mogelijkheden over. Vooral het spelen van het belichtingen team is daarbij een groot probleem. Zij spelen graag met kleuren en gooien soms een spot op een blank gezicht, waarop de camera onvoldoende kan anticiperen. Alleen achteraf wat aanpassen blijft over.
Ben liet ons ook opnamen zien van een Hindoestaanse groep, waarvan de beelden later ook gebruikt werden voor een uitzending van de Hindoestaanse omroep.

Just Vecht vertelde op deze technische avond wat over zijn zelfbouw voorbeelden en hoe deze waren ontstaan. Daarnaast liet hij voorbeelden zien van met de statieven gemaakte films. Zijn constructies zijn even eenvoudig als doeltreffend, gemaakt van plastic pijpen en daardoor geen te hoge belasting tijdens zijn opnamen van waterpolo wedstrijden. Zodra de foto's beschikbaar zijn zullen we deze toevoegen aan het artikel. 

En natuurlijk was ook het fenomeen van de maan van het weekend volop onderwerp van gesprek. Enkelen waren er zelfs voor wakker gebleven om er opnamen van te maken. Van John Riegen is bijgaande foto van de maan.


Naast de technische aspecten was er ook ruimte voor films. Met Jacques van Herten kregen we een reisje aangeboden met de "Brockenbahn", een toeristisch evenement in de Duitse Harz waarmee ook de hoogste berg van dit gebied kan worden bereikt. Kies je voor een open wagon heb je het beste uitzicht en de beste mogelijkheden voor het maken van filmopnamen. Nadeel is dat je ook wel eens last krijgt van de soms zwarte rook van de kolen gestookte locomotief. Het mooie uitzicht maakt dan weer veel goed.

Dichter bij huis was het "Vliegerfestival Scheveningen", eveneens van Jacques. Mooie opnamen van verschillende vliegers en de enthousiast vertellende eigenaren daarvan. Ook de grootste vlieger viel te bewonderen en door het geschikte weer zelfs vliegerend te zien.

Eveneens niet te ver weg was een film van Jacques over een "Zomerwandeling Meyendel". Mooie beelden van een prachtige wandeling door dit duinengebied, de basis voor ons drinkwater van Dunea. Natuurlijk mocht ook de hond en echtgenote hierbij een belangrijke rol spelen als rode draad om leverancier van een gewenste toelichting.

Een door Jacques in het thema zomeritems gemaakte film was "Verhalen bij de sluis". Velen van ons kennen de sluis bij Leidschendam, hetzij als toeristische attractie, hetzij als opstopping in vroeger tijden. Leuk verhaal en mooie beelden van passanten per boot of zomaar gebruik makend van de aanwezige terrasjes. Met mooi weer is het dan extra mooi. 
Dat een uitnodiging van je electriciteits leverancier nog niet zo verkeerd is zagen we in de film "Blijdorp", eveneens van Jacques. Mooie opnamen van dieren, leuke vormgeving. En het weer moet je dan maar op de koop toenemen.

En dan die montage van beelden op de muziek. Voor iemand die zelf zegt geen muzikaal gevoel te hebben een mooie prestatie.
2015-10-14 NoPro filmisch

Na enkele mededelingen over onze ziekenboeg werd overgegaan op het vertonen wat meegebrachte films.
Begonnen werd met een verslag van Just Vecht over een "waterpolo wedstrijd". De opnamen waren gemaakt met zijn speciale statief, zoals hij dat vorige week had laten zien en de opbouw en werking ervan had besproken. We kregen een mooi beeld van een wedstrijd, maar wellicht dat een opstelling met een vast statief een stabiler resultaat had opgeleverd. Volgens de maker zitten aan zo'n opdracht ook wat specifieke wensen van de trainers  vast, zodat niet alles mogelijk is. Hij zal echter proberen om een proef te nemen.

Vervolgens keken we naar een tweetal films van Harry van der Burgt, gemaakt tijdens een vakantie met een paar minder validen. Allereerst bezochten we een Vogelpark Plantaria, waarbij vooral de rust in het park opviel. Een aantal exotische dieren kwam voorbij en natuurlijk mochten een paar pony's niet ontbreken. Het filmen is dan een verhaal op zich, omdat het gezelschap niet zomaar te sturen is. Helaas is het park inmiddels overgenomen door grote buurman Irrland, waardoor wel het park nog bestaat, maar de rust vervangen is door de levendigheid van een pretpark. Voor de vogels was helaas geen plaats meer.

De tweede film ging over een bezoek aan de plaats "Kevelaer", de grootste bedevaartplaats van Noord-west Europa met meer dan 1 miljoen bedevaartgangers per jaar. Naast een kijkje bij wat winkels mocht een impressie van een bedevaart niet ontbreken.

Na de pausen maakten we met Jacques van Herten een "Walk in the park", een verslag van een evenement in een park in Leidschendam-Voorburg met veel activiteiten voor kinderen. Dit sociaal-cultureel evenement, gehouden eind mei, is voor herhaling vatbaar.

"Combi Vlietland", eveneens van Jacques was een registratie van een zeilwedstrijd georganiseerd door de Vlietzeilers. Mede door her gebruik van beelden opgenomen met een drone kregen we een mooi beeld van bovenaf. De voorzitter van de zeilclub kwam uitgebreid in beeld en vertelde een en ander over de wedstrijd en de gebruikte boten. Daardoor kregen begrippen als Optimist A en B, Splash en Laser voor de kijker een wat diepere betekenis. 
De laaste film van Jacques was van zeer recente datum. "Recordpoging Kom uit de kast" was een verslag van een poging in de gemeente Leidschendam-Voorburg om meer aandacht te geven aan de coming-out day van afgelopen weekend. Uiteraard kreeg ook de regenboogkast de nodige aandacht en wist een komisch duo aandacht te vragen voor het GLTB begrip, staande voor Gay, Lesbo, Transgender en Bi-sexual.


2015-09-16 NoPro filmisch

John Riegen liet ons beelden zien die gemaakt waren tijdens een brainstorm sessie van een speelfilm, destijds nog met de werktitel Anton en Antoinette. Hierbij speelde het gedrag van mensen een rol. Diverse clubleden herinnerden zich deze avond, maar hadden de beelden nooit eerder gezien.

John Sterk liet wat voorbeelden zien van een door hem gemaakte serie films over de gezondheidszorg. Deze films waren bedoeld als instructiefilm voor verplegenden en hun omgang met cliënten. Verschillende typen kwamen aanbod, zoals mediator en supporter, met goede en foutieve voorbeelden. In deze tijd van toenemende druk op de zorg zeker actueel.

"Landschapspark Duijvenvoorde" was de inbreng van Jacques van Herten. Het is een laatste groene verbinding van de duinen (o.a. De Horsten) met de groene polders. Het park heeft veel te bieden, maar de boodschap is dat het onderhoud kostbaar is en dat spelregels nodig zijn voor het beheer en gebruik ervan. Enkele luchtopnamen waren gemaakt met een drone en goed toegepast in de film. De voice-over van de film werd verzorgd door Anette de Vries, directeur van Duijvenvoorde. Jacques vertelde dat deze dag ook opnamen werden gemaakt door Unicity TV. Bij de uitzending hiervan bleek toch wel sprake te zijn van enig "proletarisch winkelen", als je het gebruik van andere beelden zo mag noemen.

Een zomeritem was "Beeldenwandeling Westbroekpark", gemaakt samen met Desi. Veel beelden en een kleine selectie van de meer dan 20.000 rozen in het rosarium. Om met de slotwoorden van Desi te spreken: "Een echte aanrader".

Eveneens over een kasteel was de film "Dag van kasteel" van Huis de Pauw in Wassenaar. Verschillende kastelen stellen dan hun deuren open voor bezoekers om deze te laten kennismaken met vergane glorie. Volgens Jacques maak je dan op zo'n dag ter plekke opnamen en zie je thuis wel wat ervan te maken valt. Veelal pakt dat bij hem zeer goed uit. 

2015-09-09 Opening

Na de vakantieperiode werd het seizoen op 9 september weer geopend. Naast een geanimeerde discussie tijdens de koffie, keken we toch ook naar een paar films. Just Vecht had voor ons een film van de "Model Aero Club Herenthals" over het vliegen met model vliegtuigen. Daarbij zitten hele kunstwerken en het is knap hou deze met een paar lijnen worden bestuurd.

Uit het archief een paar films op de wijze van "U vraagt en wij draaien". Zo zagen we "Niagara Falls" van Joe Toet uit 1997. Mooi verhaal met achtergrond informatie over deze waterval. Van Jaap Leeuwe zagen we "Flores". Over de gebruikte stem was wat misverstand.

Willem Koelewijn nam ons mee naar "Port en Besson" (2012). We kennen allemaal Willems passie voor het oorlogsverleden. Ook deze film past in de serie films over de invasie in Bretagne en wat er nog van over is.

Terug naar de herinneringen van vroeger was "Vis afslag Spakenburg" uit 1979. Voor ons als kijkers een beeld van hoe het er vroeger in Spakenburg was. Natuurlijk kon en stukje nostalgie over de Fa. Koelewijn niet ontbreken.

Laatste film van de avond was wederom van Willem en ging over "Bayeux". Naast beelden van de begraafplaats nu ook beelden van de beroemde kathedraal en haar verering van Maria. Mooie beelden en veel aandacht voor details.2015-08-26 Onderwerpen

De laatste avond van de vakantieperiode werd besteed aan het aandragen van onderwerpen voor de komende tijd. Daarbij kwam vooral aan bod: Voice over (zowel de techniek, het uitschrijven van een verhaal en de gebruikte stem). Ook titels en gebruik van ondertitels werden genoemd. Wat moet in de aftiteling en wat is interessant om te weten? Overgangen wel of niet gebruiken, tussenbeelden maken en toepassen. Gebruik van inserts. Technische avond voor PC en FCPX, gebruik van kleurenmasker, geluid en muziek toepassen en hoe komen we aan de juiste muziek. Maken van een reportage. Gebruik van multicam en hoe de kleur te bewaken.

Daarnaast keken we nog naar films van Willem Koelewijn. Zo zagen we de versie "Auschwitz" met de Engelse ondertiteling en het herdenken van 70 jaar Market Garden. Van Harry van der Burgt zagen we twee versies van "De droom van Gaudi". De eerste uit 2005 over de droom van de architect en de nog steeds niet afgebouwde kerk. De tweede versie ging over de inauguratie van de inmiddels in 2010 geopende kerk, ingezegend door de paus, maar …. nog steeds niet klaar.

Uit het archief zagen we de film "Panta Rhei", alles beweegt, waaraan o.a. Jan Boelhouwer had meegewerkt. Eveneens uit het archief was de film "Stoommachine" van Gerrit van Doornen. Inmiddels vele maken gedraaid, maar het blijft leuk om naar te kijken.

Slotfilm van de avond was "Stenen kleuren het licht", een door Harry van der Burgt en John Riegen gemaakte film over de Dom van Trier. Met de bouw werd begonnen in de Romeinse tijd van Trier, maar steeds weer aangepast en verbouwd. De stenen vertellen het verhaal.


2015-05-06 NoPro filmisch

Hoewel al enige tijd geleden kregen we toch weer een Sinterklaas gevoel door een film van Just Vecht "Sinterklaasdans". De opnamen waren met een camera gemaakt tijdens een Sinterklaasviering van de waterpolo vereniging. Enthousiaste kinderen en leiding, maar geen ideale omgeving om een film te maken. Toch is Just erin geslaagd om er een toonbaar geheel van te maken. Door de afstanden moest veelal gewerkt worden met tele (wat wil je met zo'n zwembad voor de plek van de Sint).  Door afstand en galm in het bad was de stem van de leidster en de Sint wat moeilijk te volgen. Het enthousiasme was echter wel merkbaar,

arcen

Met Harry van der Burgt gingen we naar de bekende "Kasteeltuinen Arcen" en maakten een wandeling door de herfstachtige natuur. Rode draad was een stel met een rolstoel, maar gaandeweg werd deze rol ook overgenomen door een kind met een roze vest. De mooie natuur en entourage van het park waren voor enkele kijkers een uitnodiging om er ook eens naar toe te gaan. De film zou wat korter mogen, maar de opdracht van het rolstoel paar was helemaal vervuld.

Na de pauze maakten we een selectie uit onze filmcollectie en zagen achtereenvolgens: Stoommachine, Dansende kleuren, Ticket to heaven, H2O-vormen, Uit het goede hout gesneden, Op zoek naar … (Marieke) en Catedral Metropolitana.


2015-04-22 NoPro technisch


De ontwikkelingen in videoland gaan snel en de formaten wisselen elkaar af of geven zelfs de nodige problemen bij uitwisseling.
John riegen had geprobeerd om het traject van opname, verwerking en uitvoer enigszins in beeld te brengen.
Dit leverde problemen op omdat een schema niet zo eenvoudig te maken is.
Aan de invoerkant hebben we te maken met camera's die opnemen als DV, HDV en AVCHD om de bekendste te noemen.
Daarbij komen dan nog nieuwe formaten als 4k en zelfs al 8k. Het optekenen is altijd via compressie als Mpeg2 of MP4. Daarnaast hebben we nog begrippen als i (interlaced) en p (progressive). De meesten nemen nog steeds in interlaced op, waarbij bij latere omzetting naar mp4 informatie verloren gaat. Aan de andere kant is een vorm als 50p ook niet alles, omdat BD 50p niet begrijpt en ook oudere players hiermee problemen hebben. Probleem daarbij is dat 1080p50 geen standaard is. De norm 720p50 is dat wel en daarom een ideale standaard voor uitwisseling. Youtube werkt met 720p25. Verliesloos verwerken met bijvoorbeeld conversie naar Proress 422 of 444 (met alfakanaal) heeft de voorkeur. Opnemen in Proress 444 komt ook steeds meer voor.
Het verwerken levert met de huidige snelle computersystemen niet zoveel problemen meer op en vrijwel alle montage pakketten kunnen met verschillende formaten overweg. 

Problemen met microfoons komen regelmatig voor. Vaak is een minder goede verblinding de oorzaak. Opnieuw solderen is dan nodig, terwijl soms het gebruik van contactspray een oplossing is.Bij het opnemen in verschillende ruimten kan het geluid vaak erg verschillen ook bij dezelfde stem. Bij de montage is dat erg hinderlijk en moeizaam te corrigeren. Het beste is de microfoon zo dicht mogelijk bij de mond (bijvoorbeeld met een dasspeld microfoon) te houden. Een hengel kan ook maar is bij gebruik van meerdere camera's niet altijd een goede oplossing. We willen de microfoon immers niet in beeld hebben.

Een ander voorkomend probleem bij het werken met meerdere camera's is het kleurverschil. Soms is het gebruik van de automaat dan beter dan het met de hand instellen van de witbalans. Bij montage is nog wel iets te verhelpen door de opnamen van de camera met de meest neutrale kleuren als uitgangspunt te nemen en andere camera's hierop te corrigeren. Aanpassen kleur per shot is wat moeizamer bij de meeste systemen. FCPX heeft hier een handige functie als copy/paste van de aanpassing.

John Sterk liet ons vervolgens een paar films zien waarbij het begrip Color grading werd gedemonstreerd.
Een voorbeeld van color grading is te zien bij 
https://www.youtube.com/watch?v=GqbmT4Lx4uM

Als afsluiting van de avond keken we naar een film van Jacques van Herten over "Portretten van Kasteel Duijvenvoorden". Hierbij kwam het eerder behandelde probleem met microfoons aan de orde. Het verschil in geluid was wel hoorbaar, maar door het wisselen van locaties ook weer niet echt storend. Enkele opnamen waren wat te droog en konden best wat meer nagalm hebben. Een dasspeld microfoon zou hierbij een voordeel zijn. Enkele opnamen waren iets opgelicht met een LED lampje hetgeen een gunstig effect had.2014


2014-12-17 Slotavond

De tijd gaat best snel. Nog net voor de kerstdagen onze slotavond van het seizoen 2014. Een mooie opkomst en ook aardig wat films van verschillend pluimage. 
Begonnen werd met een film van John Riegen over "United Cheers", een dansgroep uit Zoetermeer en bekend van het optreden van de oudste groep bij ADO Den Haag. Inmiddels zijn hun wensen om internationaal te gaan,  zoals in de film uitgesproken, ook al uitgekomen.

De beste wensen werden uitgebracht door Ben Verbeek in zijn "Flight Simulator kerstboodschap". Leuk gevonden om op deze manier een boodschap te kunnen overbrengen en tevens zijn inleiding op de volgende film "Yellow Wings, "Vlucht over Pampus". Een vlucht over Pampus met een Boeing 737 simulator van Yellow Wings in Zoetermeer. Captain is Mariette van Leeuwen en co-piloot Robin Paalvast, wethouders van de gemeente Zoetermeer. Op uitnodiging van Yellow Wings Rob van Viegen en ZoetermeerActief Mark Neissel. . Er is een fragmentje muziek gebruikt van John Denver Fly Away uit 1975.

Mooi om deze inmiddels via de lokale pers al bekend geworden activiteit ook eens in het echt te zien. Dat het maken van opnamen in zo'n cockpit niet eenvoudig is hadden we al eerder vernomen. Daarom echt complimenten voor deze uitvoering. Voor de wethouders zal het beoogde doel " Training in communicatie en samenwerking" wel zijn gehaald.

Met Theo Loomans zakten we af naar Zuid-Afrika om op zoek te gaan naar de "Big Five". Een paar weken terug zagen we al een eerste hermontage van een film uit 2008. Dat de vijf niet gehaald werd was voor de regelmatige bezoekers van de clubavond inmiddels wel duidelijk. Theo had nog wat aan het geluid gedaan waardoor het allemaal wat beter past. Ook het eerdere discussiepunt over walvissen of orka's had hij nu vermeden.Jan de Bloois had zijn film "1:43" meegebracht over het repareren van Dinky toys. Het blijft nog steeds een mooi stukje werd over een hobby die niet bij iedereen bekend is, ook al hebben vroeger velen van ons weleens met deze kleine autootjes te maken gehad.

QN 01John Sterk is nog steeds geïnteresseerd in een kleine hoogwaardige camera en heeft meer dan normale belangstelling voor de Sony RX100 MD. Via een Amerikaanse kennis kreeg hij een daarmee gemaakte film over de "Quantum of the Seas", een wat uit de kluiten gewassen  cruise schip, voorzien van onvoorstelbare luxe. Een paar weken verblijf is dan eigenlijk nog te kort om alle mogelijkheden te kunnen benutten. De film zelf toonde wel de goede mogelijkheden vamn zo'n camera.

Met Harry van der Burgt bezochten we "Rio de Janeiro", vanwege de voetbalactiviteiten van het WK nog vers in ons geheugen. We gingen met de lift naar de top van het suikerbrood voor een uitzicht over de stad, het strand en de baai om vervolgens per trein naar de top van de Corcovado te gaan met het bekende Christusbeeld. Via de sloppenwijken kwamen terecht op het wereld bekende strand van de Copacabana. Wat kan het daar druk zijn. De aanwezige Braziliaanse schonen en handelaren gaven een beeld van de dagelijkse gang van zaken. De schonen hadden volgens enkelen nog wel meer in beeld mogen zijn.
De avond werd besloten met een film van Harry over "Barcelona", waarbij veel bekende en ook wat minder bekende bezienswaardigheden in beeld werden gebracht. De kunst speelde daarbij een grote rol en natuurlijk kon Gaudi daarbij niet vergeten worden. Een wandeling over de bekende Ramblas deed ons kennis maken met veel levende standbeelden en kunstenaressen. Na Parc Guell, de Sagrada Familia en de oude binnenstad met vele kunsthandels sloten we af met fraaie beelden van het bekende aquarium van Barcelona.
Precies op tijd om op de normale tijd de avond te kunnen besluiten.


2014-12-10 Codecs etc

We hebben er allemaal mee te maken, ook al staan we daar wat minder bij stil. Zonder compressie zouden onze films en met name de opname en bewerking er heel anders uitzien.
Aan de hand van een powerpoint presentatie nam Harry ons mee door de verschillende codecs en bijkomende aspecten.

Met de huidige computersystemen is het wel eenvoudiger geworden ten opzichte van de oude Super-8/Dubbel-8 systemen, VHS en andere bandsystemen waarbij omzetten naar digitale informatie niet zo eenvoudig was. Ingegaan werd op het ontstaan van compressietechnieken, waarbij voor amateur gebruik de start lag rond 1984 met de H.120 compressie en vooral ontwikkeld voor videoconferenties ed.
Verlieshebbende en verliesloze compressie werden besproken en met name de invloed daarvan op de omvang van de bestanden. Het verschil tussen de eerste bekendere techniek als MPEG-1 en de huidige H.264 gaf duidelijk de ontwikkeling aan van de ontwikkeling van het comprimeren.

Wij kennen allemaal begrippen als AVI, Mov etc. maar vergeten dan vaak dat het gaat om containers waarin beeld, geluid en overige informatie over het optekenen is opgenomen. Diverse containers en de verschillen werden aan de hand van een tabel besproken. We zagen daarbij de verschillende voor- en nadelen van oude containers als het door Microsoft ontwikkelde AVI (stamt uit Windows 3, wie kent het nog?) en het veel modernere MP4. Natuurlijk kwamen ook het van Apple bekende MOV en het bij velen bekende AVCHD aan de orde, Daardoor kon niet voorbij gegaan worden aan begrippen als Intraframe (o.a. ProRes) en Interframe (o.a. MPEG-2 en H.264).
Voor en nadelen hiervan bij de montage werden besproken, waarbij Intraframe voordelen heeft. De noodzaak van een zwaar systeem is dan kleiner. Met de huidige zware computersystemen zijn de nadelen van Interframe wel kleiner geworden en bij gebruik van RAW materiaal hebben we ook daar meer mogelijkheden zonder extra compressie en decompressie.
Voor opslag is het moderne MP4 formaat het meest universeel en kan vrijwel altijd worden afgespeeld of worden gebruikt voor verdere bewerking.
Tenslotte werd nog kort ingegaan op de mogelijkheden van TouTube en Vimeo aan de hand van een eerdere presentatie van Jan de Bloois.


2014-12-03 NoPro filmisch

Bij deze NoPro filmisch avond begonnen we met "het aanleggen van een nieuw gasnet" op een vakantiepark, een film van Jos Maessen. De opnamen werden gemaakt in 7 draaidagen, maar bij de montage ging het nodige mis. Zelfs waren de beelden plotseling helemaal zoek. Uiteindelijk kwam het nog weer enigszins op zijn pootjes terecht, of beter weer op de tijdlijn. Wat we zagen was een eerste montage, waaraan slechts voor een deel muziek was toegevoegd en het opgenomen geluid was bewerkt. We zagen daarom nog veel herhalingen van beelden, met name bij het graven van de sleuf. Wat we ook konden zien was dat er voldoende details waren opgenomen, zodat een duidelijk ingekorte film een goed beeld kan geven van de werkzaamheden. Kunst zal echter wel zijn om de vaart in de film te houden, maar Jos heeft nog een paar maanden voor de gewenste vertoning.

Kruger Park Elephants 2

Wel reeds ingekort was een film opgenomen in Zuid-Afrika. Theo Loomans had een reeds gemonteerde film van DVD ingeladen en opnieuw gemonteerd met nu de nadruk op "De big five", buffel, olifant, neushoorn en Leeuw. Nummer vijf (het luipaard) had men helaas niet kunnen vinden, maar daarvoor in de plaats zagen we een paar cheetah's met een hoog knuffel gehalte. Dat hij deze opnamen heeft kunnen maken is toeval, maar brengt wel iets extra bij deze vakantie herinneringen. Aan het eind zagen we ook nog wat struisvogels, krokodillen nijlpaarden bij een boottocht op een meer. De pinguïns tenslotte hadden volgens de tekst als grootste vijand de walvissen, maar vanuit de kijkers werd opgemerkt dat dit toch wel orka's zullen zijn geweest. Leuke hermontage van een oudere film.

caodaisme

"Caodaisme", eveneens van The Loomans was een film met opnamen uit 2011 in Zuid-Vietnam. Mooie beelden van een samenvoeging van religies. Met name de getoonde tempel had aller bewondering. Ook de uitleg van Theo van het Caodaisme voegde het nodige toe aan de film.

Cao Dai of Caodaisme is een relatief nieuwe syncretistische en monotheïstische religie, officieel tot stand gekomen in Tay Ninh, Zuid-Vietnam in 1926. Đạo Cao Đài is de korte naam, de volle naam is Đại Đạo Tam Kỳ Phổ Độ. Het is een poging om de ideale religie te creëren van de Noord- en Zuid-Vietnamese religies voor de hereniging. Het resultaat is een kleurrijke mengelmoes van Boeddhisme, Islam, Confucianisme, Taoïsme, Vietnamees spiritualisme en Christendom. "Cao Dai" betekent letterlijk "hoge toren"; op deze manier wordt er verwezen naar God

Dichter bij huis bleven we met de film "Nuts FM" van Jacques van Herten, gemaakt in de studio van Midvliet TV van een techniekdag van de Nutsschool Wassenaar, groep 8. De jongens en meisjes leerden verschillende facetten kennen van een omroep en werkten in teamverband aan het maken van reportages voor radio en tv. 

Ook greenscreen  en interviews werden niet geschuwd. Uit de interviews met een aantal leerlingen bleek wel dat ze het een fantastische dag hadden gevonden. Als kijkers naar de film kunnen we dat echt wel begrijpen.

"Zeearend in slow motion", eveneens van Jacques van Herten, liet ons een demonstratie zien met deze vogels in de Gaia Zoo.
Regelmatig worden door roofvogel shows gegeven met een toelichting van kenners. De arend werd mooi in beeld gebracht, al was de film met ca 70 sec wat aan de korte kant. Genoeg echter om de arend tweemaal een vlucht te zien maken. Voor degenen onder de kijkers die het niet zo goed hebben gezien is de film nog te zien bij Midvliet TV uitzending gemist.

Een klassiek concert, opgenomen met vier camera's en geluidsrecorder werd via multicam techniek verwerkt in een film over het "Berlage Saxaphone Quartet" van Jacques van Herten.
Twee dames en twee heren leerden elkaar kennen op het Conservatorium in Amsterdam en bij het in opdracht samenspelen ontstond een klik. Zij besloten samen doorgegaan en met succes. 
De opnamen werden gemaakt van een uitvoering van 30 november 2014 in de serie “Concerten op de Zondagavond“ in de  Yi Jun Memorial Church, (voorheen de katholieke Gedachteniskerk Paus Johannes XXIII). Dit gebouw is door zijn akoestiek en intieme karakter uitermate geschikt voor klassieke muziek die wordt uitgevoerd door kleine ensembles en solistisch optredende musici.
Het eerste stuk van Geert van Keulen sprak niet iedereen even goed aan. Wat zwaar op de hand. De interviews waren een leuke afwisseling.
Muziek van geheel andere aard was te beluisteren in de volgende film van Jacques over het "ONK Dweilorkesten" in Leidschendam, waarbij de muziek van minder belang was, maar het vooral ging om uitstraling en vermaak.
Met namen als "gespleten klomp", "Flierefluiters" en "Eigenwijs" zal de aard van de muziek ook wel duidelijk zijn. Volgens de jury moet je het publiek vermaken en moet dat liefst in beweging komen. Dat met enthousiasme gespeeld werd konden we wel zien door de afwisselende shots. 


2014-11-26 NoPro technisch


De nopro technisch avonden zijn bij uitstek geschikt voor technische problemen, waarbij onder leiding van John Sterk naar een oplossing wordt gezocht. Zo werd stilgestaan bij het probleem dat opnamen vanaf video niet zonder meer in het gewenste formaat konden worden opgenomen. Het probleem daarbij was wel de gebruikte vorm van overspelen, waarbij gewerkt werd met een composite verbinding en de daarbij behorende resolutie en formaat. Software matig was wel een oplossing beschikbaar.
Nieuwe ontwikkelingen op technische gebied waren niet echt te melden. Wel krijgen we te maken met de volgende stap in de serie: analoog - SD - HD - 4K. Daarbij levert de laatste prachtige plaatjes op die zich ook nog laten monteren met de betere pakketten. Wel werd even gediscussieerd over de zin van deze ontwikkeling voor de amateur sector. Voor gebruik in bioscopen staan de voordelen buiten discussie, voor amateur en huiskamergebruik is, zelfs met geschikte afspeelapparatuur en monitoren, het voordeel beperkt. Een andere ontwikkeling is tegenovergesteld aan wat wij nu zien als filmen met een fotocamera. De moderne 4k camera's leveren een perfect beeld dat ook door fotografen wordt gebruikt. Eenvoudig alles opnemen en later het perfecte beeld selecteren. Maar is dat nog wel fotograferen?

green-screen-21

Het grootste deel van de avond werd besteed aan het onderwerp "Green screen" en de mogelijkheden daarvan.
Chromakey (ook wel kleurwaarde of, kleurspecifiek, Bluekey, Bluescreening, Greenscreening en Greenkey) is een techniek die vaak wordt gebruikt binnen de filmwereld. Hierbij wordt vooreerst een onderwerp gefilmd tegen een groene of blauwe achtergrond. Daarna kan men met kleurfilters, of tegenwoordig met computers, die achtergrond doorschijnend maken zodat het gefilmde personage of object voor een andere achtergrond geplaatst kan worden. 

Allereerst werd gekeken naar een film van filmmaker 1Q over de historie van deze techniek. Het voorbeeld van de film "Vier hoofden zijn beter dan One"  van Georges Melies uit 1898 had onze grote bewondering. Zo zagen we ook de ontwikkeling van black screen, blue screen etc om tenslotte te belanden bij de moderne technieken van de computer. Leuk om deze film nog eens te bekijken? Dat kan op vimeo bij http://vimeo.com/70304814. 


Nederlandse vertaling van de titel: Hollywood's Geschiedenis van het vervalsen | De evolutie van Greenscreen. 

Maar wat moeten we van de moderne bioscoopfilms nog als echt zien en wat met de computer gemaakt?

De chromakeytechniek kan een aantal problemen opleveren. Het onderwerp voor de blauwe of groene achtergrond mag niet blauw respectievelijk groen zijn om goed zichtbaar te zijn - personen moeten dus kledij aantrekken in andere kleuren. Tevens moet de belichting zo ingesteld zijn, dat er geen schaduwen vallen op de achtergrond, anders maakt de computer de schaduw niet doorschijnend. Daarom moet een object op minstens drie meter van het scherm staan en moet er ook belichting van de achterkant zijn. Wapperende haren vormen een groot probleem, ze zijn vaak te dun om waar te nemen door de computer, waardoor vaak de haren wegvallen. Die haren worden meestal met de computer later ingevoegd, maar dat levert niet altijd de gewenste resultaten op.
De kleuren blauw en groen hebben de voorkeur voor chromakey, omdat deze kleuren niet veel voorkomen in kleding en de huid of haren. Wanneer men bijvoorbeeld niet beschikt over achtergronden van die kleuren, kan ook een andere kleur worden gebruikt, zoals rood of paars.

Verder liet John wat mogelijkheden van green screen zien bij gebruik van een computerprogramma.
Hij maakte daarbij gebruik van FCPX en Mocha. Daarnaast wat mogelijkheden van Cinema4D.
Duidelijk werd dat we er ons niet te gemakkelijk vanaf moeten maken, maar op een aantal zaken als reflectie en schaduwen moeten letten. Als de schaduw niet klopt lijkt de film niet echt.

Conclusie: Als je het doet moet je het goed doen. Anders is het knullig !


2014-11-19 Reis om de wereld

Onderwerp van de avond was "Reis om de wereld in 120 minuten".  Dit doel werd slechts ten dele gehaald vanwege het geringe aanbod van films. Toch kregen we een afwisselend programma te zien, alleen was de wereld wat dichter bij huis.

Ruurlo houtzaagmolen Agneta

Van Jos Maessen zagen we " Van dik hout", een film over een oude in 1851 gebouwde molen, die in 1914 werd omgebouwd tot houtzaagmolen. Jos heeft lange tijd gewerkt aan deze film over molen Agneta in Ruurlo, waarbij ook enkele andere films ontstonden die nu gebruikt worden voor informatie aan bezoekers.
We kregen een goed uitgewerkte film te zien vanaf het halen van bomen uit het bos met een mallejan, tot het gereed komen van enkele balken. Goed verhaal en een prettige stem zorgen voor een boeiend geheel.

Theo Loomans had een montage gemaakt van aangeleverde beelden v oor Meve, een door jonge vrijwilligers gerunde kledingbank in Zoetermeer. 
Gedurende de openingstijden van de winkels staan de enthousiaste vrijwilligers klaar om de klanten te helpen bij het uitzoeken van de kleding. Een probleem waarmee Jos te maken had gekregen was het onherkenbaar maken van een bezoeker van de kledingbank. 

Jos Maessen had een film gemaakt over de "MBS Haaksbergen Boekelo", een stoomtrein geheel met vrijwilligers onderhouden en in bedrijf gehouden, Mooie en afwisselende beelden gaven ons een goed overzicht over deze activiteiten. Aan de montage van de beelden en de afwisseling in beelden was veel aandacht besteed. Hiervoor had Jos wel enkele keren een rit met de trein moeten maken en tevens met een auto op een wat ongewone manier opnamen moeten maken vanuit een met de trein meerijdende auto.

sagrada

Harry van der Burgt had zijn film over de "Inwijding van de Sagrada Familia"  nog wat aangepast en hiervoor beelden gebruikt van het NOS journaal. Hierdoor speelde nu ook de paus een rol in de beelden en was het meer dan mooie beelden van het interieur van deze im posante kerk.nepal

Met John Sterk maakten we er dan toch een wereldreis van door zijn film "Trekking in de Himalaya". We volgden John en zijn metgezel door de niet alledaagse omgeving en wandelden mee over de rotsige paden door soms wat onherbergzaam gebied. Op de tocht naar 5400 meter hoogte kwamen ondermeer in Kathmandu, Pokhara, Rahughat, Takuche en Marpka. Onderweg een mooie natuur, maar ook de nodige stoepa's en gebedsrolletjes.

Een mooie en afwisselende avond.
2014-11-12 Filmen met iPhone ed.

kwaliteit camera

Het maken van video-opnamen is al enige tijd niet meer gebonden aan het hebben van een videocamera of camcorder. Het gebruik van andere middelen als smartphone, iPad en fotocamera's neemt hand over hand toe. Door het gebruik van een grote sensor is het al normaal dat we filmen in full HD, echter het maken van 4k opnamen is al niet meer zo vreemd. De nadelen kunnen al grotendeels worden opgevangen door het toevoegen van op ruime schaal verkrijgbare hulpmiddelen als externe microfoons, audiorecorders en LCD schermen. Compleet met een steady-cam ziet het er ook erg professioneel uit.

De verschillende mogelijkheden werden door Harry van der Burgt weergegeven in een powerpoint presentatie, toegelicht met een aantal films.
De presentatie is te vinden onder de rubriek presentaties.


2014-11-05 Nopro filmisch

Bij een avond Nopro filmisch kun je van alles verwachten. 
Zo maakte Gerrit van Doornen voor het HGOS een film over "Reclame in Zoetermeer-Zegwaart" uit de dertiger jaren. Hij gebruikte hiervoor een oude folder met alleen reclame en gaf daar een eigentijds geheel aan door in gesproken tekst een link te leggen met het heden. Bestaan deze voor ouderen zo bekende namen nog of hebben ze het veld moeten ruimen voor hun modernere soortgenoten?
Voor het HGOS een waardevolle aanvulling voor hun collectie.

Jan de Bloois nam ons mee naar het Zoetermeerse Stadshart voor zijn versie van "Halloween"

Vrijdag 31 oktober, Halloween! Tijd om je engste kostuum uit de kast te halen en op zoek te gaan naar de schminkdoos. Voor het eerst trok ook in het Stadshart de Halloween Parade vol griezels en monsters voorbij, met vele verschillende deelnemers. Zo waren er de zombie dansgroepen, halfdoden van Circus Nevermind die hun kunsten lieten zien, voertuigen met allerlei griezels en monsters en gladiatoren die zo uit de hel leken te komen. Lekker griezelen dus voor Jan en zijn kleinkinderen in het Stadshart, waar ook vele toeschouwers zich zo eng mogelijk hadden uitgedost.
De kinderen joegen de winkeliers de stuipen op het lijf met hun 'trick or treat', wat altijd wel wat lekkers opleverde!

Met Harry van der Burgt gingen we naar Barcelona voor een schepping van de beroemde architect Gaudi. Enkele jaren geleden had hij een film gemaakt over wat wel de bekendste schepping van Gaudi mag worden genoemd, de Sagrada Familia. Hij liet eerst deze versie zien om een beeld te geven van de bouw en de omvang van deze monumentale kerk. In de tweede film zagen we beelden van de inwijding van de kerk door paus Benedictus in 2010. Een happening waarbij 6500 bezoekers in en om de kerk getuige waren van de officiële inwijding. De plechtigheden werden opgeluisterd door 1100 zangers en zangeressen, waaronder het fameuze Monserrat koor.

De-Meervaarder-André-Bijkerk

John Riegen nam ons mee aan boord van de "Meervaarder" voor een tocht door de polders. Op deze manier konden wij kennismaken met de open gebieden rond Zoetermeer, waarbij ook een toelichting werd gegeven door de gids. Ondanks het minder mooie weer kregen we toch een goede indruk van de omgeving en zin om zelf zo'n toch eens te kunnen meemaken. 

Naar aanleiding van de activiteiten rond Halloween liet Gerrit van Doornen ons zien hoe in Canada "Halloween" wordt gevierd en kregen we informatie over de achtergronden en het ontstaan van dit volksvermaak op 31 oktober, ofwel de dag voor Allerheiligen.

De avond werd besloten met een film "Big Island", eveneens van Gerrit van Doornen. We zagen de belevenissen van het echtpaar van Doornen op dit vulkanische eiland van Hawaii, extra in het nieuws door de recente uitbarstingen van een krater op het eiland. Een mooi gebied met fraaie natuur, maar ook de dorheid van de lava velden.
Al met al een afwisselende avond.


2014-10-29 Muziek bij de film

Onderwerp van de avond was "Muziek bij de film", of meer in algemene zin toegevoegd geluid. Van deze presentatie is een pdf bestand gemaakt wat in de rubriek "Presentaties" is opgenomen. Voor een verslag van deze door Harry en John gemaakte presentatie verwijzen we ook daarnaar. Reeds enkele jaren geleden werd aandacht besteed aan dit onderwerp en werden items daaruit aangevuld met nieuwe informatie. Belangrijkste is dat hier toevoegen van muziek vooral "emotie" is. Smaken verschillen, maar er zijn bepaalde regels waaraan je moet voldoen omdat de kijker daar ook een mening over heeft. Spannende muziek bij een lieflijk onderwerp wordt door niemand geaccepteerd.

dwingelderveld

Na de pauze keken we naar enkele films waarin de makers op hun manier muziek hadden verwerkt in de film.

Met Gerry Kierdorff bezochten we het "Dwingelder veld". De muziekkeuze had zij gemaakt omdat het in haar ogen goed paste bij de beelden van het mooie en rustige landschap. De keuze was daarbij vooral gebaseerd op gevoelens.Opening Kopstukken03-

Jacques van Herten liet ons recente opnamen zien van "Koppen", een expositie van foto's in het museum Swaensteyn in Voorburg met uitsluitend portretten in allerlei vormen. 
Onderwerp van de expositie "Kopstukken" was de vraag
"Wie zijn de inwoners van Leidschendam-Voorburg? Bestaat er zoiets als een 'typische' Leidschendammer? Of een 'duidelijke' Voorburger? Een interessant uitgangspunt voor een fotoproject volgens fotografen Marina Peters (Leidschendam) en Jeffrey Grouwstra (Voorburg).
Door Jacques fraai in beeld gebracht en ook voor buitenstaanders leuk om naar te kijken.

Van Jacques van Herten zagen we vervolgens "Wandelen met een gids op zoek naar paddenstoelen". Onder leiding van een gids wandelden we door de duinen van waterbedrijf Dunea,  op zoek naar uiteenlopende soorten paddenstoelen. De oogst was geen record, maar toch werden respectabele aantallen soorten gevonden. 

orchideenhoeve luttelgeest

Hans van Woerkom nam ons mee naar "Orchideenhoeve Luttelgeest" en liet ons genieten van een bonte kleurenpracht. Mooie scherpe beelden in fraaie, soms wat harde kleuren. Zeker iets om op het lijstje van interessante onderwerpen te zetten.2014-10-22 Montagetechnieken

Jan de Bloois zou een presentatie verzorgen over de diverse montage-systemen die er bestaan.

Jan heeft zicht beperkt tot de professionele software.

Welke eisen mag je daar aan stellen, welke import- en export mogelijkheden hebben ze, hoe zit de grafische interface er uit, hoe duidelijk is de handleiding, wat kost het?

Zijn er fora op het internet waar informatie te vinden is, en waar je vragen kunt stellen. Enzovoorts, enzovoorts.

De presentatie van Jan was gebaseerd op het zeer uitvoerige verhaal van Sareesh Sudhakaran. Hier de titeldia van de Keynote presentatie.

Het hele verhaal van Sareesh, onderverdeeld in drie hoofdstukken, is te lezen op zijn eigen website:

http://wolfcrow.com/blog/the-best-video-editing-software-2013-part-one-the-beginning/


Jan is twee dagen met de presentatie bezig geweest, maar heeft helaas geen tijd gehad de Engelse teksten te vertalen.

Ook was er geen tijd de lange teksten dusdanig in te korten, zodat deze in een presentatie als deze beter tot hun recht komen.

In de test van Sareesh deden deze programma's mee:

2014-10-15 NoPro filmisch


Onderwerp van deze avond was Nopro filmisch en dus gelegenheid om films te laten zien die nog niet helemaal klaar zijn, met als belangrijkste doel het verkrijgen van tips en adviezen voor verbetering.

We begonnen met en film van Theo Loomans voor Jong & Vrijwillig. De beelden waren gemaakt door jongeren zelf en Theo heeft hiervan de montage gedaan. Het is op basis van de beschikbare beelden nog best een aardig geheel geworden. Binnenkort hiervan een vervolg.

Toekomstbeeld Maasvlakte 2 6 G tcm81-32533


Met Harry van der Burgt gingen we naar "Brasilia", waar naast een familiebezoek ook beelden te zien waren van deze moderne stad. Omdat de voice-over nog ontbrak was het niet duidelijk welke fraaie gebouwen en kunstwerken we te zien kregen. Harry zal nog werken aan commentaar bij deze film.
Jan de Bloois liet ons versie 3 zien van de film over "Voedsel". Hij had nog wat verbeteringen aangebracht.

Na de pauze gingen we met Jacques van Herten naar "Maasvlakte 2". Vanaf een boot werd de huidige status van de nieuwe uitbreiding van de haven van Rotterdam getoond. Mooie beelden en voorzien van een verklarende voice-over. 

Op 17 september 2014 is het 70 jaar geleden dat Operation Market Garden begon. Via een snelle opmars vanaf de Belgische grens en met de inzet van parachutisten moesten in het najaar van 1944 via land en over de lucht belangrijke Nederlandse bruggenhoofden worden heroverd op de Duitse bezetters, zodat kon worden opgerukt naar het Ruhrgebied - het hart van de Duitse oorlogsindustrie – en Berlijn. Maar het liep dramatisch anders.
Van de herdenking op de Ginkelse heide had Willem Koelewijn een film gemaakt die een goed beeld hiervan gaf.

Van geheel andere aard was de film van Jacques van Herten over een live optreden van Bas Paardekooper & thé Blew Crue in het  programma "Kakafonie" van Peter v/d Aar in de Midvliet studio. Via deze impressie kregen we toch een leuk beeld van deze muzikanten.


2013


2013-12-11 Slotavond

Alweer de laatste avond van het seizoen 2013. Omdat we nog opnamen willen gaan maken van het Dickens festival in de Dorpsstraat keken we naar opnamen van Jan de Bloois van het Dickens Festival Deventer uit 2003. Veel publiek, een koor en ook een bellenorkest. Leuke impressie en een idee wat te wachten staat.

hollands plaatje

Van Rinus Vollebregt zagen we "Winter 2013", opnamen gemaakt tijdens schaatsen op de Rottemeren.
Mooie beelden van een marathon op natuurijs. Of we dat komende winter ook weer kunnen zien is voorlopig nog afwachten.

Van de regio kregen we den film over de making-of van het Regiofestival april 2013 en het daarbij gesloten huwelijk van de oude regio's ZH1 en ZH2. Lia van Asten en Henk Molenaar hebben daarbij best een mooi resultaat bereikt.

Na de pauze gingen we met Rinus Vollebregt naar Japan. Het land verkennen doen we dan zoals we van Rinus gewend zijn. Mooie plaatjes, gefilmd uit de hand. Goede montage en een duidelijk en ondersteunend commentaar. En niet te vergeten …. Verkennen van het land doen we op zijns Hollands, dus met de fiets. 

2013-12-04 Films van leden

Aan het begin van de avond komt een voorstel op tafel om in de komende tijd opnamen te gaan maken van het Dickens festijn in de Zoetermeerse Dorpsstraat. Hiervoor hebben we 4-5 filmers nodig en moeten we mogelijk ook nog wat oefenen in het filmen in het (schemer) donker met het licht van vele kaarsjes.

Als eerste film van de avond zagen we "Hawaii Big Island" van Gerrit van Doornen. Na een verblijf in Hawaii met de familie besloot Gerrit om nog een week naar het Big Island te gaan. Een duidelijk minder toeristisch gebied met veel lava. Met een huurauto werd het eiland doorkruist en zagen we soms een troosteloos landschap, dan weer een prachtige bloemenpracht. De film was een chronologische vastlegging van het verblijf op het eiland en we volgden Gerrit van dag tot dag. Soms zaten we in de duikboot Atlantis, dan weer op een verlaten koffieplantage. Maar overal een overweldigende natuur, mooi vastgelegd en voorzien van een goed commentaar. Jammer dat een geplande vlucht naar de kratermond door het slechte weer moest worden afgebroken. Dat het niet altijd droog is bleek bij het bezoek aan de Tropical Botanical Garden. Dat regen een positieve invloed heeft op de kleuren in de film was een mooie bijkomstigheid. Aangezien ook nog een bezoek werd gebracht aan het "Hawaii Vulcanoes National Park" weten we nu ook als toeschouwer wat vulkanische eilanden zijn midden in zo;n grote oceaan. De muziek was vooral achtergrond muziek en zou ook best eens afwezig mogen zijn. 

populierenmeerzichtlaanverdwijnen 1zoetermeer

Van Jan Boelhouwer zagen we "Bomenkap Meerzichtlaan". De daar veertig jaar geleden geplante populieren bleken aan het eind van hun cyclus te zijn en dienden te worden gekapt. We kregen een goed beeld van de werkzaamheden van kappen, zagen en afvoeren van hout tot hergebruik. De takken werden verwerkt tot haksel en zullen worden hergebruikt in Zoetermeerse parken. De Meerzichtlaan is nu een kale laan, maar de herplant van wat duurzamere koningslinden moet in de toekomst daar verbetering in brengen. Jan moet nog wat doen aan het live geluid en het inspreken van commentaar. Verder is het een mooi initiatief om een dergelijke activiteit op video vast te leggen voor het nageslacht.


Willem Koelewijn had een film gemaakt over Auschwitz. De film is nog niet klaar en Willem wil graag tips voor de montage en muziek. Ook de tekst moet nog worden gemaakt. Aan het live geluid moet nog worden gesleuteld. Ondermeer de gids is door de muziek niet te verstaan. Het live geluid is eerder storend dan zinvol. Ook het gebruik van zwart-wit stilstaand beeld over bewegend kleurenbeeld is niet zo geslaagd. Beperken van de beelden is belangrijk. Bij deze opnamen wordt een verklarende voice-over van groot belang. Mooie opnamen van een opzicht erg emotioneel geheel.
Van geheel andere aard was de boottocht met als titel "De RVCV op stap" van Jacques van Herten. Mooie afwisselende beelden gemaakt door een fietser en gemaakt vanuit de boot. Erg goede standpunten, mooie kleuren. Je voelt de voorbereiding.


2013-11-27 Low-light filmen

Wegens ziekte van de spreekster moesten we uitwijken naar een alternatief programma. Aangezien er plannen zijn voor het filmen van de Zoetermeerse kaarsjesavond werd aandacht besteed aan het filmen bij weinig licht. Iedereen kon hierdoor oefenen met de mogelijkheden van ieders eigen camera, omdat ook gezorgd was voor een paar kaarsjes.Vooraf gaf John Sterk wat mogelijkheden. In de professionele wereld worden avond/nacht opnamen veelal overdag gemaakt, omdat men dan over voldoende licht beschikt. Bij de bewerking wordt dan een avond of nachtsfeer door kleurcorrectie.Aan de hand van wat eigen opnamen werd getoond hoe dat in zijn werk gaat. 

screenshot 867

Bij het filmen bij weinig licht hebben we met enkele problemen te maken. Vaak wordt teveel versterkt, waardoor ruis in beeld ontstaat. Wat de beste methode is hangt ook weer af van de mogelijkheden van de camera. Bij spotlight is het verlichte object helder, de omgeving blijft dan donker. Speel wat met de mogelijkheden van de camera en kies een aanvaardbare belichting.

Een ander probleem is het scherp stellen. De automaat heeft hiermee veel moeite omdat er onvoldoende contrast in het beeld kan zitten. Kies voor handmatige scherp stelling. Zoom helemaal in, stel dan scherp en ga dan terug naar de gewenste uitsnede.

Na de pauze keken we naar een film over het comprimeren van video vanaf het analoge tijdperk tot het HD tijdperk van nu. Het digitale materiaal van nu is gemakkelijk te kopiëren zonder verlies in kwaliteit. In het analoge tijdperk werd met elke kopieerslag het beeld kwalitatief minder.

2013-11-20 Films van leden

Door omstandigheden kwam het onderwerp gastspreker of club op bezoek deze avond te vervallen.
Allereerst werden wat mogelijkheden besproken die binnenkort aan de orde kunnen komen, zoals filmen van kaarsjes avond, Dickens activiteiten in de Zoetermeerse Dorpsstraat of de mogelijkheden van een cursus FCPX en Motion. Van dit laatste pakket werden door John een aantal mogelijkheden vanaf zijn iPad vertoond.
Ook de mogelijkheden van kleur grading werden vertoond aan de hand van een film van Croocked Path Films. 

Jan de Bloois was een oude film tegengekomen bij Zeeland TV. Gesproken werd over Cor Dees, een zeer bekende amateur filmer uit Middelburg in de jaren 80. Naast de film zagen we ook de "making of" en konden zien hoeveel tijd er destijds in een animatiefilm ging zitten. Dan is dat nu met de moderne computersystemen wel eenvoudiger geworden, maar ook nu nog is het hebben van een idee erg belangrijk.

Jan de Bloois had opnamen gemaakt van het trio waarin zijn zus zingt. Opnamen werden deels gemaakt voor een green screen, terwijl de geluidsopnamen tevens werden gemaakt op een geleende Zoom H2. Op marktplaats heeft hij inmiddels een exemplaar kunnen vinden en aangekocht, omdat hij toch wel enthousiast was over de mogelijkheden hiervan.

duivenvoorde

"Een historische ontmoeting in de herfst" van Jacques van Herten bracht ons bij kasteel Duivenvoorde. Volgens de voice-over was het een verrassende ontmoeting met fraaie herfstbeelden. En dat hierbij geen woord teveel is gezegd, hebben we allemaal met eigen ogen kunnen zien. Prachtige beelden, veel oog voor details en een mooi commentaar. Jammer dat het kasteel niet altijd te bezichtigen is, maar voor de enthousiaste wandelaar is er rond dit kasteel erg veel te beleven en kan men genieten van een pracht stukje natuur in onze druk bevolkte randstad.

Westerpark-591x572Eveneens van Jacques was de film "Voorjaar in het Westerpark" (juni 2013). Opnieuw een goed verhaal gebaseerd op informatie zoals die door de Gemeente Zoetermeer op de website wordt gegeven. De mooie beelden, goede close-ups en de rustige muziek maakten deze film tot een lust voor het oog. Voor Zoetermeerders een andere kennismaking met de natuur in hun eigen stad. Voor deze film werd eerst de tekst geschreven en werden later de beelden geschoten. Een groot voordeel daarbij is wel dat Jacques tot de regelmatige bezoekers van dit park behoort en al wandelend of fietsend alle plekjes wel eens heeft gezien.

Een genot om naar te kijken.


2013-11-13 NoPro filmisch

Allereerst werden wat technische problemen besproken. Aan de orde kwam onder meer het verschoven zijn van beeld en geluid bij het binnenhalen van een DVD in Pinnacle. Mogelijke oorzaken werden genoemd en voorstellen werden gedaan om te kijken of dit probleem blijft optreden. Een zwart-wit beeld i.p.v. kleur bij opnamen vanaf een decoder is niet wat we willen en kwam vroeger regelmatig voor bij gebruik van een verkeerde scant kabel. Aangezien het hier niet de kabel betreft (immers wel weergave in kleur bij andere apparaten) wordt voorgesteld eens te kijken naar de volgorde van aansluiten en opstarten, Een probleem met snoertjes in oude projectoren is volgens Gerrit te verhelpen door een snaartje te halen bij Slager automaterialen en dat met een schaar en 1 seconde lijm op de juiste lengte te maken.

Een veel moderner probleem liet Jos zien. Hij had filmopnamen gemaakt op de iPad en vervolgens naar zij laptop gehaald in Avid. Daarbij bleek het beeld op zijn kop te staan. Via Roteren en aanpassen rotatie 180 graden en grootte (moet 100% zijn) was dit wel te verhelpen. Mogelijk dat het hierbij gaat om een niet implementeren in Windows.

grouse mountain

Van Gerrit van Doornen zagen we de film "Een dagje uit met de familie naar Grouse Mountain" in Canada. Daarbij ging de ene helft van de familie lopend naar boven, het andere deel met een kabelbaan. Boven zagen we beelden van een vogelshow. Een groot deel van de film ging over een houthakkers manifestatie, waarbij we versteld konden staan van de capaciteiten op het gebied van hakken en zagen. Ook de komische noot werd hierbij niet vergeten. Gerrit wil deze film nog aanzienlijk inkorten (tot ca 1/3) en daarbij de problemen met snelle bewegingen proberen op te lossen. Hierbij zou volgens John Sterk sprake kunnen zijn van een interface probleem. Het beste zou zijn te werken met 50p, maar dat wordt dan weer niet ondersteund door blue-ray.

CheyFidel

Theo Loomans had een hermontage gemaakt van zijn reisfilm over "Cuba" en deze teruggebracht tot een lengte van 20 minuten. We bezochten veel plaatsen op het eiland, zoals Santiago de Cuba met het standbeeld van Velasquez. Mooie beelden daarbij van een pinda verkoper. Ook Trinidad werd bezocht, een koloniale stad en op de werelderfgoed lijst van de Unesco. Overal zagen we mooie plekjes, veel muzikanten en de alom bekende oldtimers. Overal op Cuba zien we nog de overblijfselen van de revolutie en op veel plaatsen zien we beelden van Che Chevarra en Fidel Castro.

Het met een oude legertruck naar een berggebied gaan om daar te wandelen is natuurlijk ook een niet te missen onderdeel van je vakantie. 
Samen met de mooie muziek en de uitgebreide informatie is het een plezier om hiernaar te kijken.

2013-11-06 Reis om de wereld

Nederlanders zijn een reizend volkje en de leden van onze club maken daarop geen uitzondering. Het maken van een rondreis om de wereld is met films dan geen probleem.

Onze reis werd begonnen met "Korfou" (20 min) van Gerrit van Doornen (sept. 2007). We zagen veel bekende dingen voor de lens als strand, mooie villa's langs de kust, veel oude dorpjes, olijfbomen en typisch op toeristen gemaakte werkplaatsen en ruime winkel. Het branden van een kaarsen bij een muziek aan een klooster brengt ons dan weer dichter bij de mens. Alles bij elkaar een mooi verhaal met duidelijke informatie. Jammer dat de muziek wat overheerst en sommige beelden een stop minder hadden mogen worden belicht.

Corsica3

Met Theo Loomans bezochten we "Corsica, Sardinië en Elba"
(16 min)
 . De aankomst met de boot op Corsica was een ervaring, temeer als je dan de gelegenheid krijgt om het wegslepen van een truck te verfilmen. Als de oplegger dan weer losschiet is het feest compleet. Daarna zagen we een spectaculair berglandschap en Ajaccio  de geboortestad van Napoleon. Natuurlijk staat zijn geboortehuis dan op de agenda. Fraai waren ook de opnamen van Corte, de oude hoofdstad van Corsica. Na een bezoek aan de vesting in Bonifacio en een reis per boot langs de krijtrotsen met hun grillige vorm, werd per ferry koers gezet naar Sardinië. Daar zagen we ondermeer het winnen van kurk en de verwerking daarvan. Ook hunebedden van 2000 jaar voor Christus werden bezichtigd. Terug naar Elba bezochten we Villa San Martino waar Napoleon verbleef tijdens zijn verbanning. Na de oversteek naar het vasteland verbleven we nog even in Voltera bij het klooster van de nonnetjes. Een mooi reisverslag en goede informatie.

Naar de andere kant van de wereld gingen met "Rio" (9 min) van Harry van der Burgt en maakten kennis met de bezienswaardigheden van deze miljoenenstad. Per helikopter werd een deel van de stad vanuit de lucht bekeken, waarna met een kabelbaan de Pao de Azucar werd bereikt. Een bezoek aan de Corcovado met het wereldbekende beeld van Christus de Verlosser werd per trein gemaakt, kronkelend door het Tijuca woud. Nog bekender dan het Christusbeeld is bij velen het beeld van de sloppenwijken. Het strand van de Copacabana is bij velen bekend en het kan er erg druk zijn. Wel een mooie plaats om van al het moois te genieten. Afgesloten werd met een bezoek aan een Samba show. 

De watervallen van "Iguazu" (6 min) op de grens van Brazilie en Argentinië waren het volgende onderwerp van Harry. Over een lengte van 3 km storten veel watervallen met donderend geraas een 80 meter diepe kloof in. Een bezoek per boot naar de onderkant van de watervallen kan worden aangeraden. Wel is een nat pak onder de plastic hoes bij de prijs inbegrepen. Ook de natuur in dit park is overweldigend.

Met Rinus Vollebregt gingen we naar "Japan, land van de reizende zon" (15 min). Met fraaie beelden maakten we kennis met de gewoonten van de Japanners, de mooie natuur en de mensenmassa's waarom Japan bekend staat. Het was een echte trektocht door Japan, een land waarmee Rinus bijzondere bindingen heeft. Het commentaar was duidelijk en informatief. De beelden zoals van Rinus bekend goed verzorgd.

Utopia texel

Als laatste landenfilm bleven we wat dichter bij huis, alhoewel ook daarvoor een bootreis nodig was. Met Jacques van Herten bezochten we "Texel" (19 min) in september 2013. Volgens de maker was het een weekendje uitwaaien op dit eiland. We volgden de fietsers op hun tocht over het eiland aan de hand van een knooppunten kaart. Regelmatig werd een stop gemaakt voor het bewonderen van het landschap, maar natuurlijk ook voor het maken van film en foto. We zagen o.a. Eierland, eens verbonden met Vlieland en nu onderdeel van Texel. Ook de waddenparel Utopia, een 28 ha groot natuurgebied werd bezocht. Het Utopia-project is van Natuurmonumenten. Het is een gebied met veel water en variaties in hoogte waar weide- en waadvogels graag zullen nestelen. Het ligt aan de binnenkant van de dijk vlakbij het kweldergebied de Schorren.  Mooie beelden en een goed commentaar met veel informatie.

Aan het eind van de avond werd nog even stilgestaan bij het overlijden van oud-lid Joe Toet. Van deze filmvriend had Jacques een herdenkingsfilm gemaakt, waarbij de film "Clear water" weer inbeeld kwam. Ook de tijdens het huwelijk gemaakte opnamen waren een mooie herinnering aan Joe. Een Joe zoals Jacques en ook veel andere clubleden hem willen herinneren. Een mooi verhaal en veel emotie.2013-10-23 Filmen met iPad, fotocamerapresentatie harry met pp

jan de bloois audacity

Als jullie gisteren mijn korte presentatie gezien hebben, dan zullen jullie het vast met mij eens zijn, dat dit een handig programma is.

Bovendien kost het niets, en het is er voor Windows, Apple en Linux.


Dit is de site van Audacity

http://audacity.sourceforge.net

Daar kun je het ook downloaden.

Ik heb een handleiding geschreven, die toegespitst is op het opnemen van een LP.

Hierin leg ik het opname proces uit, het verdelen van één kant van een LP in de diverse tracks, en het maken van een audio CD.

Deze handleiding is inmiddels ruim 5 jaar oud, er kunnen dus dingen een beetje anders zijn.2013-10-09 Montage 1 minuut film

Een grote opkomst en drie gasten ! Dat is waar we als club op hopen bij het organiseren van een activiteiten als het ieder voor zich monteren van opnamen voor een 1-minuut film.Aan het begin van de avond werden de gasten Christa, Rob en Max van Toneelgroep Thalia welkom geheten. Een korte speelfilm zonder acteurs is immers geen speelfilm.Dien films werden bekeken en daarna kort besproken, waarbij de inbreng van de acteurs erg interessant was. Zij kijken immers met niet-filmers ogen naar het materiaal.Uiteraard leken veel films erg op elkaar. Immers gebaseerd op hetzelfde materiaal en script.De making-of opnamen haven een mooi beeld van de activiteiten tijdens het opnemen van de beelden. Ook deze opnamen zullen worden betrokken bij de eindmontage die door John Sterk, Ben Verbeek en acteur Rob zal worden verzorgd. Van alle opnamen zal een DVD worden gemaakt voor spelers en deelnemers.

Aan het eind van de avond ging John Sterk nog in op de mogelijkheden die je met speciale effecten in de film kunt bereiken.


2013-09-25 Wat doen we met oude materialen?

Iedereen heeft, zeker als hij al wat langer een filmcamera heeft, veel of weinig materiaal in de kast liggen. Daarover kunnen we best een avond discussiëren  maar iedereen moet voor zich zelf uitmaken wat hij er mee wil doen. Alleen het overzetten van oude opnamen op een nieuw medium is niet alleen een kwestie van tijd, maar ook van beschikbaarheid van benodigde apparatuur. Hoe langer we wachten, hoe groter het laatste probleem. Wel willen we de leden informatie geven over het HOE en WAT bij het overzetten.
Zolang we nog zelf beschikken over een VHS/S-VHS recorder, Video8/Hi8 apparatuur kunnen we dat zelf nog bepalen. Met oude films op dubbel8/super8 hebben we al meer problemen. Laten overzetten door professionele bedrijven kan nu nog, maar hoelang?

Voor het overzetten van Super8 materiaal naar iets, waar wij in deze tijd iets mee kunnen doen kunnen we de leden wijzen op onderstaande sites:

http://www.supersens.nl

http://www.movie2video.com/links.php


2013-09-04 Openingsavond

screenshot 726

Een mooie opkomst bij onze eerste clubavond na de vakantieperiode. Ook een levendige, omdat een aantal leden al opnamen gemonteerd had van de proefopnamen voor een korte film. De samenvatting van Gerrie Kierdorff zoals we die na de pauze te zien kregen, gaf een mooi beeld van de activiteiten op de voorbije woensdagavond. In combinatie met de films voor de pauze van Jan, Eddy, John R, Theo en Ben kon wel een aantal aandachtspunten worden vastgesteld. Allereerst dat er ook bij dit soort opnamen sprake moet zijn van discipline en niet ieder zijn eigen weg gaat. Na de komst van John S was sprake van enige regie.


In de vertoonde films zat nog te weinig variatie in de beelden. Teveel camera mensen kan ook verstorend werken, zeker als alles vanaf statief wordt gefilmd. John S had voorafgaande aan de opnamen een scenario gemaakt en gaf een toelichting daarbij. Aan de hand van gemaakte opmerkingen zal nog wat gesleuteld worden aan dit scenario, zodat binnenkort de echte opnamen kunnen worden gemaakt. Daarbij zal ook aandacht worden besteed aan de spanningsopbouw en het gebruik van meer close-ups.2012


2012-08-22 Nogmaals kleur

Twee geleden hebben we het gehad over kleurbewerking bij de film. John Sterk wilde daarop wel doorgaan. In het algemeen wil hij vooraf vastleggen wat het probleem is. Wat heb je zelf gezien en wat wil je in je film laten zien? Soms is een "foute" wel gewenst.

miroir Day5b

Vooraf wilde hij ons een film laten zien, waarin gespeeld wordt met de werkelijkheid. De film "Le Miroir" kan het best getypeerd worden als "van peuter tot bejaarde". In deze film is veel aandacht voor details. Wie de film wil terugzien kan terecht op Internet bij: lemiroir.tv

Op de foto hiernaast zien we ook meteen het geheim van de film.

De film is opgenomen met een beperkt aantal spelers (4) en een behoorlijk grote crew. De techniek opzicht is beperkt, niet zoveel afwijkend van hetgeen we zelf moeten kunnen. Belangrijk is wel het goed samenwerken in een team. De film is een grote trukendoos. Meer over de film en de achtergrond hiervan is te lezen op de lemiroir.tv site.

Daarna werd stil gestaan bij kleur en het bewerken hiervan. Opnieuw aandacht voor begrippen als Hue (de ronde cirkel), V (waarde tussen zwart en wit) en S (verzadiging kleuren). Bij RGB werd gedemonstreerd wat de invloed is van een RGB parade, waarbij de waarde binnen 0 en 100 moet blijven.
Helderheid: licht naar beneden tot 100%, zwart naar boven tot 0%. Daarbuiten hebben we geen doortekening m,eer in de beelden.
Natuurlijk kunnen we ook van de ideale kleur afwijken vanwege de sfeer in het beeld, binnen of buiten opgenomen. 
Voor de juiste kleur moeten we de fouten verwijderen en vervolgens de sfeer bepalen. Aan de hand van de correctiemogelijkheden van FCPX liet John zien wat je allemaal kunt bereiken. Door het spelen met een masker kun je ook details in beeld benadrukken, bijvoorbeeld door deze iets op te lichten.
Belangrijk bij de opname is echter dat we dat zo goed mogelijk doen: overbelicht kan niet meer worden gecorrigeerd omdat de details ontbreken. Iets onder belicht is in dat opzicht aan te raden.

Bij de film "Van Erasmusbrug tot Maasvlakte" van Gerrie kon kleurcorrectie in de praktijk worden beproefd. Door te filmen door warmte reducerend glas moest iets rood worden toegevoegd. Ook een film van Willem had wat correctie nodig vanwege het teveel aan blauw.

2012-12-19 Slotavond

Tijdens de slotavond van de club krijgen we veelal nog wat films te zien die men vergeten was. Soms krijgen we ook wat nieuw werk te zien, zoals vanavond.

We begonnen met "Andalusie" (april 2012) van Jacques van Herten. Uit 5 kwartier materiaal had hij een selectie gemaakt die ons meenam naar een "zonnig" Andalusie. Althans dat zonnig was de bedoeling van Jacques, maar hij kreeg oo te maken met winterse omstandigheden. Toch werd het een leuke vakantiefilm met een bezoek aan Torcal, het natuurpark met erosie verschijnselen, als ook de Sierre Nevada in de sneeuw. Voor velen was het bezoek aan Los Alpachados het leukst, omdat met een auto door smalle en steile steegjes moest worden gereden. Ook met TomTom is het niet alles. Voor ons wel een leuke film.

Eveneens van Jacques was de film "Speelgoed voor echte mensen" (2010), waarbij het verhaal door Desi verteld werd. Wat je al niet met bestuurbare bootjes kunt doen als je de ruimte hebt, zoals op de plas bij Eindhoven. Leuke registratie van deze snelle bootjes.

Van geheel andere aard waren en paar filmpjes waarbij de hogeschool van de 3D animatie aan bod kwam.
We zagen "Aqua harp" en "Cathedral pictures". Prachtig om naar te kijken en van te genieten. Om zoiets te maken is nog een brug te ver. Als we dat nog eens willen bekijken klik dan aquamusic of cathedral.

Dichter bij ons was de film "Zorgboerderij Buitengewoon" van Gerrie Kierdorff. Op 16 augustus 2012 maakte zij een registratie van deze zorgboerderij in Pijnacker. Het idee daarachter was het maken van een film van 5 minuten met als thema "Zorg: We kregen een mooi beeld van personeel en cliënten.

Via Willem kregen we een stukje film te zien gemaakt in 1977 door Jan Eggink. Dit werd voor velen een stukje "raad waar je bent" met voor oudere Zoetermeerders bekende plekken en oude bussen. Iets voor het Historisch Genootschap.

"Taj Mahal" (2012) was van Hans van Woerkom en gaf een mooi beeld van dit kunstwerk in Agra, India. Goede informatie over het ontstaan van dit complex.

"Tsjechie 2004" van Theo Loomans was een hermontage van oude opnamen. De beelden werden van een DVD gehaald en opnieuw bewerkt in Pinnacle. Mooie beelden van rotsformaties in her Reuzengebergte en het Tepla klooster van de Norbertijnen. Complimenten voor het commentaar bij de beelden. Wel wat weinig CU's, maar wat wil je als je die niet hebt opgenomen. Volgens Theo werden wel alle elementen in de film behouden, maar werd hij wel ingekort.

Van Gerrie Kierdorff zagen we "Keratex-12".  Het waren opnamen van de feestelijke opening van de expositie Keratex-12, een expositie met een combinatie van keramiek en textiel. Daarbij werden veel kunstvoorwerpen speciaal voor deze expositie gemaakt. Aardige CU's, alleen wat weinig. Een echt familiegebeuren met Luky Lambo en Linda Kierdorff.

Eveneens van Gerrie Kierdorff was "Kunst-ig met klei", een registratie van een kunstmarkt in Gouda. Een mooie tekst op rijm en leuke beelden van een met klei werkend kind. Een mooie afsluiting van een seizoen.2012-09-17 Herhaling kleurbewerking

John Sterk ging deze avond kort in op bewerking van kleur en probeerde te vertellen dat je om kleur te kunnen begrijpen echt de diepte in moet.

We zien wit licht, maar zodra we dat via een prisma laten lopen zien we kleuren door de brekingsindex. Aan de hand van een plaatje over radiogolven en zichtbaar licht zien we de opbouw.
Sinds de komst van de eerste kleurenfilm in 1902 is op dat gebied veel veranderd.
Kleur is subjectief. Wij zien geen absolute kleuren, alleen verhoudingen.
Bekend zijn de de indelingen in RGB en CYK.
In het kort werd nog ingegaan op de bekende HSV cone: H (hue), S (saturation) en V (value, meer/minder zwart).


De mogelijkheden van kleuraanpassingen werden gedemonstreerd in FCP X. Daarbij kunnen de lichte, midden en donkere tonen apart worden aangepast.
Een film van Willem over Bayeux kon op deze manier nog worden verbeterd.

Meer informatie over kleuren is te vinden in de volgende verslagen:
2008-03-12 Kleur en kleurbewerking John Sterk
2010-05-19 Kleurcorrectie video
2012-02-01 Kleurcorrectie met John Sterk


2012-10-31 Preview "Levend Erfgoed Zoetermeer"

Vanavond was een eerste presentatie van een film over het historisch erfgoed van Zoetermeer onder de titel "Levend erfgoed Zoetermeer".

histgenootschap

De film werd olv Gerrit van Doornen gemaakt met als doel: wat kunnen we nog zien in Zoetermeer, wat leeft er noch en wat weten we er nog van. Zo zagen we ondermeer de OLD FIVE van Zoetermeer.In de film was veel aandacht voor de oude historie van Zoetermeer. Hierbij werd veel gebruik gemaakt van oude kaarten, waardoor we een goed beeld kregen van de ontwikkeling van Zoetermeer. Zelfs voor echte Zoetermeerders kwamen daarbij interessante zaken naar voren in deze 38 minuten durende film.De officiële premiere is op 4 februari 2013.


2012-11-21 Muziek bij de film

Met de uitspraak " Je moet kunde luisteren en knippen en plakken" begon Jan de Bloois zijn inleiding over "Muziek bij de film".
Daarbij kwamen in zijn Powerpoint presentatie de volgende onderwerpen aan bod:

1. Is muziek bij een film hetzelfde als filmmuziek?

Filmmuziek wordt speciaal geschreven voor een film en is daarom niet te gebruiken voor een andere film.
De muziek bij een film moet ondersteunen en passen bij de sfeer van de beelden.

2. Keuze van muziek is moeilijk.

Hierbij spelen vooral persoonlijke voorkeuren een rol. Toch zijn er een aantal muziek soorten die niet of minder geschikt zijn. Muziek moet niet te bekend zijn, omdat de kijker gaan mee neuriën.

3. Laten componeren is het beste.

Voor amateurs is het echter vrijwel ondoenlijk. De kosten zijn hoog. Wil je zelf inspelen stelt dat toch wel eisen aan je muzikale vermogens. Wel nemen de hulpmiddelen toe, zoals bijv. Garageband met heel veel mogelijkheden.

4. Je bent dus afhankelijk van wat er op de markt is.

Dit kunnen CD's zijn, maar ook online zijn tegenwoordig veel bronnen voor muziek. Soms gratis, soms betaald zoals bij iTunes en Spotify. De kosten zijn echter beperkt. Wel spelen daarbij rechten een rol. Dat is niet het geval bij muziek die "vrij van rechten" wordt aangeboden op een aantal sites.

5. Muziek kan film maken en breken.

Het is van belang dat de gekozen muziek past bij de beelden en de sfeer die overgebracht moet worden.
Muziek maakt wel 50% uit van de uiteindelijke film.

KEUZE VAN MUZIEK:
De keuze van muziek is zeer persoonlijk, maar toch zijn er wat richtlijnen.

Niet doen:
Wat we niet moeten kiezen is te bekende muziek (deze gaat dan een eigen leven leiden). Dat is ook het geval voor muziek die bekend is geworden van reclame spots. Ook het gebruik van liederen met teksten die niets met de film te maken hebben moeten we niet doen. Voor teksten die we niet kunnen verstaan is dat ook belangrijk, we moeten wel weten waarover gezongen wordt.

Wel doen:
Gebruik van muziek die bij het merendeel van het publiek onbekend is. Helemaal niet bekend is vrijwel onmogelijk. Gebruik bij voorkeur muziek die nooit gebruikt is in commerciële films, songs die geen tekst bevatten. Kies muziek die qua stijl en tempo past bij de beelden.

WAAR HALEN WE MUZIEK?
Er is een ruime keuze wat muziek betreft, zowel vrij beschikbaar als betaald. Gewezen kan worden op iTunes store en Spotify. Gratis muziek is ook ruim voorhanden. Een handige site is Freeplay Music, omdat we daar een keuze hebben uit verschillende soorten muziek en verschillende stijlen.

freeplaymusic

Link hiervoor: Freeplaymusic

Benieuwd naar meer mogelijkheden? Google dan een met "Music for movies" en meer van dat soort begrippen.
Een aantal jaren geleden hebben John en Harry ook eens een presentatie gegeven over muziek bij de film. John had een stick en computer meegebracht, zodat we daar nog kort naar konden kijken.

Na de pauze verteld Jan wat meer over het werken met Garageband en de mogelijkheden om daarin wat te doen met eigen composities. Belangrijk bij het knippen in muziek is het tellen van maten. Een aantal mogelijkheden werd gedemonstreerd. Daarbij kwam ook de invloed van verschillende instrumenten op de sfeer naar voren.
Al met al een interessante avond. De keuze van muziek bij de film is echter vooral onze eigen keuze.


2012-11-28 Diverse films


Helaas kon het programma "Montage op iPhone ed." niet doorgaan. De voorbereidingstijd was te kort om dit goed te kunnen doen.
In plaats daarvan werden een paar films bekeken.

Jan de Bloois had zijn laatste film uit de serie "Levensverhalen" meegebracht. Uit een film van 75 minuten werden een paar hoofdstukken bekeken. Bij de titel had Jan wat gewerkt met Motion door een voor een pand stand bord te gebruiken om daar de titel op te laten zien. 

morphing

Aan het eind van de film werden afsluitend foto's vertoond in een kader, waarbij gebruik gemaakt was van morphing. Belangrijk daarbij is dat de hoofden op dezelfde plek in beeld komen en de verhouding ook hetzelfde zijn. 

Jan was uitgegaan van ogen op 1/3 hoogte, kin op 2/3 hoogte. Als lengte van een shot werd 3 sec aangehouden. Belangstellenden voor levensverhalen kunnen terecht op www.levensverhalen.tk
Na de pauze keken we naar een paar fragmenten uit de DVD over 25 jaar FVCZ. Veel oude bekenden en ook een paar gezichten van huidige leden. De kwaliteit op DVD was wat minder dan we nu kennen, maar de historische waarde deel veel.Vervolgens keken we naar een paar hoofdstukken uit de DVD Kerstoratorium. Dit was een van de eerste producties met multicam en grotendeels al opgenomen in HD kwaliteit. Je ziet dan toch wel verschillen met de opnamen van een SD camera.Als laatste film zagen we een film over Django Reinhart, een bekende zigeuner gitarist. Mooie opnamen van een bezoek aan een live concert, waarbij vooral het enthousiasme van muziek makende bezoekers opviel.

In de afgelopen dagen ontvingen we een artikel over morphen, dat Jan geschreven had. Voor belangstellenden is dit te vinden bij onderstaande link: www.fvcz.nl/Het_'Morphen'_van_een_aantal_portretten_v2.pdf

 

2012-09-26 Kleurbewerking Pinnacle/Avid

Na de avond kleurbewerking van vorige week (waarbij vooral de mogelijkheden van Apple computers aan de orde kwamen) was er vanavond aandacht voor andere systemen en hun mogelijkheden.Allereerste werd gekeken naar Pinnacle Ultimate. Aanpassing van belichting met lichte, midden en donker is daarbij niet mogelijk. Wel kan gespeeld worden met belichting en aanpassing van de RGB kleuren. Bij de aanpassing van de kleur moet men wat voorzichtig te werk gaan. Teveel kleur is erger dan wat te weinig kleur in het beeld. Je moet wat spelen met de witbalans en kleurcorrectie. Een goed uitgangspunt is de helft nemen van wat je veranderen wil. Je bent gefocust op een wijziging.
Het AVID systeem heeft al wat meer mogelijkheden dan de Pinnacle variant. Het kent ook een pipetje voor de witbalans. Er zitten best wel mogelijkheden voor kleuraanpassing in het programma, maar daarbij speelt vooral het doen en proberen een grote rol. Bestudering van de mogelijkheden is altijd nodig, maar zeker bij dit programma.


2012-11-14 NoPro filmisch


Een avond met NoPro filmisch is altijd afwachten wat er komt. Deze avond hadden we een vol programma, dit vooral door een paar wat langere films. Dat kon van de eerste film van John Riegen niet gezegd worden. Onder de titel "Windje3" zagen (en hoorden) we een slechts enkele seconden durende animatie. Leuk geprobeerd, maar te kort om er veel over te zeggen. De tweede film van John was "Vakantie, tuin, kinderen" uit 2010 en ging over het rooien van een haag van de buurvrouw, het ruimen daarvan en de hulp die werd verkregen van kinderen bij het verfilmen hiervan. Doordat vanuit een standpunt werd gefilmd was er weinig variatie in de beelden en kwam de film als wat langdradig over. Inkorten van scènes kan de film aan kracht doen winnen. Knippen van enkele takken is voldoende voor de kijker. De muziek was passend en door John ingespeeld.

800px-St. Mère Église John Steele

Van Willem Koelewijn zagen we een film over "Sainte-Mère-Église" (2012). Dit Franse dorp is bekend geworden omdat het als eerste bevrijd was, maar ook op de route lag van de tegenaanval op Utah beach. Het was een afwisseling van stills, eigen beelden en oude opnamen in het museum. Met name de oude beelden gaven een beeld van het verleden waarvoor dit museum is opgericht. Het is een mooi museum, maar er gebeurd relatief weinig. Het commentaar bij de film wordt daarom erg gemist.

(monument parachutisten)


Blyde-River-Canyon 03

Met Theo Loomans gingen we gedurende 55 minuten op "Rondreis door Zuid-Afrika (2008)". De film was een hermontage waarvoor de opnamen (en deels reeds ingesproken commentaar) vanaf DVD's waren geïmporteerd en deels van nieuw commentaar waren voorzien. Naast een bezoek aan toeristische trekpleisters kregen we als kijker ook het idee dat er veel werd gelunched en regelmatig een zang en dans avond werd bezocht. Verder zagen we beelden met een prima kwaliteit van de Blyde River Canyon, God's Window, Swaziland (waarvoor je zelfs stempels moet halen in je paspoort) en gingen we ook een paar keer op safari. Na een bezoek aan een township en Verenstad met zijn struisvogelfarm, kwamen we terecht in Stellenbosch, bekend van zij goede wijnen. De rondreis werd besloten in Kaapstad. Het geheel gaf een mooi beeld van Zuid-Afrika. Goede ondersteuning van muziek en voice-over, alhoewel een met minder nadrukkelijke stem voor de buitenstaander beter zou zijn. Voor het reisgezelschap hoort het erbij.


(Blyde River Canyon)


Aan het eind van de avond keken we naar een 25 minuten durende montage van "Brugge" van John en Harry. De opnamen waren grotendeels uit 2004, waarna John in 2008 nog aanvullende opnamen had gemaakt. Door wisseling van systemen en formaten bleven de opnamen op de plank liggen, maar onlangs besloten zij er toch wat van te maken. Gekozen werd voor formaat 16:9 waarvoor de oude 4:3 opnamen werden opgeblazen en een rechthoekige selectie werd gemaakt. De muziek werd ingespeeld door John. De voice-over was nog niet gereed, maar hiervoor waren de teksten al wel geschreven. 
2012-10-03 Minicursus vakantiefilmen

"Je hebt een boel materiaal op de computer staan en dan?"

Ja, dan komt de selectie en de montage !

Deze kreten waren de basis voor een korte cursus over monteren van je materiaal na een vakantie. Op basis van materiaal van Jos, gemaakt tijdens zijn recente fietstocht naar Rome, werd besproken hoe dan verder te gaan met het op de computer opgeslagen materiaal.

Daarbij kunnen de navolgende elementen aan bod komen:

1. Wat is de doelgroep van de film? Voor Jos een verslag van de fietstocht voor de deelnemers (ca 30 min).

2. Selectie van het materiaal (= spotten). Toekenning van een waardering door ster of tag.

3. Inkorten van de geselecteerde scènes. Weghalen van de minder mooie delen van een shot.

4. Aanbrengen van de volgorde in de film.

5. Toevoegen van een voice-over en aanvullen met muziek.

Een aantal aspecten werden behandeld met materiaal zoals dat door Jos op de computer was gezet. Daarbij bleken de mogelijkheden van de laatste versie van Pinnacle/Avid aanzienlijk toegenomen.2012-10-24 Documentaire en libdub

Onderwerp van deze avond was het maken van een documentaire. Jan had hiervoor zijn presentatie bij de HAF gebruikt. Daarbij kwamen verschillende mogelijkheden van een "documentaire" aan bod. Zowel de toevallige documentaire als een goed voorbereide documentaire kwamen daarbij aan bod. De door Jan geschetste nadelen van een goed voorbereide film werden niet door een ieder gedeeld. Het maken van een documentaire kost voorbereiding en tijd. Voor "traditionele filmers" is een documentaire wat anders dan een toevallig ontstane reportage. Over het begrip documentaire kunnen veel misverstanden ontstaan als we het ruime begrip van wikipedia gebruiken:

Een documentaire is een non-fictie-film, vaak bestaande uit archiefmateriaal en filmopnames, die een beeld geven van een aspect uit de realiteit, zoals uit de politiek, wetenschap, maatschappij, geschiedenis of van de persoonlijke belevingswereld van de documentairemaker. Registraties van evenementen, zoals een concert, een theater-, cabaret-, of operavoorstelling, een sportwedstrijd e.d., worden soms, vaak in combinatie met interviews, ook als documentaire aangemerkt.

Documentaires zijn vaak informatief van aard. Soms pogen documentaires een objectief beeld te geven van een onderwerp, maar soms wordt juist de nadruk gelegd op de subjectieve visie van de filmmaker.

Wat alle beschrijvingen wel gemeen hebben is het begrip "research". Voor een documentaire kan worden opgenomen moet veel onderzoek worden gedaan naar het onderwerp en personen die in een interview wat kunnen vertellen over het onderwerp. Daarna moeten de opnamen nog worden gemonteerd tot een logisch verhaal. Jammer dat de uitgebreide voorbereiding van Jan voor deze presentatie door de verschillen van inzicht wat minder de nadruk kreeg.

Vervolgens keken we naar een tweetal "lipdub films". Voor de duidelijkheid eerst even een omschrijvin van het begrip: 
Een lipdub wordt gemaakt door personen of een groep mensen te filmen die een liedje aan het meezingen of playbacken zijn. De audio wordt achteraf tijdens de post-productie vervangen door die van het originele nummer. Er wordt meestal een vorm van een draagbare stereo gebruikt, zoals een iPod of boom box. Uiteindelijk lijken de meeste lipdubs op eenvoudige videoclips, hoewel velen toch goed voorbereid en geproduceerd zijn. Soms zelfs met de hulp van een productiebedrijf en met professionele steadycams. De meest populaire lipdubs worden zo gefilmd dat ze uit een lang en continu shot bestaan, waarin de camera reist door verschillende kamers en situaties in bijvoorbeeld een kantoorgebouw, school of universiteit.

Van Jan de Bloois zagen een enkele dagen geleden gemaakte li[dub voor een afscheidnemende medewerkster (Jit) van een advocaten kantoor. Leuk voor ons om te zien en voor de betreffende medewerkster natuurlijk een leuke herinnering.
De tweede lipdub was gemaakt ter gelegenheid van het afscheid van Jacques. Hierbij waren de hobby's filmen en fietsen om een mooie manier gecombineerd. Naast verschillende fragmenten van liedjes over fietsen als "veilig achterop, bicycle en hoe sterk is de eenzame fietser, zagen we ook leuke en komische invullingen van de spelers in de film. Een mooie en blijvende herinnering aan oud-collega's.

Na de pauze ging Jan verder in op zijn lipdub en de wijze waarop deze was gemaakt in FCP X. Soms moet je minder mooie overgangen (de camera blijft immers steeds doorlopen) proberen te verdoezelen. En altijd zijn er wel medewerkers niet aanwezig die toch op een of andere manier in beeld moeten worden gebracht. Voor dit soort films is Jan bij uitstek geschikt en kan hij zich uitleven bij de montage,© FVCZ.NL